Maistiaisia Taste of Helsingin annoksista – sisältää lippuarvonnan tapahtumaan

(*Ravintola Dabbal tarjosi illallisemme)

Yksi ruokaihmisen suuria tragedioita on se, ettei voi osallistua tämän vuoden Taste of Helsinkiin. No syy on onneksi hyvä, olemme tuolloin lomalla Kreikassa. Matkan osuminen päällekkäin Suomen suurimman ja kauneimman ruokafestarin kanssa harmitti silti. Ehdin jo fiilistellä, että jee, pääsen taas Emmin ja muiden kivojen tyyppien kanssa vetämään kuplivaa ja analyseeraamaan annoksia, kuten pari vuotta sitten.

Mutta kuulkaas, nyt kävi aivan ihanasti. Janica ei pääse Taste of Helsinkiin, joten Taste of Helsinki tuli tänne Manseen Janican luo, miten huomaavaista! Tänä vuonna tapahtumassa pääsee maistelemaan yhdeksän suomalaisen ravintolan antimia. Yksi näistä on Lapland Hotelin Sky Ounasvaara. Kyse ei ole pelkkiä pippuripihvejä tarjoilevasta hotellin perusraflasta. Esimerkiksi Viisi Tähteä -julkaisu on rankannut ravintolan yhdeksi Suomen parhaista.

Sky Ounasvaaran ravintolaa luotsaa keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas, jonka kädenjälki näkyy myös ketjun muiden hotellien ravintoloissa, esimerkiksi Tampereen Dabbalissa. Se on mielestäni kaupungin paras ja rohkein hotelliravintola, jonka aamiainenkin on niin hyvä, että olen käynyt syömässä sitä sunnuntaibrunssina.

Tero tuli käymään maanantaina Tampereella. Minä ja Taste of Helsingin ambassorina edustava Emmi pääsimme esimaistamaan Dabbaliin annokset, joita Sky Ounasvaara tarjoilee Taste of Helsingissä

Sky Ounasvaara Tero Mäntykangas
Lapland Hotel Tampere Dabbal
Lapland Hotel Tampere Dabbal
Pohjoisen maut kuin suoraan metsästä

Olen pitänyt alusta asti Dabbalin ruokien raikkaudesta. Tyylistä on kiittäminen Teroa. Koska Dabbal ja Sky Ounasvaara ovat hotelliravintoloita, lista ei voi olla alusta loppuun kokeilevaa fine diningia. Tarjolla on poronkäristystä, koska moni asiakas haluaa syödä sitä tämän tyyppisessä hotellissa. Bistrolistalla taas on rennompia ja huokeampia ruokia, kuten burgereita.

Listan fine dining -puolta ei kuitenkaan tehdä helpoimman kaavan mukaan, mikä tarkoittaa aivan liian monen hotellin ravintolassa voita, kermaa ja pippuripihvejä. Sen sijaan Lapland Hoteleissa uskalletaan tehdä raikkaita ja hapokkaita ruokia. Parhaimmillaan raaka-aineet maistuvat siltä, kuin kala hyppäisi lautaselle suoraan vedestä, ja sienet ja marjat tuotaisiin sateen jälkeisestä metsästä. Lappi-teema ei jää koristeiden ja puheen tasolle. Teron Instagram-seuraajat pääsevät hänen kanssaan kuvien ja Storyjen kautta milloin sienestämään, milloin marjastamaan.

Aloitimme aterian leivillä, joihin oli leivottu marjoja. Lisukevoi sai kauniin punaisen värin punajuuresta. Tämän jälkeen vuorossa oli alkupala ja Taste of Helsinki -annos: miedosti kypsennettyä rautua, kuningasrapua, koivumajoneesia, pikkelöityä kurkkua ja fenkolia (ToH-hinta 6 e). Annos oli kauneimpia ja parhaita syömiäni aikoihin. Mielestäni Teron koko ruoanlaittofilosofia tiivistyy tähän annokseen. Kala oli täydellisen samettista ja rapu raikasta, eikä niitä oltu työstetty liikaa. Majoneesin maku toi kesän kielelle, ja lisukkeissa oli kaikuja mummonkurkuista. Tältä maistuu Suomen suvi!

Lapland Hotel Tampere Dabbal
Lapland Hotel Tampere Dabbal
Seuraavaksi oli vuorossa väliparsa – mikä ihana konsepti. Annos ei ole myynnissä Taste of Helsingissä, mutta pakkohan tämäkin on näyttää ihan jo estetiikan vuoksi. Tsekatkaa nuo siniset pienet kukat panko-leivitettyjen parsojen päällä. Parsaa oli myös hapokkaassa, oikeaoppisen al dentessä ohratossa.

