kermainen ja juustoinen parsapasta

Kermainen ja juustoinen parsapasta

Parsapastan ohje tuli kirjoitettua vasta nyt, koska olen ajatellut, että ”no kaikkihan sen nyt osaa tehdä”. Tavallisesta kermasta ja voista tehdyn kasvispastan varmasti suurin osa osaakin. Mutta entäs sitten vegaaninen parsapasta? Tuttujen reseptien veganisoiminen mahdollisimman helpolla tavalla on innostava haaste, ja tällä kertaa onnistuin mahtavan hyvin. Kermainen ja juustoinen parsapasta maistuu nimensä mukaisesti kermalta ja juustolta, mutta maku syntyy täysin kasvisperäisistä aineista.

Kaurakerma ja ravintohiiva luovat juustoisuuden

Kaurakerma on nykyään arkiruokakermani. Suosittelen sen käyttöä, oli ruokavaliosi mikä hyvänsä, sillä mielestäni kaurakerma on yksinkertaisesti maukkaampaa kuin maitopohjainen ruokakerma. Se ei ole ihan niin stydiä kuin kuohukerma, mutta maussa on samaa vienoa makeutta. Makeus taas korostaa suolaa ja mausteita, ja lisään ruokiin muutenkin yleensä hippusen sokeria.

Juustoisuuden taas loin ravintohiivalla eli oluthiivalla, joka on nykyään suosikkiraaka-aineitani. Kyseessä on deaktivoitu hiiva, jota ei siis voi käyttää leivonnassa, eikä se turvota vatsaa. Oluenvalmistuksesta yli jäänyttä hiivaa on käytetty 1800-luvulta lähtien, ja alun perin se oli terveysruoka. Kyseessä ei ole mikään lisäaineilla ryyditetty hipstereines, jollaisiksi vegaanituotteita välillä moititaan, vaan vanha ja hyvinkin ravinteikas elintarvike.

Mieluummin ravintohiivaa kuin kevytjuustoa

Juuston makuisessa ravintohiivassa on paljon B-ryhmän vitamiineja, sinkkiä, rautaa ja kuituja. Sen sijaan rasvaa ja suolaa on paaaaaaaaljon vähemmän kuin juustossa. Toisin sanoen: ravintohiiva on paitsi vegaaninen, myös terveellinen vaihtoehto juustolle. Sekasyöjänkin kannattaa korvata ruokien juusto välillä oluthiivalla, niin sydän ja verisuonet tykkäävät.

Ravintohiivan luoma maku on lisäksi parempi kuin vähärasvaisten kevytjuustojen, joista en pidä. En ole syttynyt kauheasti myöskään vegejuustoille, joten käytän niidenkin sijaan mieluummin ravintohiivaa.

Kermainen ja juustoinen parsapasta maustetaan valkosipulilla, pienellä tilkalla sitruunaa ja runsaalla basilikalla. Kastikkeen tuoksu oli huumaava, ja Ville kyseli heti ovelta, mitä ruokaa meillä on, kun tulee niin herkulliset aromit. Myös kaksivuotiaamme veteli pastaa kirjaimellisesti kaksin käsin.

Vegaaninen parmesaani pähkinästä

Riposttelin parsapastan pinnalle vielä vegaanista parmesaania. Kyseessä on cashewparmesaani, johon tulee nimensä mukaisesti cashewpähkinää, ravintohiivaa, suolaa ja valkosipulijauhetta.

Mitä enemmän ravintohiivaa käytät suhteessa pähkinään, sitä vahvempaa vegaanisesta parmesaanista tulee. Ainesten suhdetta muuttelemalla saat siis mietoa tai voimakasta kuorrutetta pastaan. Cashewparmesaani sopii myös salaatin päälle tai laatikoiden pinnalle rapeutta tuomaan. Huomioi kuitenkin, että se ei sula.

VINK: Vegeparmesaanin sijaan tai sen lisäksi voit koristella annokset myös raastetulla sitruunankuorella. Jos haluat selvästi kirpeän pastan, voit käyttää sitruunaa enemmän. Rakastan sitrusta, mutta nyt käytin sitä maltilla, koska halusin korostaa juustoista makua.

