kermainen tofukiusaus

Kermainen savutofukiusaus

Meillä syödään jokin kiusaus- tai laatikkoruoka joka viikko, useimmiten kasvismakaronilaatikkoa tai lohikiusausta. Kun Jalotofun savutofu sattui olemaan hyvässä tarjouksessa, päätin vihdoin kehittää oman tofukiusausohjeeni. Kermainen savutofukiusaus saa samettisuutta kaurakermasta ja makua sinapista. Vielä hidas haudutus, tarpeeksi ohuiksi leikatut juurestikut ja syysillan lohturuoka on valmis.

Sinappi sopii savutofun mausteeksi

Savutofu on nimensä mukaisesti savustetun makuista. Moni käyttää sitä kinkun, etenkin palvikinkun tapaan pastoissa ja kiusauksissa. Savutofu on myös todella hyvää ruisleivän päällä. Ensin sipaisu sinappia, majoneesia tai näiden sekoitusta, paksu tofuviipale päälle, muutama suolakurkkusiivu ja ääntä kohti!

Koska savutofun ja sinapin yhdistelmä toimii hyvin leivän päällä, järkeilin sen toimivan kiusauksessakin, enkä ollut väärässä. Kermainen savutofukiusaus saa makua kaurakermaan sekoitetusta Dijon-sinapista. Jotta kermaliemessä olisi kunnolla ytyä, lisäsin siihen myös valkosipulijauhetta.

Lopputuloksena syntyi älyttömän herkullinen arkiruoka. Tervetuloa maistamaan kaikki, joiden mielestä tofuruoassa ei ole makua.

Lisää kiusaukseen tarpeeksi nestettä

En tiedä juuri tympeämpää ruokaa kuin kuiva tai raaka kiusaus. Uuniruokien kannattaa antaa hautua rauhassa ja käyttää nestettä mieluummin yläkanttiin kuin niukasti.

Neste- ja perunapitoisessa ruoassa saa olla myös reilusti mausteita. Kiusaus imee makuja kuin pesusieni, ja kasviskiusaus on lähtökohtaisesti vähäsuolaisempi kuin vaikka kinkkukiusaus.

Tofukiusaus on myös helppo veganisoida: vaihda vain kuorrutteen juustoraaste vegejuustoon. Voit myös jättää juuston kokonaan pois tai ripotella pinnalle pelkkää korppujauhoa.

VINK: Jos et jaksa paloitella kaikkia kasviksia, käytä 1 kilo peruna-sipulisekoitusta ja pilko joukkoon 1 – 2 porkkanaa.

VINK VINK: Laita vuoka uuniin heti, kun panet uunin päälle. Näin saat hyödynnettyä kaiken lämmön ja kypsennysaika lyhenee.

VINK VINK VINK: Teen uuniruoista nelihenkisen perheen annoksia useamman päivän tarpeisiin. Jos taloutesi on pienempi, puolita raaka-aineiden määrä.

Kermainen savutofukiusaus

6 – 8 annosta isoon uunivuokaan

  • 800 grammaa yleisperunaa
  • 2 keltasipulia
  • 2 – 4 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 2 pakettia savutofua
  • 6 desiä kaurakermaa
  • 2 teelusikallista vahvaa sinappia
  • 2 teelusikallista kuivattua tilliä
  • 1 teelusikallinen sipuli/valkosipulijauhetta
  • suolaa
  • pippuria
  • sokeria
  • pinnalle pari kourallista juustoraasteen ja leivänmurujen/korppujauhon sekoitusta
  • öljyä vuon voiteluun

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori perunat, porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet. Murskaa valkosipuli ja leikkaa keltasipuli pieneksi silpuksi. Leikkaa perunat ja porkkanat ohuiksi puolikkaan sormen pituisiksi tikuiksi. Kuivaa tofu talouspaperiin ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi.
  2. Kaada kaurakerma kulhoon. Huuhtaise kermapurkit pienellä vesitilkalla ja kaada myös vesi kerman joukkoon. Mausta kerma sinapilla, tillillä, sipulijauheella, suolalla ja pippurilla. Maistele ja lisää sokeria 0,5 – 1 teelusikallista sinapin vahvuudesta riippuen. Kermaliemi saa olla voimakkaan makuista, sillä peruna ja tofu imevät paljon makua.
  3. Öljyä vuoka. Lado kasviksia ja tofukuutioita kerroksittain vuokaan. Kaada kermaliemi tasaisesti joukkoon.
  4. Kypsennä kiusausta uunin alatasolla 200 asteessa noin tunti, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Levitä juustoraaste kiusauksen päälle paiston puolivälissä. Näin se ei kuivu liikaa.



Kermainen savutofukiusaus

Uuniruokia ja takuulla maukasta tofua

Jos haluat arkeen luksusta, testaa makaronilaatikkolasagne. Se on käytännössä makaronilaatikko, mutta munamaito on korvattu béchamelkastikkeella, jota lasagnessakin on. Oma versioni on tehty härkiksestä, sinä voit käyttää itseäsi miellyttävää proteiinia.

Jos taas uskallat kokeilla arkistojen aarteita, reseptipankista löytyy myös Koskenlaskija-makaronilaatikko. Tämä ohje oli vuosia yksi luetuimpiani.

Lohikiusauksen sijaan kannattaa kokeilla välillä muitakin kaloja. Kotimaisesta Järki Särjestä tehty kalakiusaus on ihanan kermainen ja syvän makuinen, sillä Järki Särki on tosi hyvin maustettua.

Sitten se tofu, jonka moni väittää olevan mautonta ja pahaa. No niin se onkin, jos sitä ei valmista kunnolla, ihan kuin mikä tahansa raaka-aine. Tofu ja pähkinät sitruunakastikkeessa on helppo ohje täynnä makuja. Neuvon usein tekemään tätä heti tuplasatsin, koska kaikki aina valittavat, että ruoka oli niin hyvää, että loppui kesken. 😀

Myös vietnamilaistyylinen nuudelisalaatti tahmealla tofulla on ihana, yhtä aikaa raikas ja mausteinen. Tofu paistetaan ensin rapeaksi ja maustetaan tämän jälkeen sticky teriyaki -kastikkeella. Ei takuulla ole mautonta!

Savutofu sopii myös slaavilaiseen talvikeittoon, johon tulee myös suolakurkkua ja mehevä tomaattiliemi. Lusikallinen kaurafraichea tai smetanaa kruunaa annoksen, kylkeen tietenkin kunnon ruisleipää.

 

2 Kommenttia

  1. Sinappi – kekseliäs, maukas lisäys kiusaukseen! Kiitos

  2. Sinappi – kekseliäs ja maukas lisä aina herkulliseen kiusaukseen! Kiitos

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.