Parsaa seurasi taas ToH-annos, pääruoka, joka oli luonnollisesti poroa. Sallan villiä poroa tarjottiin kahdella tavalla: hiiligrillissä mediumiksi paahdettuna sekä kypsempänä punajuuriliemen, juurisellerin ja puikulaperunan kera (ToH-hinta 8 e).

Tässä annoksessa ihastuin punajuuriliemeen ja juuriselleriin. Juuriselleri tuntuu olevan nyt hittijuures, joka oli yksi kilpailuannosten raaka-aine esimerkiksi Vuoden kokki -kisassa. Tastessa myyntiin tulee myös annos, jossa on kaskinaurista, kuusenkerkkää ja sieniä (ToH-hinta 6e). Tätä annosta emme nyt maistelleet, mutta idea kaskinauriista kuulostaa hyvältä. Mikä voisi olla suomalaisempi, mutta myös unohdetumpi raaka-aine?

Mutta vielä takaisin poroon. Syvältä lautaselta liemen kanssa tarjottu poro oli samettisen pehmeää. Erikseen tarjottu filee taas oli makuumme liian kypsä, vaikka ohuimmat kohdat punersivatkin kauniisti.

Lapland Hotel Tampere Dabbal
Lapland Hotel Tampere Dabbal arvostelu
Lapland Hotel Tampere Dabbal
Lapland Hotel Tampere Dabbal arvostelu
Väliraikastukseksi saimme sorbetin, joka vei ajatukset taas koivumetsään tai mattolaiturille järven rantaan. Jäädykkeessä maistuivat kurkku, tilli ja etikka.

Päätimme aterian jälkiruokaan. Tämä ei ollut festivaaliannos, jossa on siis suklaata, herkkutattikinuskia ja puolukkaa (ToH-hinta 5 e). Herkullinen oli kuitenkin tämäkin makea. Pehmeän, rapeapintaisen briossin päällä oli juuresjäädykettä ja ihanan voista kinuskia. Annos oli koristeltu pienillä pehmeillä havuilla, jotka pystyi syömään – mukava raikastus. Annoskoko oli passeli, lautasella oli sekä pureskeltavaa että suussa sulateltavaa. Ja tällainen karamellisoitunut, voinen makumaailma nyt on silkkaa ruokapornoa.

Lapland Hotel Tampere Dabbal arvostelu
Lapland Hotel Tampere Dabbal
Aavistelin tosin, että Emmi jäi jotain vaille, sillä hän korvaa jälkkärit yleensä juustolla. Kun meiltä tultiin kysymään, haluaisimmeko vielä jotain, rouva Nuorgam kysyi hunajaisesti, voisimmeko saada vähän juustoa. Niin kauniisti esitetystä pyynnöstä ei voinut kieltäytyä.

Katsokaas muuten, miten onnelliseksi nainen tulee parista juustonpalasta, lakoista ja viinilasin täydennyksestä. En ole koskaan tajunnut mitään ruusu- ja konvehtihärdelliä. NAINEN TARVITSEE JUUSTOA! (Ja sitä voi ostaa ihan koska tahansa, ei tarvitse olla mikään almanakassa seisova mummon- tai lemmenpäivä).

Lapland Hotel Tampere Dabbal
Lapland Hotel Tampere Dabbal
Perinteisiä raaka-aineita, uusia tekemisen tapoja

Tero ehti istahtaa juttelemaan kanssamme aterian lomassa. Olin yllättynyt kuultuani, että hän on työskennellyt Sky Ounasvaarassa lähes koko uransa, toistakymmentä vuotta. Porukka on kuulemma niin hyvä ja kotiseutu rakas, että lähteminen ei ole houkutellut, vaikka tiheä työpaikanvaihto on ravintola-alalla enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Teron tyyli osoittaa, että kiertäminen ei ole välttämätöntä ammatttitaidon kartuttamisen kannalta. Tärkeintä on olla utelias, luova ja asiakkaista kiinnostunut. Teron suhtautuminen esimerkiksi vegaani- ja allergiaruokavalioihin oli innostunut ja avoin. Dabbalin aamiaista täydennetään lähiaikoina allergiapisteellä, johon tulee erilaisiin ruokavalioihin sopivia ruokia. Vaikka poro ja kuningasrapu ovat Teron lempiraaka-aineita, hän suhtautuu kasvistrendiin vakavasti eikä usko, että kyseessä olisi ohimenevä buumi, jonka ravintola voi sivuuttaa.

Voita liput Taste of Helsinkiin!

Vaikka minua ei Taste of Helsingissä nähdä, sinä voit sinne päästä. Sain nimittäin arvottavaksi festareille kahden hengen ilmaisen sisäänpääsyn. Voit itse valita, mihin kattaukseen käytät liput. Taste of Helsinki järjestetään siis 14. – 17.6. Töölönlahden puistossa. Tapahtuman tarkat aukioloajat löydät täältä.

