Kahden juuston kantarellilasagne

Kantarellihuuma jatkuu! Tällä kertaa sunnuntairuoaksi syntyi pehmeä, kahden juuston kantarellilasagne. Jätimme tomaatin kokonaan pois, jotta hapokkuus ei peittäisi sienen mietoa makua.

Mieluummin kostea kuin kuiva lasagne

Lasagnelevyjen väliin sujahti salvialla maustettua sieni-kasvismuhennosta, reilusti béchamelkastiketta ja rucola-munavaahtoa. Voi miten ihana, täyteläinen ja juustoinen tästä sienilasagnesta tuli! Salvia antoi sienimuhennokseen ytyä ja maanläheistä makua, juustot taas hellivät sieniä lempeästi.

Béchameliakaan ei ollut yhtään liikaa, sillä tiivis ricottasose kaipaa nestettä. Nappasin nämä annoskuvat heti, kun lasagne tuli uunista, joten vuoan pohjalla on vielä kosteutta nähtävissä. Hetken vetäydyttyään lasagne kuitenkin napakoitui ja leikkaantui hienoiksi neliöiksi. Ylipäätään lasagnekastikkeen kohdalla överit on parempi kuin vajarit.

VINK: Voit korvata salvian timjamilla tai oreganolla.

VINK VINK: Voit korvata béchamelkastikkeen muskottipähkinän viherpippurilla.

VINK VINK VINK: Voit korvata ricottan hyvin valutetulla rae- tai kotijuustolla. Muussaa kotijuusto hienoksi muusinuijalla tai survimella.

Juustoinen kantarellilasagne

Iso vuoallinen eli noin 6–8 annosta

  • 1 paketillinen eli noin 400 grammaa lasagnelevyjä

Sieni-kasvismuhennos:

  • 1 keltasipuli
  • 2–4 valkosipulinkynttä
  • 2 litraa kantarelleja
  • 2 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 3 teelusikallista kuivattua salviaa/kourallinen tuoretta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • öljyä

Béchamelkastike:

  • 80 grammaa voita
  • 1,5 desiä vehnäjauhoja
  • 1,5 litraa maitoa
  • pari kourallista mietoa juustoraastetta
  • 1,5 teelusikallista jauhettua muskottipähkinää/viherpippuria
  • suolaa

Ricottatäyte:

  • 2 purkillista eli noin 400 grammaa ricottaa
  • 2 munaa
  • 2 teelusikallista sitruunamehua
  • suolaa
  • hippunen mustapippuria
  • hippunen sokeria

Koristeeksi:

  • Tuoreita yrttejä

  1. Tee ensin sienimuhennos. Pese, perkaa ja paloittele sienet. Kuori ja kuutioi porkkanat ja palsternakka. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipuli. Kuullosta sipulimurskaa pari minuuttia pannulla öljyssä. Lisää porkkanat ja palsternakka ja parin minuutin kuluttua sienet. Kuullota, kunnes kasvikset ja sienet ovat al dentejä. Mausta salvialla, suolalla ja pippurilla.
  2. Tee seuraavaksi ricottatäyte. Sekoita ricotta, munat ja sitruunamehu huolellisesti kulhossa. Mausta suolalla, pippurilla ja pienellä ripauksella sokeria.
  3. Tee viimeiseksi béchamelkastike. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita koko ajan. Älä anna jauhojen ruskistua. Kaada maitoa kattilaan ohuena nauhana sekoitellen. Voit nostaa lieden lämpöä pari pykälää ja antaa kastikkeen kuplia hieman, jotta se saostuu. Älä kuitenkaan keitä kastiketta voimakkaasti. Lisää lopuksi joukkoon juusto edelleen sekoitellen. Ota paksuuntunut kastike liedeltä sivuun ja mausta muskotti/viherpippurilla ja suolaripauksella.
  4. Kokoa lasagne. Laita pohjalle valkokastiketta ja sen päälle lasagnelevyjä. Levitä levyjen päälle sieni-kasvismuhennosta, sen päälle ricottanokareita ja kanneksi lasagnelevyjä. Jatka kokoamista. Viimeisen kerroksen päälle pitäisi tulla valkokastiketta tai ricottasosetta, jotta lasagnelevyt eivät pala.
  5. Paista lasagnea 175 asteessa vajaa tunti. Anna vetäytyä vartin verran ennen tarjoilua ja koristele tuoreilla yrteillä.
juustoinen sienilasagne valkokastikkeilla ohje
kantarellilasagne juustokastikkeella resepti

Kasvislasagneja ja -bologneseja

Blogistani löytyy toinenkin herkullinen, blanco kasvislasagne. Munakoiso-pinaattilasagne on ihanan täyteläistä, ja tämä vuoallinen on pienempi, joten sen voi tehdä vähäruokaisempaankin talouteen.

Omanlaisensa kasvislasagne on myös munakoisovuoka, La parmigiana di melanze. Munakoisosiivut työstetään huolella ja paistetaan runsaassa tomaattikastikkeessa, mozzarellahunnun alla.

Jos jaksat hieman näpertää, testaa nyhtökauralla täytettyjä cannelloneja. Mukana on myös vinkki siihen, miten rullanpirulaiset saa täytettyä helposti. Nimittäin lasten syömäpuikoilla! 😀 Ja toki voit mennä helpommalla kaavalla ja tehdä nyhtökaurasoosin lasagneen tai bologneseksi.

Ja bolognesesta puheen ollen: kas tässä on perheemme luotto-ohje, umaminen juuresbolognese. Sen salaisuus on kaali, joka mehevöittää vegeruoat suorastaan lihaisiksi, kunhan kaalin kypsentää kunnolla. Kun muuten söin ensimmäistä kertaa Villen tekemää lasagnea, siinä oli kaalia ja palsternakkaa. Olin äimän käkenä ja nirsoilin, koska olin jauhelihalla ja kanasuikaleilla kasvanut ronkeli. Niin ne ajat muuttuvat – hyvä niin!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.