kaali-omenasalaatti

Himoittavan hyvä omena-kaalisalaatti

Raastesalaatti vie ajatukset herkästi kouluaikojen lanttu-ananaskauhuihin. Talvikauden tutuista, kotimaisista kasviksista tehty raaste voi kuitenkin olla myös todellista herkkua. Himoittavan hyvä omena-kaalisalaatti on nimensä mukainen. Siinä on todella maukas kastike, raikkautta, hedelmäisyyttä ja rapsakkuutta.

Mainettaan paremmat raasteet

Yritämme välttää talvella kalliiden kasvihuonekasvisten ostamista ja suosimme juureksia. Teemme salaatiksi usein erilaisia juuresraasteita, jotka ovat tähän vuodenaikaan sekä ekologisempia että halvempia. Tiedän, tiedän, kuulostaa ankealta, mutta älä pakene! Juuresraasteet voivat olla suorastaan herkkua, kunhan niihin tekee hyvän kastikkeen. Meidän ei tarvitse syödä enää aikuisina lanttu-rusinasotkua ja muita ällötyksiä.

Halusin vähän vaihtelua tavalliseen coleslawiin, joten tein siitä raikkaamman version. Himoittavan hyvä omena-kaalisalaatti sisältää nimensä mukaisesti omenaa, joka raikastaa hapokasta ja tuhtia kaalia. Kesällä kaaliraastetta voi keventää esimerkiksi kurkulla tai kesäkurpitsalla.

Kastikkeessa sen salaisuus

Tein kaalisalaatille kastikkeen, jossa on pääosin luonnonjugurttia ja hieman majoneesia. Maustoin seoksen valkosipulilla, sitruunamehulla, hunajalla, suolalla, pippurilla ja basilikalla. Varsinkin kuivatussa basilikassa on hieman hedelmäinen aromi, joka sopii todella hyvin yhteen omenan kanssa.

Halusin kastikkeeseen myös samanlaista umamisuutta, jota caesarkastikkeessa on. Parmesaanin sijaan sekoitin kastikkeeseen ravintohiivahiutaleita, joissa on juustoinen aromi. Kastikkeesta tuli mahtavan hyvää: raikasta, silti syvän makuista. Naputankin ohjeen heti talteen ennen kaikkea itseni vuoksi, sillä tätä reseptiä en halua unohtaa.

VINK: Jos et jaksa tai voi punnita raaka-aineita, peruspointti on se, että salaattiin tulee hieman enemmän kaalia kuin omenaa. Kaalin rapeus ja kuivuus tuovat salaattiin rakennetta. Liika omena taas voi tehdä siitä turhan kosteaa ja mössömäistä.

VINK VINK: Jos raaka valkosipuli on makuusi turhan ärhäkkää, jätä se pois tai korvaa 1 – 2 teelusikallisella sipuli- tai valkosipulijauhetta.

VINK VINK VINK: Jos käytät ravintohiivan sijaan parmesaania tai muuta juustoa, laita kastikkeeseen vähemmän suolaa. Juustossa kun on suolaa, ravintohiivassa ei.

Mehevä omena-kaalisalaatti

4 – 6 lisukeannosta

Salaatti:

  • 500 grammaa kaalia
  • 350 grammaa eli 3 – 4 omenaa

Kastike:

  • 1 sitruunan mehu
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 desi majoneesia
  • 2 desiä paksua luonnonjugurttia
  • 0,5 desiä ravintohiivaa tai kovaa juustoraastetta
  • 0,5 – 1 teelusikallista suolaa
  • 1 – 1,5 ruokalusikallista hunajaa/siirappia/sokeria
  • 2 teelusikallista kuivattua/puoli kourallista tuoretta basilikaa
  • pari rouhausta mustapippuria myllystä

  1. Tee ensin kastike. Sekoita sitruunamehu, kuorittu valkosipulinkynsi, majoneesi, jugurtti ja ravintohiiva kulhossa. Sekoita ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Maistele ja lisää lopuksi basilika, hunaja, suola ja pippuri, kunnes kastikkeen maku miellyttää. Surauta vielä kerran sekoittimella.
  2. Raasta kaali ohuiksi suikaleiksi. Helpoiten tämä käy juustohöylällä.
  3. Kuori omenat. Halkaise ne, poista siemenkodat ja karat. Raasta omenat raastimen väljällä puolella raasteeksi.
  4. Yhdistä omena- ja kaaliraaste suuressa kulhossa. Sekoita kastike joukkoon. Anna salaatin makustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

maailman paras kaalisalaatti
raikas omena-kaalisalaatti

Omena raikastaa sieni- ja kaalisalaatin

Omena sopii erinomaisesti myös sienisalaattiin – vaikka joidenkin mielestä se on pyhäinhäväistys. 😀 Keltaiseen sienisalaattiin tulee kantarelleja, currykastike ja omenaa. Omena-sienisalaatti taas on muuten samanlainen kuin klassinen sienisalaatti, mutta metsäsienien lisäksi siinä on kirpsakkaa omenaa. Ja vaikka sienet eivät ole nyt sesongissa, tavallisista marketeista löytyy oikein hyviä sienisäilykkeitä, joissa suolaisuus on kohdillaan.

Jos taas perinteinen coleslaw kiinnostaa, kokeilepa sopivan tulista versiosta. Kaalisalaatti marinoidaan klassisella 1-2-3-kastikkeella ja maustetaan kevyesti chilillä. Vegaaninen majoneesi pehmentää chiliä ja etikkaa juuri sopivasti.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.