siikakiusaus siikalaatikko

Kapriksella höystetty savusiikakiusaus

Meillä on nyt kalakausi. Madekeiton loputtua minun teki mieli uuniruokaa. Perinteisen lohikiusauksen sijaan halusin tehdä ruoan jostakin toisesta kalasta. Päädyin savusiikaan, ja halusin yhdistää voimakkaaseen kalaan kirpeyttä ja suolaisuutta. Maustoin kiusauksen kermakastikkeen tällä kertaa sitruunalla ja sinapilla, ja silppusin kiusauksen joukkoon kaprista. Maut kävivät hyvin yksiin savukalan kanssa.

savusiikakiusaus savusiikalaatikko
Älkä ihmetelkö punaista, jota laatikon joukosta pilkistää. Se on paprikaa, sillä halusimme tyhjentää jääkaappia jämistä, ja meillä on tapana heittää kiusauksiin milloin mitäkin. Suosittelen höystämään peruna-sipuli-porkkana -peruspohjaa vaikkapa fenkolilla, palsternakalla tai lantulla. Nämä juurekset antavat mukavaa makeutta ja mehevyyttä suolaiseen laatikkoon.

Savusiikakiusaus

Yksi iso uunivuoallinen tai kaksi pienempää

  • 400 grammaa savusiikaa
  • 8 perunaa
  • 6 porkkanaa
  • 1 keltasipuli
  • puolikas fenkoli/pala lanttua tai palsternakkaa
  • 150 grammaa savujuustoa tai muuta vahvaa juustoa, kuten Emmentalia (100 grammaa kiusaukseen+50 grammaa kuorrutukseen)
  • 1520 kaprista
  • 3 desiä kuohukermaa
  • 3 desiä maitoa
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1,5 teelusikallista Dijon-sinappia
  • 2 ruokalusikallista kuivattua tilliä tai kourallinen tuoretta
  • suolaa
  • sokeria
  • mustapippuria

Halutessasi pinnalle:

kourallinen pieneksi rouhittua, kuivaa vaaleaa leipää tai puolisen desiä korppujauhoja

 

  1. Kuori sipuli, porkkanat, perunat ja lanttu/palsternakka. Paloittele kaikki kiusauksessa käyttämäsi kasvikset tikuiksi. Paloittele juusto pieniksi kuutioiksi. Silppua kaprikset. Sekoita nämä aineet tasaisesti kulhossa. Muista jättää kolmannes juustokuutioista kuorrutukseen.
  2. Tee seuraavaksi kermakastike. Yhdistä kulhossa kerma, maito, sinappi, sitruunamehu ja tilli. Maistele ja mausta seos sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Tähän kastikkeeseen sokeria voi lisätä reilusti, jotta sinapin ja sitruunan hapot taittuvat.
  3. Perkaa siika. Leikkaa kalanliha irti nahasta ja ruodoista. Nypi lihasta mahdollisimman paljon jäljelle jääneitä pikkuruotoja.
  4. Lado vuokaan kerroksittain kasvis-juusto-kaprisseosta ja siikaa. Kaada lopuksi joukkoon kermakastike. Paista kiusausta uunin ala- tai keskitasolla. 200 asteessa kiusaus valmistuu 4060 minuutissa. Parhaan lopputuloksen saat matalalla lämpötilalla ja pitkällä paistoajalla. Minä kypsensin kiusausta ensin puolisen tuntia 200 asteessa ja tämän jälkeen yli tunnin 165 asteessa.
  5. Kun kiusauksen pinta alkaa tummua, mutta perunat eivät ole vielä aivan pehmeitä, ripottele päälle loput juustokuutiot. Saat kiusauksen pinnasta vielä rapeamman, jos sirottelet päälle myös leivänmuruja tai korppujauhoja.

siikakiusaus siikalaatikko ohje
Ruoka upposi lapsellekin hyvin, vakka kastike oli hiukan kirpeämpi kuin kiusauksissa yleensä. Kuten uuniruoat aina, tämäkin laatikko oli parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Haimme kalan taas kauppahallista Nygreniltä. Yleensä emme ehdi halliin viikolla, mutta pitäisi yrittää järjestää näitä arjen hallivisiittejä useammin. Sulkemisajan lähestyessä pahin häly on laantunut, ja kauppahallissa on ihanan rauhallista. Tajusin, että Nygrenin tyylisellä kalatiskillä vierailu on myös elämys lapselle. Tyttö tuijotti kalojen suita ja silmiä aivan ihmeissään, eikä olisi millään malttanut lähteä kotiin.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.