Suomalaisen klubin brunssi tarjoaa yllättäviä herkkuja

(*Söin ja join ilmaiseksi)

Viime lauantaina kävimme Tampere Food Clubin bloggaajajengillä paikassa, johon en varmaan muuten olisi päätynyt, nimittäin Tampereen Suomalaisella klubilla. Koko klubin olemassaolo valkeni minulle vasta joitakin vuosia sitten, kun kaverini oli täällä töissä. Siis onko se vielä olemassa ja kuka siellä käy, ihmettelin. Olemassa on, aika paljon vanhan koulukunnan bisnesmiehiähän siellä, kaveri kertoi.

Nykyään Suomalaisen klubin ravintolatoimintaa pyörittävät Christina Suominen, Ilkka Isotalo ja Teija Vainiola eli Armas C´atering. Christina ja Ilkka ovat velhot Ravintola C:n takana, ja Teija on tuttu Heikki Ahopellon kanssa luotsaamastaan Armas-perheestä. Kolmikko on onnistunut puhaltamaan pölyt Suomalaisen klubin ravintolasta. Jo nähtyäni noutopöydän totesin, että tämä on yksi Tampereen kiinnostavimmista brunsseista.

Suomalaisen klubin brunssi
Suomalaisen klubin brunssi
Tampereen suomalaisen klubin brunssi
Brunssi on tarjolla lauantaisin kello 10.3015. Se on kaupungin kalleimmasta päästä, 25 euroa, mutta rahoilleen saa kunnolla vastinetta. Tämän buffetin alkupalapöytä oli upein Tampereen brunssipaikoissa näkemistäni Erilaisia salaatteja, kaloja ja marinoituja kasviksia oli niin paljon, etten mitenkään ehtinyt maistella kaikkea, vaikka yritin ottaa kaikkea vain pienen nokareen, jotta jaksaisin.

Listalla oli kymmeniä ruokalajeja. Mainittakoon kylmistä omat suosikkini eli marinoitu munakoiso ja kesäkurpitsa, marinoidut siitakesienet, couscous-salaatti, paahdettu punajuuri, pikkelöidyt kasvikset, maa-artisokkasalaatti, sokeri-suolattu lohi, erilaiset sillit ja silakat ja savulohi-couliblac.

Maistamatta jäivät muun muassa kana-caesarsalaatti, tequila-graavilohi, maalaispalvi, hevosenpaisti ja sitruspähkinäsalaatti. Eri tavoin marinoidut kalat ja kasvikset lumosivat minut niin, että tajusin vasta jälkeenpäin unohtaneeni lihat kokonaan, enkä edes kaivannut niitä.

Sivumaun Jani ehti tyypata upean roseen hevosenpaistin, joka olisi kuulemma kaivannut lisää suolaa. Lihan ulkonäkö oli kuitenkin niin täydellinen, että prinssinnakkeja ei todellakaan tullut ikävä. Pidin kylmissä ruoissa oikeastaan kaikesta. Vain lasimestarin kuha, jota söimme tammikuussa C:ssä, oli nyt koostumukseltaan jotenkin rasvainen, kuin lipeäkala, enkä syttynyt.

Muuten ruoasta sai hakemalla hakea kauneusvirheitä. Oli mahtavaa huomata, kuinka paljon kylmien ruokien maustamiseen ja käsittelyyn oli nähty vaivaa. Samalla harmittaa entistä enemmän, että olen maksanut pariakymppiä brunsseista, joilla tarjotaan eineslihapullia.

Tsekatkaa nyt tuon lohen kypsyys. Ei tällaista vain saa noutopöydästä. Myös kasviksiin oli jätetty upeasti purutuntumaa, eikä niitä oltu kypsennetty mössöksi. Erityisesti maa-artisokka ja paahdettu punajuuri nostivat veden kielelle.

suomalaisen klubin brunssi
Suomalaisen klubin brunssi poikkeaa kilpailijoistaan eniten lämpimissä ruoissa. Tarjolla ei ole perinteistä munakokkelia, makkaraa tai pekonia. Tosin joskus listala näkyy olleen kyyttömakkaraa, mutta tarjonta siis vaihtelee joka viikonloppu. Minulle tämä ei ollut pettymys, päinvastoin. Esimerkiksi uppomunia ja pekonia voi halutessaan tilata lisämaksusta, mutta kukaan meistä ei kaivannut niitä.