VINK VINK: Parsakauden ulkopuolella tässä pastassa voi käyttää herneitä. Pakasteherneet käyvät mainiosti, sillä ne ovat makeita ja sopivat hyvin juustoiseen kastikkeeseen.

Kermainen ja juustoinen parsapasta

4 annosta

  • 500 gramman nippu parsaa
  • 1 kevätsipulinvarsi
  • 2 isoa valkosipulinkynttä
  • 3 desiä kaurakermaa
  • 0,7-1 desiä ravintohiivaa
  • puolet pienen sitruunan mehusta
  • 1 ruokalusikallinen sitruunan raastettua kuorta
  • reilu kourallinen tuoretta basilikaa
  • teelusikan kärjellinen sokeria
  • suolaa
  • pippuria
  • hyvää vegerasvaa (esim. Naturli) tai oliiviöljyä kuullottamiseen
  • 400 grammaa pastaa
  • vettä keittämiseen

  1. Esikäsittele ainekset. Kuori parsat, leikkaa puumainen tyvi irti ja paloittele ne lyhyiksi tangoiksi. Kuori ja murskaa valkosipuli. Leikkaa kevätsipuli hienoksi silpuksi.
  2. Kuullota valko- ja kevätsipulia pari minuuttia pannulla rasvassa. Lisää joukkoon parsat ja kuullota toiset pari minuuttia.
  3. Kaada joukkoon kaurakerma ja pienissä erissä ravintohiivaa. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä ja sekoita koko ajan, jotta hiiva sulaa. Lisää lopuksi sitruunamehu ja -kuori. Maistele ja mausta hippusella sokeria, suolalla, pippurilla ja runsaalla basilikalla.
  4. Keitä pasta al denteksi suolaisessa vedessä. Kaada keitinvesi pois, mutta jätä sitä pieni tilkka kattilaan, niin pasta ei kuivu. Sekoita parsakastike pastaan tai asettele kastike annoksen päälle.
  5. Viimeistele annokset vegaanisella parmesaanilla.
vegaaninen juustokastike parsapasta

VINK: Voit tuunata vegeparmesaania vaihtelemalla mausteita. Sekoita joukkoon ripaus chiliä, paprikajauhetta, pippuria tai mieluisaa kuivattua yrttiä.

Vegaaninen parmesaani

  • 1 desi cashewpähkinöitä
  • 2 ruokalusikallista ravintohiivaa
  • 0,5 teelusikallista valkosipuli/sipulijauhetta
  • 0,5 teelusikallista suolaa

  1. Rouhi pähkinät mahdollisimman hienoksi jauheeksi morttelilla, suurella terävällä veitsellä tai tehosekoittimessa.
  2. Lisää joukkoon ravintohiiva, valkosipulijauhe ja suola. Sekoita hyvin ja tarjoile ruoan kanssa.

vegaaninen parmesaani ohje

Juustoisia ja mausteisia pastoja

Kun kantarellikausi alkaa, kannattaa testata myös kermainen kantarellipasta. Sekin maustetaan kaurakermalla ja valkkarilorauksella. Käytin sienipastassa hiivaa hieman vähemmän, koska halusin sienten maun esiin, mutta voit laittaa sitä reilumminkin. Mitä enemmän ravintohiivaa, sitä juustoisempaa ja paksumpaa kastike on.

Mintulla maustettu fetapasta ei ole vegaaninen, mutta ehkä fetan voi korvata suomalaisella Möllä (vai oliko se Mu?). Toinen vaihtoehto on lisätä pastaan tofua ja ravintohiivaa.

Herkullisista pastalisukkeista tuli mieleen myös Villen sopivasti tulinen paholaisenhillo. Superhyvä yhdistelmä fetan ja basilikan tai tofun ja basilikan kanssa. Keität vain pastaa joukkoon ja ääntä kohti!

 

2 Kommenttia

  1. Sopiiko tuohon parmesaaniin parhaiten paahtamattomat vai paahdetut cashew-pähkinät? Olen käyttänyt hiivahiutaleita hamasta nuoruudestani asti, mutta täytyy kyllä kokeilla tätä ”parmesaania” josko olisi maultaan hyvinkin lähellä aitoa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.