tomaattinen tofupasta

Superhelppo tomaattinen tofupasta

Baari-ilta lähes kaksikymmentä vuotta sitten. Olimme tanssineet tuntikausia ja nälkä mourusi vatsassa. ”Hitto kun ei oo rahaa kebabiin”, harmitteli kaverini. ”Mullapas onkin kotona sairaan hyvää tofupastaa”, kehuskeli tuttavamme. Tofupastaa? Nauroimme kaverini kanssa. Ajatus pastasta valkoisen, mauttoman mötikän kanssa ei houkutellut. Sittemmin kokkaustaitoni ovat kohentuneet ja tofusta on tullut yksi lempiraaka-aineistani. Viime viikolla illallisemme oli superhelppo tomaattinen tofupasta, joka on niin hekumallisen hyvää, että ollessani perjantaina Saimaan keikalla odotin vain, koska pääsen kotiin syömään.

Vain kolme ainetta ja mausteet

Rakastan erilaisia tahnoja, kastikkeita ja dippejä. Myös tomaattinen tofupasta rakentuu maustetahnan ympärille. Nappasin lähikaupasta pari pakettia alennuksessa ollutta pehmeää Jalotofua. Sen koostumus on kermaisen samettinen. Pehmeä tofu eli silken tofu sopii soseuttettuna kastikkeisiin, smoothiesiin ja dippeihin, sillä sen maku on neutraali ja proteiinia on runsaasti.

Sekoitin kulhossa tofun, pienen purkillisen aurinkokuivattuja tomaatteja ja vähän valkosipulia. Surautin ainekset sauvasekoittimella massaksi ja maustoin tahnan chilillä, suolalla, pippurilla ja ripauksella suolaa.

EI HESU CHRISTO MITEN HYVÄÄ!

Siis laittoman hyvää. Suorastaan addiktoivaa.

Tässä tuli luotua samalla sekä herkullinen vegaaninen pastakastike että dippi. Raavin kulhon pohjan nachoilla, ai että oli hyvä yhdistelmä. Tomaattitahnaa voi laittaa myös leivän päälle ja se sopisi mainiosti patatas bravas -perunoiden kastikkeeksi.

Kermainen ja täyttävä kastike tofusta

Innostuin nyt valtavasti tofupohjaisista, sileistä kastikkeista. Pastaan tuli samaa, mukavasti härskiä kermaisuutta ja öljyisyyttä kuin kermakastikkeesta, mutta vatsa täyttyi paljon nopeammin. Tofu on todellakin tuhtia tavaraa.

Tämä oli myös hyvä keino saada proteiinia kuopuksen vatsaan – hänellä kun on tapana nyppiä pastasta pois kaikki epäilyttävät sattumat. Kermainen pasta sen sijaan maistuu aina.

VINK: Voit käyttää myös tavallista kiinteää tofua, joko maustamatonta tai yrttimarinoitua. Tahnasta tulee tällöin paksumpaa. Voit notkistaa sitä nestetilkalla tai parilla teelusikallisella aurinkokuivattujen tomaattien öljyä. Jos olet herkkä raa-alle valkosipulille, voit korvata sen valkosipulijauheella. Tomaattipyreen voi korvata ketsupilla.

VINK VINK: Tein perheannoksen. Puolita määrä, jos haluat pienemmän annoksen.

VINK VINK VINK: Tomaattien öljy kannattaa säilyttää ja käyttää salaateissa.

Tomaattinen tofupasta

4 – 6 annosta

Kastike:

  • 2 pakettia eli 500 grammaa silken tofua
  • 1 pieni purkki aurinkokuivattuja tomaatteja (200 gramman purkin sisällöstä 90 grammaa tomaatteja)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 teelusikallinen/maun mukaan chilijauhetta
  • 1 ruokalusikallinen tomaattipyrettä
  • suolaa
  • pippuria
  • 0,5 – 1 teelusikallista sokeria
  • koristeeksi tuoretta basilikaa

Pasta:

  • 400 – 500 grammaa pastaa
  • iso kattilallinen vettä
  • suolaa

  1. Valuta tofupaloista runsain neste siivilässä.
  2. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pieneksi silpuksi.
  3. Soseuta tofu, tomaatit ja valkosipuli parissa erässä tehosekoittimessa tai kulhossa sauvasekoittimella. Voit lisätä joukkoon myös aurinkokuivattujen tomaattien mausteöljyssä olevat valkosipulisiivut.
  4. Maistele ja lisää chiliä, suolaa, pippuria, tomaattipyrettä ja hieman sokeria. Tahna saa olla voimakasta, sillä pasta laimentaa makua. Soseuta vielä nopeasti.
  5. Kaada pasta kiehuvaan suolaveteen ja keitä se al denteksi. Valuta pasta, mutta jätä kattilaan puolisen desiä keitinvettä, jotta pasta ei kuivu.
  6. Sekoita tofutahna pastaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoile pasta tuoreen basilikan kera.

tomaattinen tofupasta ohje
helppo tofupasta resepti

Tahnoja ja kastikkeita kuivakaappien aarteista

Kun tuli patatas bravas -potut mainittua, tässä niidenkin ohje. Meikäläisen nikseillä ja kiertoilmauunilla perunoista tulee todella rapeita, ja voit hyödyntää myös uunin lämmittämisajan. Sitten vain tomaattista tofusoosia ja aiolia perunoiden päälle ja kohti ihanaista valkosipulikoomaa.

Tomaattinen tofutahna sopisi myös kotitekoisten tortillasipsien dipiksi. Itse tehdyt tortillasipsit syntyvät niistä tortillaletuista, joita jää aina pari kappaletta pussiin ja sitten harmitellaan, mites nuo käytetään ennen kuin kuivuvat.

Nuo kaksi edellistä ohjetta ovat vegaanisia/lakto-ovoja, seuraavissa taas on kalaa. Jos kaapissa on vielä joulusillien jämiä, surauta niistä maustetahna. Sillikastikkeesta ja kirsikkatomaatteista syntyy puttanesca-henkinen tomaattipasta, ja hyvässä mielessä pasta ei maistu silliseltä, vaan suolaisen umamiselta. Talvella voit käyttää tölkkitomaatteja tuoreiden sijaan.

Välimerellinen perunasalaatti taas maustetaan tonnikalasta ja oliiveilla tehdyllä kastikkeella, joka sopii erinomaisesti myös uuniperunoihin ja ruisnappien päälle. Välimeren perunasalaatti oli muuten yksi opiskeluaikojeni ensimmäisistä vähän ”hienommista” ruoista, josta innostus kokkailuun lähti. Mitä muistoja!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.