Kirsikat ja tumma suklaa ovat elegantti, syvä makupari. Rakastan Schwarzwaldin kakkua, jonka täytteenä on kirsikkahilloa ja koristeena suklaarouhetta, mutta en jaksa leipoa kovin monumutkaisia leivonnaisia. Schwarzwaldin suklaamousse yhdistää kakun parhaat puolet minimaalisella vaivalla.
Kolmen värin Schwardzwaldin kakku
Schwarzwaldin kakun uskotaan saaneen nimensä alueen kansallispukujen mukaan. Pukujen värit eli kirkkaanpunainen, musta ja valkoinen toistuvat kakussa. Kakku täytetään kirsikkahillolla ja kostutetaan makealla kirsikkaviinalla, sillä kirsikkaa on perinteisesti kasvatettu Schwarzwaldissa.
Kuten kaikki klassikot, tämäkin kakku on muuttunut vuosien varrella ja alueittain. Suomessa Schwarzwaldin kakkuna myydään usein kakkua, jonka kermavaahtokin on maustettu suklaalla, joten kansallispuvun valkoinen väri puuttuu kokonaisuudesta.
Oli miten oli, rakastan kirsikkaa, suklaata ja makeita jälkiruokaviinejä. Halusin tehdä blini-illallisen jälkkäriksi jotain kirsikkaista, sillä kirsikat kuuluvat myös Itä-Euroopan ja Baltian ruokaperinteeseen.
Löysin Viinilehdestä suorastaan hekumallisen Schwarzwaldin suklaamoussen ohjeen. Kyseessä on eräänlainen trifle tai Eton Mess, siis rento kulhokakku, jonka ainekset vain kasataan päällekkäin. Suomessa jälkiruoka tunnetaan nimellä pappilan hätävara.
Kirsikkaa, suklaata ja tilkka viiniä
Yksinkertaistin ohjetta, mutta maku ei todellakaan kärsinyt. Vaalean hedelmäkakun sijaan käytin valmista K-Menu-suklaakakkua, jonka kostutin marsalalla. Myös valmiit suklaamuffinssit olisivat varsin passeleita. Käytin suklaamousseen vain yhtä suklaata, Pandan tummaa, joka on edullista ja sopii hyvin jälkiruokiin.
Kokonaisia säilöttyjä hapankirsikoita täällä ei tahdo löytää mistään, ja minulla oli kotona vain pieni, koristeluun riittävä purkillinen. Löysin kuitenkin erinomaisen kirsikkahillon: Pirkka rommi-kirsikkamarmeladi on älyttömän hyvää, ei imelää, vaan suorastaan hiensotuneen makuista. Se on myös paistonkestävää eli sopii vaikka joulutorttuihin.
Sitten vain surautin moussen, murustelin kakkua kulhoon, kostutin sen marsalalla, ladoin päälle kirsikkamarmeladia ja moussea. Toistetaan pari kertaa, koristellaan lopuksi suklaahileillä.
Mitähän ylistysadjektiiveja tähän nyt keksisi, etten aina toistaisi itseäni. No toistetaan sitten, tämä oli mielettömän hyvää. Panostus-lopputulossuhteeltaan parhaita tekemiäni jälkiruokia. Vanhan maailman makua, ilman turhaa nysväämistä.
Mikä olisikaan parempaa tällaisella oman elämänsä wannabe-ruhtinattarelle, jonka on pakko hoitaa köökkihommat itse?
Schwardzwaldin suklaamousse
4 – 6 annosta
Mousse:
- 3 desiä vispautuvaa kermaa
- 145 grammaa tummaa suklaata
- 1 – 2 teelusikallista sokeria
- pari suolahippua
Muut ainekset:
- 200 grammaa valmista suklaakakkua
- 0,5 desiä makeaa jälkiruokaviiniä (marsalaa/kirsikkalikööriä/portviiniä/rommia
- 200 – 300 grammaa kirsikkahilloa
Koristeeksi:
- Raastettua tummaa suklaata
- Halutessasi säilykekirsikoita
- Tee ensin suklaamousse. Vatkaa kerma vaahdoksi. Paloittele suklaa pieniksi paloiksi kattilaan ja sulata se miedolla lämmöllä tai vesihauteessa koko ajan sekoitellen.
- Jäähdytä suklaasula. Kun suklaamassa on huoneenlämpöistä, sekoita se huolelllisesti kermavaahtoon. Maistele ja mausta sokerilla ja pienellä suolaripauksella.
- Palastele suklaakakkua tasaisesti kulhon tai jälkiruokamaljojen pohjalle. Kostuta kakkupalat jälkiruokaviinillä. Lusikoi kakun päälle kirsikkahilloa ja hillon päälle vajaa puolet moussesta. Tee vielä toinen samanlainen kerros. Halutessasi koristele päällimmäinen moussekerros säilykekirsikoilla ja/tai raastetulla suklaalla.
- Anna moussen vetäytyä viileässä tunti ennen nauttimista.
Kulhokakku ja pullavanukas ovat helppoja hävikkijälkkäreitä
Kesällä olen tehnyt mökille maukasta, mutta rentoa brita-kulhokakkua. Siinä on britakakun marenkipohja, mutta kakku murennetaan suureen kulhoon kerroksittain rahka-kerman ja marjojen kanssa. Ja jos haluat päästää itsesi oikein helpolla, voit ostaa valmiin kakkupohjan ja valmiita marenkeja.
Erilaiset pullavanukkaat ovat mahtavia tapoja hyödyntää kuivahtanut pulla ja vaaleat leipäpalat. Perinteiseen pullavanukkaaseen tulee hilloa ja kardemummalla maustettua maitoa. Pääsiäispöytään sopivaan versioon tulee raikasta lemon curdia ja vaniljaa. Pullavanukkaassa, trifleissä ja muissa vallattomissa ”mössöissä” vain mielikuvitus on rajana, ja kaappien kätköt tulee hyödynnettyä herkullisella tavalla.
Kyllä se mummo vaan tiesi.
Ai että mikä herkku, ja helppokin vielä. Rakastan kirsikan ja tumman suklaan komboa.
Ja kirsikkaa ihan muutenkin. Juuri luin jostain, että suomalaiset eivät osta kaupoista kirsikanmakuisia tuotteita, eivätkä aprikoosin tai kookoksen. Minun top 3 suosikit.
Luin sen saman jutun ja olin suorastaan järkyttynyt! 😀 rakastan kirsikkaa, pistaasia, ananasta ja kookosta; kaikkia niitä on täältä hemmetin vaikeaa saada.