Kentuckyn kakku, Kentakin kakku, kentakilainen, jopa kentakialainen kakku. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tein ensimmäistä kertaa hauskannimisen kahvikakun, jonka raaka-aineissa ei pihtailla. Lopputuloksena syntyy kermainen Kentuckyn eli Kentakin kakku, jossa maistuvat manteli, voi ja kinuski.
Kinuskikuorrute kruunaa kentakilaisen
Yritin selvitellä Kentuckyn kakun nimen alkuperää. Jenkkiläisillä ruokasivustoilla on Kentucky Butter Caken ohjeita, jotka ovat aika samanlaisia kuin suomalaiset Kentakin kakut. Kentakilaisen voikakun idea tosin on nimensä mukaisesti voi, ei kerma. Lisäksi kakun koristelu eroaa suomalaisesta versiosta. Kentucky Butter Cake kostutetaan juoksevalla, runsaasti voisulaa sisältävällä glaseerauksella.
Sen sijaan suomalainen Kentakin kakku kuorrutetaan karamellisoidulla tahnalla, josta jotkut tekevät todella paksua. Lisäksi kotoisessa Kentuckyn kakussa on mantelirouhetta, joka mätsää mukavasti yhteen kerman ja kinuskin kanssa. Rouhetta tulee sekä kakkuun että kuorrutuksen päälle.
Pikkuserkku: vaalea Kentin kakku
Ja jotta homma menisi mahdollisimman mielenkiintoiseksi (eli käsittämättömäksi, kuten kakun nimi ja kaikki sen kielioppia tallovat muunnokset), on olemassa vielä Kentin kakku. Se lienee saanut nimensä Kentin kreivikunnasta Englannista – tai sitten joku Kent-bändin muusikoista on intohimoinen kuivakakkuihminen.
Kentuckyn kakun ja Kentin kakun ohje näyttävät minun silmääni liki identtisiltä. Vain kuorrute on erilainen. Kentakin kakun kuorrutus on vaaleanruskea, sillä sokeri sulatetaan ja ruskistetaan ennen kuin rasva lisätään siihen. Selaamissani Kentin kakun resepteissä sokeria ei ruskisteta. Kerma ja sokeri kiehautetaan ja rasva lisätään lopuksi seokseen. Kentin kakun kuorrute jää siis vaaleaksi.
Kermaa taikinaan ja kuorrutteeseen
Ruskistaminen kuumentaa sokerin todella, todella kuumaksi. Jos hohkaavan sokeriliemen kanssa läträäminen jännittää, älä ruskista sokeria, vaan tee kuorrute Kentin kakun ohjeella. Maku on varmasti aika samanlainen, kentakilaisessa vain kinuskisempi ja Kentissä kermaisempi. Taikinan ja kuorrutteen raaka-aineet ovat kuitenkin samat.
Käytin oman kakkuohjeeni pohjana Iltalehden reseptiä. Korvasin tosin maidon kermalla ja käytin sitä reilusti enemmän. Onkohan ohjeessa virhe? Pitäisikö siinä lukea tl sijaan dl?
Kuorrutteen ohjeen taas nappasin Yhteishyvästä. Tuli niin hyvää, että seuraavalla kerralla teen töhnää ainakin 1,5-kertaisen annoksen! Tosin nyt kahden desin kermapurkki tuli käytettyä kätevästi sekä taikinaan että kuorrutteeseen, eikä liruja jäänyt yli.
VINK: Kuumenna kuorrutteen sokeri teräskattilassa ja vispaa sitä metallisella vispilällä tai haarukalla. Muovinen vispilä voi sulaa kuumaan sokeriliemeen. Suojaa käsivartesi roiskeiden varalta.
VINK VINK: Mitä pidempään maltat keittää kuorrutetta ja antaa sen jäähtyä, sitä paksumpaa ja näyttävämpää siitä tulee. Minä vähän hätäilin, joten kuorrute jäi hitusen ohueksi. Voit testata kuorrutteen paksuuden vesitestillä. Pudota tilkka valmista kuorrutetta kylmään veteen. Jos kuorrute hajoaa, keitä sitä vielä hetki. Jos pisara pysyy kasassa, seos on tarpeeksi kiinteää.
Kentuckyn eli Kentakin kakku
Vähintään 1,4-litraiseen kakkuvuokaan
Taikina:
- 150 grammaa pehmeää voita
- 3 desiä sokeria
- 3 kananmunaa
- 4,5 desiä vehnäjauhoja
- 2 teelusikallista leivinjauhetta
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 1 desi mantelirouhetta
- 1,5 desiä kuohukermaa
Kuorrute:
- 2 ruokalusikallista sokeria
- 50 grammaa voita
- 0,5 desiä kuohukermaa
- 3 desiä tomusokeria
Pinnalle:
- mantelirouhetta
- halutessasi pekaanipähkinöitä
Vuoan jauhotukseen:
- Pehmeää voita
- Korppujauhoja
- Vaahdota pehmeä voi ja sokeri napakaksi vaahdoksi.
