Tiedätkö sen tunteen, kun väännät hartaudella kotiruokaa, ja lapsi sanoo, että ”ihan hyväää, mutta äiti ootko kuullut että Heseen on tullut sitä ja tätä”. Esikoisemme rakastaa churroja, ja hänen universuminsa räjähti, kun Hesburger alkoi myydä minichurroja. Lapsen mielestä kun kaikki jätti/mini = parhautta. Vappuherkkuna meillä nautitaankin Hesen hengessä suloiset minichurrot ja appelsiini-suklaakastike. Mikä parasta, molemmat herkut ovat vegaanisia! Munkkien paistaminen ei ollut aikaisemmin lempihommaani, mutta harjoitus tekee tunaristakin mestarin. Uppopaistaminen onnistuu turvallisesti, kun luet vinkit huolella.
Churro, espanjalainen munkkitanko
Jos churrot eivät ole tuttuja, kyseessä on siis espanjalaisten versio munkista, joka tunnetaan myös Ranskassa ja latinalaisessa Amerikassa. Taikina ei ole ihan niin makea kuin suomalainen munkkitaikina, eikä kardemummaa useinkaan käytetä. Minä kuitenkin lisäsin sitä, koska rakastan kardemummaa. Käytin taikinani inspiraationa Kamomillan konditorian ohjetta, mutta lisäsin vehnäjauhojen määrää sekä vaniljaa, sillä tuolla jauhomäärällä taikinani jäi vetiseksi (saattoi johtua jauhoista, käytin 00:aa).
Taikinasta truutataan pursotuspussilla tankoja tai rinkuloita, jotka uppopaistetaan. Lopuksi churrot pyöritellään sokerissa tai kaneli-sokerissa ja nautitaan suklaakastikkeen kera. Myös Nutella ja karamellikastike ovat suosittuja lisukkeita.
Lisukekastike on olennainen osa makuelämystä, koska sokerikuorrutteesta huolimatta churro on aika neutraalin makuinen. Se muistuttaa itse asiassa vähän tippaleipää. No okei, on miljardi kertaa parempaa, mutta sama idea.
Näin uppopaistat turvallisesti
Arastelin aikaisemmin munkkien kypsentämistä ja kaikkea uppopaistamista. Olen saanut palovammoja rasvaroiskeista ja pelkäsin hirmuisesti, että rasva syttyy palamaan. Harjoittelu on kuitenkin tuottanut tulosta, joten tässä vinkit turvalliseen rasvakypsentämiseen kotioloissa.
- Noin 180 astetta on hyvä paistolämpötila munkeille. Voit mitata rasvan lämpötilan kattilaan laitettavalla mittarilla.
- Öljyn EI TARVITSE kuplia ollakseen tarpeeksi kuumaa kypsentämiseen. Kupliminen ja suhina alkaa, kun laitat jotain kuumaan rasvaan. Jos taas kattilassa ei ole muuta kuin kuumaa öljyä, sen ei tarvitse porista.
- Testipaista pari nokaretta taikinaa ennen kuin aloitat kypsennysurakan. Taikinan tulisi muuttua kullanruskeaksi 2-4 minuutissa palleron koosta riippuen. Jos taikina ei kypsy, nosta lieden lämpötilaa. Huomioi, että ensimmäinen erä kypsyy usein nopeimmin.
- Pidä kattilan kokoinen/suurempi kansi käden ulottuvilla. Jos öljy syyttyy tuleen, laita kansi äkkiä kattilan päälle.
- Savu on aina huono merkki. Jos öljy alkaa kärytä, ota kattila pois liedeltä, sillä öljy on kuumennut liikaa.
- Suojaa käsivartesi patakintailla tai pitkähihaisella paidalla. Esiliinaan käyttö on suositeltavaa.
- Nostele munkit öljyyn pihdeillä tai kauhalla, jotta kuuma rasva ei roisku. Valmiit leivonnaiset on hyvä nostaa reikäkauhalla talouspaperilla vuorattuun astiaan, jotta suurin osa rasvasta imeytyy pois.
Pursota tai muovaile käsin
Sitten pari sanaa kotitekoisista churroista. Ensinnäkin taikina. On erittäin tärkeää, että kaadat jauhoseoksen poreilevan kuumaan veteen. Näin taikinasta tulee kiinteää tahnaa, eivätkä pursottimesta tulevat tangot lötsähdä, vaan pysyvät muodossaan, myös kuumassa rasvassa. Jos vesi on hailakkaa, taikinasta ei muotoudu kiinteää palloa, jota tässä haetaan.
Toiseksi, pursotin. Kaduilla myytävissä churrokärryissä on jynkyt laitteet. Napakka taikina pusertuu vaivattomasti pitkäksi tangoksi, jonka pinnassa on selvästi erottuvat koristeuurteet.
Kiinteän taikinan pursottelu kotioloissa vaatii enemmän käsivoimia, varsinkin, kun vegaanisessa taikinassa ei ole munaa, joka toisi taikinaan löysyyttä, joka pysyy kuitenkin kasassa. Kotikeittiön pursottimella tangon pintaan muodostuva kuviointikaan erotu välttämättä kovin selvästi. Voit kuitenkin oikaista ja muovailla taikinasta käsin suiroja, puikuloita tai vaikka pyöräyttää tangot spiraaleiksi.
Rohkea kokki pursottaa churrotaikinaa freestylenä suoraan pursottimesta kattilaan. En kuitenkaan suosittele tätä, ettei rasvaa roisku päällesi.