Skabaan osallistut näin:

Kommentoi tähän postaukseen, mitkä Taste of Helsingin annokset houkuttelevat sinua eniten. Voit etsiä suosikkiasi ravintoloiden julkaisemista menuista. Kun kirjoitat kommentin, merkitse sähköpostiosoite-kenttään mailiosoite, josta sinut tavoittaa varmasti. Sähköiset liput nimittäin lähetetään tähän osoitteeseen.

Arvonta päättyy lauantaina 9.6. kello 23.59. Kaikki tähän mennessä tulleet kommentit ovat kisassa mukana. Voittaja valitaan mielivaltaisen luotettavalla numeroarvonnalla Kummelin arvontalaulun pauhatessa taustalla.

Joten ei kun annoksia fiilistelemään ja suosikkeja etsimään. Jos onni potkaisee, pidä kivaa minunkin puolestani. Ja hei lataa Insta täyteen ihania kuvia suolaamaan haavojani. 😀

 

59 Kommenttia

 1. Eniten houkuttelevat ihan kaikki jälkiruoat, menuista kiinnostavin on Ravintola Nollan – vaikuttaa raikkaalta.

 2. Sallan villiä poroa tarjottiin kahdella tavalla: hiiligrillissä mediumiksi paahdettuna by Sky

 3. Tavoitteena on maistaa tietysti kaikkea, mutta ehdottomasti mielenkiintoisin on ravintola Nolla.

 4. Tällaiset valinnat aina liian vaikeita…mutta mielenkiintoisin on Esperanto: kerran syönyt tasting menun siellä ja innovatiivisempaa saa kyllä etsiä!

 5. Katriina Kotiranta

  Esperanto ja Sky kiinnostavat ravintoloina tänä vuonna ehkä eniten. Maistelulistalle siis ehdottomasti ainakin Esperanton Purjo/ hapankerma/ piparjuuri ja
  Sinisimpukka/ musta valkosipuli/ peruna sekä Skyn Kaskinaurista Sodankylästä, kuusenkerkkä”pestoa” ja sieniä sekä Miedosti kypsennettyä rautua, kuningasrapua ja koivua.

 6. Oi kesän herkullisin festari! Tänä vuonna Ravintola Nollan menu kokonaisuudessaan sekä Winon tartar kiinnostaa eniten. Vaikka vaikea on kyllä valita loistavasta joukosta!

 7. Fabrikin tryffelirisottopallo kuulostaa mielenkiintoiselta, Esperanton Sinisimpukka/ musta valkosipuli/ peruna ja Olo Gardenin Härkätatakia, seesamia ja savustettua majoneesia -annokset pitäisi päästä maistamaan myös.

 8. Piia Siivonen

  Ravintola Nollan setti kuulostaa taivaalliselta! Tää ja loman aloitus yhdessä, oumai.

 9. Ragun setti pisti silmään ja erityisesti viiriäinen kiinnostaa!

 10. Katja majlund

  Esperanto kiinnostaisi, tosin valinta on vaikea koska kaikki annokset kyllä maistuisi!

 11. Fabrikin setti pitäisi ainakin maistaa <3

 12. Jukka Nurmi

  Sallan poroa tarvitaan täällä, jos vaikka Hannun omaa 🙂

 13. Kaskinaurista Sodankylästä, kuusenkerkkä”pestoa” ja sieniä sekä
  Miedosti kypsennettyä rautua, kuningasrapua ja koivua Skyn listalta ja lisäksi Nollan rapea sienivohveli

 14. Eniten kiinnosta Garden by Olon friteerattua kukkakaalia, pikkelöityä merilevää ja misolla maustettua voi-valkoviinikastiketta sisältävä annos 🙂

 15. Sirpa Räsänen

  Rautu-rapu

 16. Latvan menuun kohdalla sylkirauhaset aktivoituivat todella!

 17. Katja Ryöppy

  Esperanton Sinisimpukka ja Chapterin Naudansydän ❤

 18. Friteerattua kukkakaalia, pikkelöityä merilevää ja misolla maustettua voi-valkoviinikastiketta kuulostaa herkullisimmalta

 19. Lasse Vilander

  Ravintola Nollan setti on parasta

 20. Siru Henriksson

  Söisin kaikki jälkiruuat! Ja minkäköhän viinin valitsen ryppylimetille ja kuuselle?!