Lämpimästä pöydästä löytyi paahdettua bataattia, kinkku-pekonipiirakkaa ja pinaatti-kasvismunakasta. Pidin hyvin maustetusta bataatista, jossa oli juuri sopivasti kärähtäneisyyttä, joka mielestäni kuuluu uunibataattiin. Pinaattimunakkaassa maistui kunnolla pinaatti. Suolaa vain oli jopa minun makuuni vähän liikaa.

Väli- ja jälkiruoista löytyi huikea valikoima itse tehtyjä hilloja. Niiden kanssa voi nautiskella juustoja, pannukakkua tai pullavanukasta. Jälkiruokapöydässä oli myös jugurtti-juustokakkua, unelmatorttua, suklaabrownieita ja ties mitä.

Minä laitoin kaikki paukkuni hilloihin ja maistelin makeista lopulta vain pannaria, pullavanukasta ja juustokakkua.  Juustotkin jäivät väliin, hyvä jumala! Tilanne pitää korjata pikimmiten! Jugurtti-juustokakku oli häkellyttävän kevyt ja raikas, vaikka kuvittelin sen olevan ulkonäön perusteella aika raskas. Pidin todella paljon kakun unikonsiemenistä.

Olen syönyt pullavanukasta vain kerran aikaisemmin. Vanukkaan kardemummainen tuoksu oli huumaava, mutta koostumus oli kovin pehmeä ja munamaitoinen. Pullavanukkaan saloihin perehtynyt Kipparin morsian -Minka vakuutti, että vähemmällä kananmunalla vanukas toimii paremmin, ja uskon häntä. Hilloihin sen sijaan hurahdin täysin. Fenkoli-päärynähillo oli kaikkien suosikki, ja pidin myös sitruunaisesta kurpitsahillosta. Jälleen kerran hatunnosto: tällaisesta vaivannäöstä maksan mielelläni.

Suomalainen Klubi brunssi
Vaikka kyseessä on buffet, kuohuviini tarjoillaan pöytään, ja tarjoilijat käyvät täyttämässä kahvikuppeja ja blokkaamassa pöytiä kiitettävään tahtiin. Tarjolla on aina myös elävää musiikkia. Nyt salin peräosassa oli pianisti, ja klubilla järjestettiin myös kirpputori. En tosin jaksanut keskittyä enää kirppikseen kaiken ruoan, kuvailun ja lapsen kaitsimisen jälkeen.

Emmi oli ottanut onneksi tabletin mukaan. Kiitos moderni teknologia. Sinun ansiostasi sitä saa joskus juoda kupillisen kahvia rauhassa. Vakavista ilmeistä päätellen ruudun ääressä perehdyttiin mustiin aukkoihin ja singulariteetteihin.

Tampereen brunssit
Tampereen parhaat brunssit
Suomalaisen klubin miljöö on ehtaa 60- ja 70-lukua. Viirit, muotokuvat ja Mannerheim vievät ajatukset tunkkaisiin herrakerhoihin. Armas C´ateringin ruoka kuitenkin tuulettaa tyyliä kiitettävästi. Odotan jo, koska pääsen tänne toisen kerran syömään, sillä niin moni brunssipöydän herkku jäi nyt maistamatta.

Klubilla tarjoillaan myös kotiruokalounasta maanantaista perjantaihin kello 1114. Lounas maksaa 9,80 euroa, ja esimerkiksi huomenna tarjolla olisi pulled porkia itämaisittain, savulohi-pinaattipastaa, pinaattikeittoa kananmunan kera sekä marjapiirakkaa.

Suosittelen Suomalaisen klubin brunssia, jos kaipaat jotakin erilaista kuin perinteiset munakokkelit ja croisantit. Ruoat on tehty tinkimättömästi, eivätkä ratkaisut ole itsestäänselviä. Kasvissyöjälle ja jopa vegaanille on kerrankin tarjolla runsaasti herkkuja. Pöydästä on helppo koota myös vähähiilarinen annos.

Tampereen parhaat brunssit
Tampereen parhaat brunssit

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.