Minichurroista ei tule ähkyyn
Vegaaniset churrot pysyivät hienosti kasassa, vaikka taikinassa ei ollut munaa. Taikinaa oli helppo muovata ilman pursotintakin, ja teimme munkkeja kahdella tyylillä: lapsi muovaili osan tangoista käsin, minä taas pursottelin.
Minichurrot ovat myös käteviä. En jaksa useinkaan syödä kokonaista munkkia, varsinkaan aterian päälle. Pari suklaaseen dipattua pikkuchurroa taas tyydyttää makeanhimon täydellisesti.
VINK: Voit jättää taikinasta kardemumman ja vaniljasokerin pois ja käyttää pelkkää sokeria.
VINK VINK: Kaneli-sokeri leviää churrojen pintaan tasaisesti, kun laitat sen ja churrot kannelliseen astiaan, kannen päälle, käännät kipon ylösalaisin ja ravistelet voimakkaasti.
Vegaaniset minichurrot
30 pientä tai 20 pidempää churroa, muovaa käsin tai pursotinpussin suurimmalla tähtipäällä
Taikina:
- 3 desiä vettä
- 3 desiä vehnäjauhoa
- 2 ruokalusikallista vegaanista margariinia tai rypsiöljyä
- 2 ruokalusikallista sokeria
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 0,5 teelusikallista kardemummaa
- 0,5 teelusikallista leivinjauhetta
- teelusikan kärjellinen suolaa
Paistamiseen:
- 7 desiä rypsiöljyä
Pinnalle:
- 2 ruokalusikallista kanelia
- 0,5 desiä sokeria
- Kuumenna vesi kevyesti poreilevaksi pienessä kattilassa. Sekoita joukkoon rasva. Sekoita kaikki kuivat aineet ja mausteet toisessa astiassa.
- Kaada jauhoseos nopeasti siivilän läpi poreilevaan veteen. Laske lieden lämpöä, sekoita ja kaavi taikinaa nopeasti kattilan reunoilta keskustaa kohti. Ota kattila pois liedeltä, kun taikina on muodostunut kiinteäksi palloksi.
- Anna taikinan jäähtyä kädenlämpöiseksi. Painele taikinapalloa pari kertaa, jotta ilmakuplat katoavat.
- Laita taikina pursotinpussiin. Pursota mieluisen pituisia churroja leivinpaperille odottamaan. Voit muovata churrot myös käsin.
- Kaada suureen kattilaan niin paljon öljyä, että pinta on vähintään 5 cm:n korkeudella. Kuumenna öljy 180-asteiseksi korkealla lämmöllä, mutta älä laita liettä täydelle teholle.
- Pudota pari testichurroa öljyyn. Öljyn pitäisi porista, kun sinne laittaa taikinaa, ja taikinan tulisi ruskistua 2-4 minuutissa.
- Kun öljyn lämpötila on sopiva, paista churrot noin kolmessa erässä. Kääntele niitä paiston puolivälissä, sillä alapuoli kypsyy nopeammin kuin pinta.
- Nosta churrot reikäkauhalla kulhoon, joka on vuorattu talouspaperilla.
- Jäähdytä churrot huoneenlämpöisiksi ja pyörittele ne kaneli-sokeriseoksessa. Nauti tuoreena.
VINK: Voit laittaa suklaakastikkeeseen hieman chiliä. Se sopii upeasti yhteen tumman suklaan, vaniljan ja appelsiinin kanssa.
VINK VINK: Myös rasvainen kasvimaito, esim. iKaffe, sopii kastikkeen notkistajaksi.
Vegaaninen suklaa-appelsiinikastike
Pieni kulhollinen
- 150 grammaa vegaanista tummaa suklaata, esim. Panda
- 2 desiä kaurakermaa
- 3 peukalon pituista suikaletta appelsiininkuorta
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- teelusikan kärjellinen suolaa
- Paloittele suklaa pieneen kattilaan. Sulata sekoitellen miedolla lämmöllä.
- Kaada joukkoon kaurakerma ja sekoita hyvin.
- Laske lämpötila hyvin matalaksi, lisää joukkoon appelsiininkuoret ja anna muhia noin 15 minuuttia. Sekoittele välillä.
- Ota kuoret pois. Maistele ja mausta suklaakastike vaniljasokerilla ja ripauksella suolaa. Tarjoile heti churrojen kera.
Vihikset onnistuvat uunissakin
Jos uppopaistaminen kuitenkin jännittää, loppuun upea, vappuun sopiva ohje, johon et tarvitse kuumaa rasvaa. Lihapiirakat voi kypsentää rasvan lisäksi uunissa, niin myös vihikset, ja niihin tulee uunissakin upea, autenttisen kullanruskea pinta. Vegaaniset uunivihikset on täytetty riisillä ja munakoisolla. Voit toki tehdä täytteen ihan oman makusi mukaan.
Marokkolaishenkinen peltivihis vie ajatukset perinteiseen peltilihapiirakkaan, mutta Välimeren twistillä. Nyhtokaura tai härkis yhdistetään riisiin, vahvoihin mausteisiin ja makeisiin kuivattuihin hedelmiin. Pinnalle vielä seesaminsiemeniä. Täydellinen makeansuolainen yhdistelmä syntyy, kun dipppaat suolaisen vihiksen makeaan siirappiin. Kokeile, jos et usko!