Syvän suklainen banaanibrownie

Syvän suklaiset banaanibrowniet

Okei, olen pudonnut syvälle brownie-kaninkoloon. Haluan opetella kaikki mahdolliset maku- ja ruokavaliovariaatiot. Nyt leivoin syvän suklaiset banaanibrowniet, jotka ovat myös vegaanisia.

Kananmunan voi korvata banaanilla

Olen yrittänyt leipoa vegaanisia brownieita kerran aikaisemmin. En muista kunnolla, mitä tapahtui, mutta lopputulos oli katastrofi. Raaka-aineiden tärvääntyminen harmittaa minua aina niin paljon, että intoni vegaaniseen leivontaan nuupahtaa hetkeksi.

Nyt pettymyksestä oli kulunut tarpeeksi pitkä aika. Vegaaniset browniet, täältä tullaan, päätti uljas seilorimme ja ohjasi paattinsa syvälle jauhomereen.

Tällä kerralla lopputulos ei ollut Titanic, vaan Icon of The Seas. Päätin käyttää kiinteyttäjänä banaania ja tukeuduin That Vegan Nephew -sivuston ohjeeseen. Tähän suklaabrownieen tulee sulatetun suklaan lisäksi kaakaojauhetta ja suklaahippuja. Rasvana käytetään vegevoita, minä valkkasin parhaan eli Eleplantin.

Tilkka kahvia luo eleganssia

Jenkkien ja brittien cup-mittojen kääntäminen deseiksi on aina jännää hommaa, ja taikinasta tuli ensin omaan makuuni liian jäykkää – toki myös banaanien koko vaikuttaa koostumukseen. Notkistin taikinaa puolella desillä espressoa, voittajan veto. Suklaa-banaanibrowniet eivät maistuneet banaanille sellaisella vauvanruokamaisella tavalla, kuten banaanileivonnaiset joskus.

Syvän suklaiset banaanibrowniet ovat nimensä mukaiset. Niissä maistuu intensiivinen tumma suklaa ja vieno kahvi. Uskaltaisin suositella näitä myös niille, jotka eivät banaanista kauheasti välitä. Oman säväyksensä makuun antaa myös aromikas tumma sokeri.

Suklaa-banaanibrowniesta tuli lasten suosikkeja. Kahvin maku ei ollut liian vahva, vaan leivonnaiset maistuvat kuulemma ihanan suklaisilta ja makeilta. Allekirjoitan!

VINK: Banaanien koko vaikuttaa aina taikinan koostumukseen. Käytä siis omia hoksottimiasi. Voit lisätä vähemmän kahvia, jos taikina ei kaipaa kovin paljon nestettä.

VINK VINK: Vegaanisia brownieta pitää paistaa pidempään kuin tavallisia. Koska taikinassa ei ole munaa, se hyytyy hitaammin. Huomioi, että myös brownien pinta jää hieman erilaiseksi, se on kiiltävämpi kuin kananmunaa sisältävä.

Syvän suklaiset banaanibrowniet

Noin 9 – 12 kappaletta, noin 25 x 20 cm kokoiseen, korkeareunaiseen vuokaan

  • 120 grammaa suolaista margariinia, esim. Eleplantia
  • 150 grammaa vegaanista tummaa suklaata
  • 0,5 desiä tummaa kaakaojauhetta
  • 1,2 desiä tummaa sokeria, esim. ruokokide
  • 0,8 desiä vehnäjauhoa
  • 0,5 teelusikallista leivinjauhetta
  • teelusikan kärjellinen suolaa
  • 2 pientä tummaa banaania
  • 0,5 desiä vahvaa kahvia

  1. Kuutioi margariini ja suklaa pieniksi paloiksi. Ota noin 30 grammaa suklaasta sivuun ja rouhi se suurella veitsellä hipuiksi.
  2. Pane margariinikuutiot ja 120 grammaa suklaata pieneen kattilaan. Sulata koko ajan sekoitellen. Ota suklaa-voiseos pois liedeltä ja jäähdytä pari minuuttia. Sekoita joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja suolaripaus.
  3. Sekoita vehnäjauho, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos muutamassa erässä suklaasulaan. Sekoita hyvin, mutta älä vatkaa taikinaan sitkoa.
  4. Muussaa banaanit mahdollisimman hienoksi soseeksi. Sekoita taikinaan banaanisose ja rouhittu suklaa. Notkista taikina lopuksi jäähdytetyllä kahvilla.
  5. Levitä vuokaan leivinpaperiarkki. Kaada taikina vuokaan, levitä se tasaiseksi levyksi ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarkka paistoaika riippuu vuoan koosta ja muodosta. Brownie on valmis, kun haarukkaan ei enää jää raakaa taikinaa.
  6. Säilytä brownie huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Huomioi, että jääkaapissa brownie muuttuu fudgemaiseksi ja sen leikkaaminen voi olla hankalaa. Leivonnainen kannattaa siis paloitella etukäteen.

Vegaaninen brownie
Vegaaninen suklaabrownie

Brownieita, mutakakkuja ja mokkiksia

Brownie-innoitukseni alkoi suklaa-mansikkabrownieista. Näissä täytetyissä leivoksissa on hyvin klassinen ja neutraali browniepohja, joka jättää tilaa kuorrutteena olevalle mansikkamousselle.

Seuraavaksi muokkasin ohjetta hieman ja tein Fazerina-browniet. Pohja maistuu aivan rakastetulle suklaapatukalle, mousse taas raikkaalle veriappelsiinille. Myös tavallinen appelsiini käy.

Brownieista tuli mieleen niiden kantaäiti eli mutakakku. Kokeilut kannattaa aloittaa Stockmannin mutakakusta, joka on täydellinen sellaisenaan. Jos kaipaat suklaakakkua aikuiseen makuun, testaa maltainen Stout-oluella maustettu suklaakakku.

Jos taas mielesi halajaa parhaita mokkapaloja, niiden ohje löytyy täältä. Kiitoksen alkuperäisestä ohjeesta kuuluu Pilvilinnan Annalle. Minä vain tuplasin reseptin ja tein täytettä vähän enemmän, koska mokkisten kuorrute bäst.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.