munakoislasagne ohje

Syntistä kasvisruokaa: munakoiso-pinaattilasagne

Mitä ihmiset tekevät krapulassa? No, yleensä makaavat sohvalla. Syövät pakastepizzaa ja katselevat televisiota. Napsivat särkylääkettä ja oksentavat. Tilaavat noutoruokaa. Katuvat sitä, että voi saatana kun piti vetää se My Way kaiken kansan nähden ja ostaa lärvilautanen vielä pilkun aikaan. Miksi et Mika lähtenyt mun mukaan, Sanna missä mun housut on???!!!!

Entä mitä tekee Janica? Hikoilee krapulamorkkiksensa pois kahvakuulailemalla, imuroi ja alkaa sitten vääntää slow foodia. Haluaisin uskotella teille, että tein tämän kaiken tooooosi mielelläni, tuli hirveen energisoitunut olo jaadijaa. Todellisuudessa olisin halunnut maata siellä sohvalla, mutta minulle iskee nykyään krapulassa ihan kauhea masennus, ja saan sen karistettua tiehensä vain puuhastelemalla – vaikka sitten pää kainalossa.

Tärina ja vapina kannattivat. Loihdin viime sunnuntaina niin uskomattoman hyvää kasvislasagnea, että vieläkin tekee mieli uikuttaa onnesta, kun muistelen sen makua. Täytteiksi valitsin pinaattia ja munakoisoa. Ja pakastepinaattia siksi, että se nyt vain on pirun paljon halvempaa kuin tuore ja mielestäni uuniruoassa kelpo kamaa.

Vaikka munakoiso vaatii pitkää itkettämistä ja esityöstöä, jotta se ei olisi vetinen ja kitkerä, vaiva palkitsi itsensä. Lopputuloksena syntyi valkoinen lasagne, jonka juju on juustoisessa bechamel-kastikkeessa ja täyteläisessä munakoisossa.

VINK: Munakoiso-pinaattilasagnen tekoon kannattaa varata aikaa. Minä annoin koisojen itkettyä lähes tunnin, ja lasagnekin muhi ja vetäytyi miedolla lämmöllä lähemmäs toisen tunnin.

Munakoiso-pinaattilasagne

6 annosta

  • 1 paketillinen eli noin 400 grammaa lasagnelevyjä
  • 2 isoa, 3 keskikokoista tai 4 pientä munakoisoa

Pinaattikastike:

  • reilu loraus oliiviöljyä
  • 450 grammaa eli 3 paketillista pakastepinaattia
  • 1 keltasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • puoli ruukkua tuoretta basilikaa tai 1−2 ruokalusikallista kuivattua
  • 1 teelusikallinen jeeraa
  • suolaa
  • mustapippuria

Bechamel-kastike:

  • 40 grammaa voita
  • 3,5 ruokalusikallista vehnäjauhoja
  • 6 desiä maitoa
  • reilu kourallinen mietoa juustoraastetta
  • 3/4 teelusikallista jauhettua muskottipähkinää tai viherpippuria
  • suolaa

Päälle ja koristeeksi:

