Lempeä pistaasirisotto

Pistaasia joko rakastetaan tai vihataan. Aika moni suomalainen tuntuu vierastavan pähkinää, joka on arvossaan etenkin Italiassa. Jos olet saanut kammon elintarvikeväreillä kirkkaanvihreäksi värjättyihin, imeliin pistaasitahnoihin, tämä lempeä pistaasirisotto on ehkä sinun juttusi.

Pistaasikammo? Testaa kevyen suolainen tahna

Ensin sananen pistaasin mausta. Itse pähkinähän on hyvin mieto. Mielestäni esimerkiksi saksanpähkinässä on paljon voimakkaampi aromi.

Se, miltä pistaasituote maistuu, riippuukin paljolti mausteista. Kevyt paahtaminen ja suolaus tekevät pähkinästä aika neutraalin. Monissa pistaasia sisältävissä jälkiruoissa ja makeissa maustetahnoissa taas on rutkasti sokeria ja osassa myös karvasmantelia, joka jakaa mielipiteet vielä pistaasia rajummin.

Olen itse myös äitelänmakeiden, karvasmantelisten ja kirkkaanvihreiden ”esanssipistaasimakeisten” ystävä. Ymmärrän kuitenkin, että kaikki eivät ole. Rohkaisenkin pistaasitraumoista kärsiviä maistelemaan pähkinöitä sellaisenaan tai testaamaan kevyesti suolattua pistaasitahnaa.

Ostin oman pistaasitahnani tamperelaisesta Culinaria Keittiöelämästä. Tässä italialaisessa tahnassa ei ole mitään muuta kuin jauhettua pistaasia, oliiviöljyä ja hieman suolaa. Maku on erittäin mieto. Maustoin risoton reilusti sillä ja ripottelin annosten päälle vielä rouhittua pistaasia. Lopputuloksena syntyi neutraali, kevyesti pähkinäinen ja kauniin värinen risotto. Erinomainen primi piatti tai lisuke pääsiäispöytään.

pistaasirisotto pistaasitahna ohje

Myös makea tahna sopii risottoon

Pistaasirisoton kaveriksi suosittelen höyrytettyä parsaa, vähärasvaista vaaleaa kalaa, broileria, paahdettua tofua tai kasvispyöryköitä. Rasvainen lohi ja kaikki öljyssä kuullotettu on liian heviä risotolle, jossa on sekä juuston että pähkinän rasvaa.

Ja hei, jos sinulla on makeaa, leivonnaisiin tarkoitettua pistaasitahnaa, voit maustaa risoton myös sillä! Lisää makeaa tahnaa risottoon hyvin vähän, teelusikallinen kerrallaan. Makea pähkinä antaa kivaa vastinparia suolaiselle ja hapokkaalle risottopohjalle.

VINK: Jos käytät makeutettua pistaasitahnaa, älä lisää risottoon sokeria. Juustoa taas voit käyttää enemmän kuin suolaisen tahnan kanssa.

VINK VINK: Valkoviinin voi korvata laimennetulla sitruunamehulla tai laimennetulla omena/valkoviinietikalla. Myös alkoholiton valkoviini sopii risottoon, kunhan se ei ole kovin makeaa.

Lempeä pistaasirisotto

4 annosta

  • 30 grammaa voita
  • 2 salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 desiä risottoriisiä
  • 1 desi valkoviiniä
  • 1 litra kasvislientä (1 l vettä + 1 laadukas kasvisfondi tai esim. Puljongin valmista lientä)
  • 1,5 desiä voimakasta juustoraastetta
  • 2 reilua ruokalusikallista suolaista pistaasitahnaa (käytin noin puolet pienestä purkista)
  • kourallinen tuoretta basilikaa/2 teelusikallista kuivattua
  • 0,5 teelusikallista sokeria
  • suolaa
  • rouhaus mustapippuria
  • pinnalle rouhittua pistaasia/loraus pistaasitahnaa sekä mieluisia yrttejä

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua salotti- ja valkosipuli. Mittaa kaikki ainekset valmiiksi.
  2. Sulata voi kattilassa. Kuullota sipulisilppu kullankeltaiseksi. Lisää joukkoon riisi ja kuullota muutama minuutti sekoitellen.
  3. Kaada joukkoon valkoviini ja anna porista pari minuuttia.
  4. Ala lisätä kasvislientä riisin joukkoon, noin desi parin minuutin välein. Anna porista ja sekoita koko ajan.
  5. Risotto on valmista, kun se on kiehunut noin 20 minuuttia. Riisissä saa olla purutuntumaa, ja risotto saa olla reilusti löysää.
  6. Lisää tässä vaiheessa joukkoon juustoraaste ja pistaasitahna. Maistele. Lisää makusi mukaan suolaa, pippuria ja ripaus sokeria sekä basilika.
  7. Koristele valmis risottoannos pistaasirouheella tai pistaasitahnasilmällä. Voit myös raastaa päälle lisää juustoa ja yrttejä. Nauti heti.

pistaasirisotto pistaasitahna ohje

Näillä ohjeilla risotto onnistuu

Nykyään risoton, ohraton ja kauraton valmistus sujuu minulta helposti. Al denten, mutta valuvan risoton opettelussa kesti kuitenkin aikansa. Tein monta kertaa sen virheen, että keitin risottoa liian pitkään. Riisistä tuli puuromaisen pehmeää ja koostumuksesta kuiva. Arastelin käyttää tarpeeksi nestettä, koska en uskonut, että muutama desi riisiä voi imeä reilusti yli litran nestettä.

Helppo, mutta ylellinen resepti, jolla risottotreenin voi aloittaa, on sherryllä maustettu sipulirisotto. Maailman yksinkertaisimmat raaka-aineet, mutta voi miten hyvää tästä tulee. Sopii hyvin pääsiäispöytäänkin vaikka riistan tai seitanin kanssa.

Kokosin aikoinaan oikein vinkit, joiden avulla risotto onnistuu varmasti. Nuo olivat ensimmäisiä kertoja, jolloin risottoni alkoivat onnistua.

”Suomi-risotto” on ihan ok!

Älä kuitenkaan ota risotosta liikaa paineita, vaikka tähtikokit hifistelisivät. Jos käytät todella paljon juustoa tai laitat risottoon tuorejuustoa, pestoa tai vastaavaa tahnaa, koostumuksesta voi tulla jämäkämpi. Mutta jos risotto maistuu hyvältä, who cares? Oikeastaan tärkein ohje on se, että älä jätä risottoa oman onnensa nojaan liedelle, vaan sekoita ja tarkkaile koostumusta koko ajan, se vie vain parikymmentä minuuttia elämästäsi.

Ja hei, minäkin teen niitä parjattuja ”Suomi-risottoja”, joita ei kuulemma saisi risotoiksi kutsua. Siis paistellaan härkistä tai jauhelihaa, heitetään joukkoon herne-maissi-paprikaa ja keitettyä riisiä. Sillekin on paikkansa maailmassa.

Jos tykkäät tämmöisestä risotosta, testaapas ihanasti retro meksikonpata. Mausteeksi taco-mausteseosta, aikuisille limeä ja yrttejä ja lapsille ketsuppia. Ai että!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.