 21. Rautua haluaisin maistaa ehdottimasti

 22. Sanna Hämäläinen

  Viiriäistä en ole koskaan maistanut ja Ragun menu kuulosti muutenkin tosi houkuttelevalle. Selleri ja seljankukka pisti myös silmään ❤️

 23. Sky uutena kokemuksena kiinnostaa eniten

 24. Ravintola Nollan menu noin niinkun kokonaisuudessaan

 25. Esperanto kiinnostaa eniten.

 26. Ragun menu on näistä ehkä eniten omaan mieleen. Paljon hyviä vaihtoehtoja!

 27. Jälkiruuat on oma heikkous, vaikea valita mikä näistä olisi oma suosikki kun kaikki kuullostavat niin herkullisilta 😀

 28. Marja Hollmen

  Pääruoka poro kiinnostaa enite, mutta kaikki ruoat ylipäätänsä

 29. Latvan menu kiinnostaa eniten!

 30. Erikoisuutensa takia poro kiinnostaa.
  Nollan menu kokonaisuutena.

 31. Ravintoloista eniten kiinnostaa Nolla ja Esperanto mutta yksittäinen kiinnostavin annos on Ragun artisokka+vohveli.

 32. Ehdottomasti haluan päästä maistamaan Ragun maa-artisokkaa ja omaa suosikkiani karitsaa

 33. Valintani on Ragun artisokka ja karitsa!

 34. Seija Utriainen

  Poro kiinnostaa ja Latvan menu

 35. Olon yuzumarinoitu siika ja monta monta muuta.

 36. Eeva-Kaisa Lillak

  Fabrikin ja Ragun setit kiinnostavat

 37. Liikaa hyviä, mm. nämä (toimikoon itsellenikin muistilistana):
  – Truffle Suppli al telefono (v) 5€
  – Profiterole with coconut and raspberry 6€
  – Yuzu marinated whitefish, horseradish and crispy rice 6€
  – Beef tataki, sesame and smoked mayonnaise 6€
  – Kaffir lime and spruce 5€
  – Chocolate, cep caramel and lingonberry from Arctic Circle 5€
  – Over cooked reindeer from Salla, beetroot stock with pine, butter-almond muesli and celery 8€

  Nam!

 38. Tryffelirisotto A la Fabrik

 39. Ulla-Maija Marjamäki

  Ragun menu kokonaisuudessaan.

 40. On kyllä poikkeuksellisen kiinnostavia annoksia monella ravintolalla ToHissa, mutta etenkin The Kushiyaki Experiencen ruokia on pakko ehkä maistaa kaikkia!

 41. Skyn rautu ja rapu ja Ragun jälkkäri

 42. Minna Rauhala

  Skyn poro ja Nollan sienivohveli ehdottomasti. Vaikka kaikkihan tuolla kuulostaa ihanilta.

 43. Nolla on vielä kokematta, siksi se ehdottomasti testauslistalla.

 44. Kyllä se taitaa olla Ragun Viiriäinen, joka tänä vuonna on ykkösenä maistettavien joukossa!

 45. Winon tartar ja Olon kaikki annokset!

 46. Latvan tarjonta on kiinnostavin.

 47. Reija Lehtola

  Ragun menu

 48. Emma Nordback

  Olon koko lista vaikutti mielenkiintoiselta. Lisäksi Skyn Miedosti kypsennettyä rautua, kuningasrapua ja koivua sekä Suklaata, herkkutatti-kinuskia ja puolukkaa Napapiiriltä sai mut jo nyt kuolaamaan. Samppanjatasting on myös erittäin herkullinen ohjelmanumero festareilla.

 49. Chapterin selleriä ja seljankukkaa kiinnostaa erityisesti, vaikka valinta onkin vaikea!

 50. Sky:n Sallan villiä poroa, mäntyistä punajuurilientä, ruskeavoi-puikulamysliä ja selleriä ja 0:llan RAPARPERIJÄÄTELÖ
  Mansikkamarenkia, olutmäskiä ja karamellia

 51. Monta houkuttelevaa, mutta ainakin yuzu-marinoitu siika ja risottopallo kiinnostavat.

 52. Monta houkuttelevaa, mutta ainakin Olon yuzu-marinoitu siika ja Fabrikin risottopallo kiinnostavat.

 53. Fabrikin tryffelirisotto
  SKy:n poro
  Nollan jälkkäri

 54. Latvan menu maistuisi

 55. Kaikki kiinnostavat, mutta äkkiseltään etenkin Olon annokset kuulostavat hyviltä, esim. ”Härkätatakia, seesamia ja savustettua majoneesia.”

 56. Esperanton menu oli kokonaisuudessaan kiinnostavin. Joka ravintolalla oli joku annos jonka haluaisin maistaa. Myös lapin maut pitänee käydä tsekkaamassa <3

 57. Ragun metsämansikka ja viiriäinen, latvan tuohi-kerma parfait ja esperantolta jotakin (tai kaikki) tulisi ainakin maisteltua.

 58. Kiitos kaikille osallistuneille! Random.org -nettiarvontapalvelulla tehty valinta on suoritettu, ja voittaksi valikoitui tämän ketjun kymmenes kommentti. Onnea Katja! Taste of Helsingin poppoo lähettää sinulle e-liput postiisi!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.