  • 1 pallo mozzarellaa
  • tuoretta basilikaa

  1. Esivalmistele munakoisot hyvissä ajoin. Pese koisot ja leikkaa ne ohuehkoiksi, mutta helposti käsiteltäviksi viipaleiksi. Aseta viipaleet talouspaperille tai leivinpaperiarkille, jolle on ripoteltu suolaa. Voit panna viipaleet kerroksittain toistensa päälle, mutta laita jokaisen kerroksen väliin hieman suolaa.
  2. Kun viipaleiden pinnalle on noussut nestettä, puristele ne kevyesti kuiviksi. Kaada paistinpannulle reilusti öljyä ja paahda viipaleet kullanruskeiksi parissa erässä. Munakoiso imee paiston aikana paljon öljyä. Voit painella paahdettuja viipaleita paperiin, jotta lasagnesta ei tule liian rasvaista.
  3. Tee seuraavaksi pinaattikastike. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja kuori ja silppua keltasipuli. Lorauta pannulla tai kattilaan reilusti öljyä. Kuullota sipulisilppua pari minuuttia, mutta älä anna sen ruskistua. Lisää joukkoon pakastepinaatti ja sulata koko ajan sekoitellen. Kun pinaatti on sulanut, revi joukkoon basilika. Mausta kastike jeeralla, suolalla ja pippurilla.
  4. Tee lopuksi valkokastike. Sulata voi kattilassa miedohkolla lämmöllä. Lisää joukkoon vehnäjauho ja sekoita koko ajan. Älä anna jauhojen ruskistua. Kaada maitoa kattilaan ohuena nauhana ja sekoita koko ajan. Voit nostaa lieden lämpöä pari pykälää ja antaa kastikkeen kuplia hieman, jotta se saostuu kunnolla. Älä kuitenkaan keitä, äläkä lopeta sekoittamista. Lisää lopuksi joukkoon juusto edelleen sekoittaen. Ota paksuuntunut kastike liedeltä sivuun ja mausta muskotti/viherpippurilla ja suolaripauksella.
  5. Kokoa lopuksi lasagne. Laita pohjalle kevyesti ja tasaisesti valkokastiketta ja sen pälle lasagnelevyjä. Pane levyjen päälle pinaattikastiketta, munakoisoviipaleita ja valkokastiketta. Jatka kokoamista. Viimeisen kerroksen päälle pitäisi tulla jompaa kumpaa kastiketta, jotta lasagnelevyt eivät pala. Viipaloi mozzarella ja aseta viipaleet viimeisen kastikekerroksen päälle.
  6. Paista lasagnea 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes lasagne on kypsää. Kurkistele välillä uuniin. Voit levittää kastiketta reunoja kohti, jotta levyt kypsyvät tasaisesti. Valmiin lasagnen levyt ovat pehmeitä ja pinta kullanruskea. Koristele annokset halutessasi basilikalla.

munakoislasagne ohje

kasvislasagnen ohje

kasvislasagnen ohje

munakoisolasagne

Napsin kuvia nyt vähän normaalia enemmän, jotta näette, miten minä kerrostin täytteet. Tästä lasagnesta tulee aika tiivis ja napakka, se ei siis ui kastikkeessa. Koostumus ei kuitenkaan ole kuiva. Pinaatti ja öljyssä paahdettu munakoiso ovat niin kosteita, että levyt kyllä kypsyvät hyvin, eikä lasagnesta tule kuivaa.

VINK VINK: Tärkeintä on se, että levität kastikkeita levyjen reunoille asti. Minä paikkailin kädenjälkeäni vielä kypsennysvaiheessa: avasin pari kertaa uuninluukun ja levitin täytteitä kauhalla reunoja kohti.

Muita pitkään muhineita uuniruokia:

Vaalea lasagne on ihanan juustoista, lempeää, pyöreän makuista ja täyteläistä. Jos kuitenkin kaipaat perinteistä tomaattikastikeversiota, testaa vaikkapa nyhtökauralla täytetyt cannellonit. Tässäkään safkassa en säästele juustoa ja yrttejä. Myös tomaattikastikkeessa ja juustossa muhiva La parmigiana di melanze eli munakoisovuoka on ihana lohturuoka syysiltoihin. Wanhoista resepteistäni suosittelen lihanhimoon perinteistä kaalilaatikkoa.

Voihan uuniruoka. Taas alkaa se kausi, kun kylmät salaatit suorastaan kuvottavat minua ja kaipaan kermaa, juustoa, mausteita ja suussa hajoavaa, muhinutta koostumusta. Tänään liedellä porisee valkosipulikeitto, johon tulee törkeän paljon valkosipulia. Siis aivan hel-vetin paljon. Oli pakko panna uunissa paahdetut kynnet hetkeksi parvekkeelle vetäytymään, sillä tuoksu alkoi olla, öh, aika intensiivinen.

Nyt vielä joku ihana leffa, vaikka Ruusun nimi pyörimään ja sohvannurkkaan viltin alle! Keväällä masennun, syksyllä vetäydyn ja voimaannun.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*