- Lisää munat vaahtoon yksi kerrallaan, koko ajan vatkaten.
- Sekoita toisessa astiassa vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita kuivat aineet muna-sokerivaahtoon muutamassa erässä ja sekoita koko ajan.
- Sekoita taikinaan lopuksi kerma ja mantelirouhe.
- Voitele kakkuvuoka pehmeällä voilla ja jauhota vuoka korppujauhoilla. Lusikoi taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa tunti, kunnes kakun keskiosasta ei tartu haarukkaan raakaa taikinaa.
- Anna kakun jäähtyä ja kumoa se alustalle. Valitse alusta, joka sopii tahmealle kuorrutteelle, jota saattaa valua alustalle.
- Tee lopuksi kuorrute. Laita sokeri teräskattilaan ja kuumenna se korkeassa lämpötilassa erittäin kuumaksi, koko ajan haarukalla tai teräsvispilällä sekoitellen. Ensin sokeri sulaa, sitten se muuttuu vaaleanruskeaksi ja lopulta tummanruskeaksi. Ota kattila liedeltä pois, kun sokerineste on vaaleanruskeaa.
- Anna kuuman sokeriliemen jäähtyä hieman. Sulata joukkoon voi.
- Pane kattila takaisin liedelle. Kaada joukkoon kerma, sekoittele ja kiehauta seos uudelleen, kunnes se on paksua. Voit tarkistaa riittävän paksuuden vesitestillä (katso kohta VINK VINK).
- Siivilöi lopuksi tomusokeri seokseen. Jos tomusokerissa on paakkuja, painele niitä kattilan reunoja vasten.
- Kun kuorrute on kädenlämpöistä ja paksua, sivele se kakun päälle. Ripottele tahmean kuorrutteen päälle mantelirouhetta ja halutessasi pekaanipähkinöitä. Annan kuorrutteen jähmettyä ennen kakun nauttimista.
Herkullisia kahvikakkuja joulupöytään
Nyt ymmärrän kentakilaisen suosion. Kakku on helppo tehdä, ja kun toimii rauhallisesti, kuorrutekaan ei ole kinkkinen. Kerma maistuu ihanasti kakussa, ja manteli ja kinuski sopivat sen kanssa hyvin yhteen. Elämys on täydellinen, jos hörppäät päälle tilkan Baileysia. Kuka sanoi, että kuivakakut ovat tylsiä?
Toinen suosikkini on samettinen taatelikakku. Kehun nyt itseäni, mutta en ole koskaan syönyt yhtä hyvää ja koostumukseltaan pehmeää kahvikakkua. Pari kommentoijaa tosin on narissut kakun mausteiden määrästä, mutta mielestäni maustekkakku saa maistua mausteilta. Ja niiden määräähän voi aina vähentää. Taatelikakku on myös vegaaninen.
Kanelilla ja appelsiinilla maustettu tiikerikakku sopii myös joulupöytään. Ja joulun jälkeen raikastettu klassikkokakku on kuin tuulahdus kevättä kahvipöydässä. Pitääkin leipaista tiikeri pian uudelleen.
Helppo suklaakakku eli sydänsurujen kakku on ollut viimeisen vuoden aikana suosittu, eikä suotta. Suklainen kahvikakku ei vaadi monimutkaisia vaahdotuksia, ja se on helppo ensikakku perheen pienimmille leipureille (ja isommille, jotka eivät jaksa säätää).
Taisin saada selville kentakilaisen kakun alkuperän. Tai melkein. ”Once upon a chef” kertoi näin: ”This old-fashioned vanilla butter cake drenched in syrup is the 1963 winner of the Pillsbury Bake-Off Contest.”. Etelävaltiolaistyylinen ’voikakku” johon käytetään nesteenä kirnupiimää. Joko ”aitoa” tai omatekoista buttermilkiä. Valmiiseen lämpimään kakkuun pistellään alapuolelle reikiä johon kaadetaan kostukkeeksi keitettyä siirappiseosta jota tulee myös päälle. Ei näytä tuollaiselta
ihanalta kuorrutukselta kuin suomalaisessa versiossa. Aion leipoa ensin tämän ”kentakilaisen” kuorrutuksen takia ja sitten alkuperäisen. Kumpikin ovat varmasti herkullisia. Vanhat kakku- ja muut leivontareseptit kiinnostavat kovasti. Leivon usein perinteisillä ohjeilla. Oikeastaan minusta kahvikakut eivät kaipaa mitään ”tahmaa” päälle. Tämä kentakilainen näyttää vaan niin ihanalta!
Onpas kiehtova tarina! Milloinkohan kentakilainen on mahtanut tulla Suomeen ja muuntautua tällaiseksi kuorrutetuksi kakuksi.