Pidin pari viikkoa sitten kahvikestit, joille piti keksiä suolainen, gluteeniton tarjottava. En ole gluteenittomien piirakkapohjien ylin ystävä, joten päätin vihdoin testata uusista perunoista tehtyä pohjaa. Muhkea lyttyperunapiirakka lohitäytteellä ylitti kaikki odotukset ja osoittautui kunnolliseksi ateriaksi. Tämä lohipiirakka voitti puolelleen jopa kalaan varauksella suhtautuvan vieraan!
Gluteeniton piirakkapohja perunoista
Lyttyperunapiirakan pohja on ihastuttavan helppo. Uusia perunoita ei tarvitse edes kuoria, vaan huolellinen pesu riittää. Potut keitetään, jäähdytetään, litistetään ja muovataan pohjaksi reunoineen. Perunapohjan päälle lorotetaan voisulaa ja piirakka esipaistetaan.
Tämän jälkeen pohjan päälle levitetään täyte. Muokkasin oman ohjeeni Kotilieden reseptistä, jossa puolet täytteestä kypsennetään ja puolet levitetään piirakan päälle raakana. Vieraani eivät välittäneet graavilohesta, ja päätin kypsentää koko lohitäytteen myös siksi, että se on mielestäni kesäaikaan turvallisempaa. Graavilohi myös kuivahtaa nopeasti, vaikka lohiruusukkeet ovatkin kauniita.
Piirakka voi olla ateria
Lyttyperunapiirakasta tuli ihana. Maku oli tuttu ja suomalainen, mutta koostumus ihan uudenlainen. Lapsemme, jotka eivät vielä ole älynneet suolaisten piirakoiden nerokkuutta, tykkäsivät tästä, koska he pitävät perunasta.
Totesin, että perunapiirakka on myös ravitsemuksellisesti suht järkevä ruoka, joten voisin tehdä tätä myös ihan arkiruoaksi. Ensi kerralla ajattelin kokeilla välimerellisiä täytteitä, vaikkapa fetaa ja tomaattia. Myös sienitäyte sopisi pottupohjaan loistavasti. Eivätkös ensimmäiset kantarellit puske jo maasta?

VINK: Voit käyttää kylmä- tai lämminsavulohta, raakaa tai kypsää. Huomaa, että esimerkiksi graavilohi on hyvin suolaista. Jos käytät sitä, täyte ei kaipaa kovinkaan paljoa suolaa.
Lyttyperunapiirakka lohitäyttellä
Noin 23-senttiseen irtopohjavuokaan
Pohja:
- 800 grammaa perunaa
- 20 grammaa sulatettua voita
- Suolaista vettä perunoiden keittämiseen
Täyte:
- 200 grammaa ranskankermaa
- 1 – 2 teelusikallista sitruunamehua
- 150 grammaa Västerbotten-juustoraastetta
- 2 munaa
- 150 – 200 grammaa mieluisaa lohta, esim. graavattua
- kourallinen tuoretta tilliä/2 teelusikallista kuivattua
- 1 punasipuli
- suolaa
- 0,5 teelusikallista valkopippuria
Halutessasi koristeeksi:
- Ruohosipulia/tilliä/sitruunaviipaleita
- Kuori tai pese perunat huolellisesti. Leikkaa ne tarvittaessa pienemmiksi lohkoiksi. Keitä perunat suolaisessa vedessä kypsiksi. Siivilöi vesi perunoista ja painele ne talouspaperilla kuiviksi.
- Levitä leivinpaperiarkki irtopohjavuokaan. Kaada perunat pohjan päälle ja muussaa ne kevyesti nuijalla tai haarukalla. Levitä toinen leivinpaperiarkki murskattujen perunoiden päälle ja painele murska tasaiseksi piirakkapohjaksi. Muotoile piirakkaan perunasta myös reunat.
- Sulata voi ja levitä voisula tasaisesti perunapohjan päälle. Esipaista pohjaa 225 asteessa uunin alatasolla 20 minuuttia.
- Tee täyte pohjan esipaistuessa. Kuori ja silppua punasipuli ja leikkaa lohi pieniksi paloiksi. Vatkaa munat rikki kulhossa. Lisää kulhoon ranskankerma, sitruunamehu, lohi ja sipuli. Sekoita, maistele ja mausta täyte tillillä, suolalla ja valkopippurilla.
- Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista piirakkaa vielä noin 35 minuuttia, kunnes pinta on kiinteä ja kullanruskea.
- Tarjoile piirakka jäähtyneenä. Koristele sipulilla, yrteillä tai sitruunaviipaleilla.

Nopeat suolaiset piiraat piknikille ja vierasvaraksi
Jos lohipiirakka on liian aikaa vievä kokattava, kaupan valmispohjat ovat vallan hyviä vaihtoehtoja, kunhan vain teet piiraaseen kunnon täytteen (lue: paljon juustoa). Valmispohjasta tehty salaattipiirakka täytetään kreikkalaisella salaatilla. Piiras on niin näyttävä, että vieraat eivät koskaan tahdo uskoa, että tämän tekee vartissa.
Suolaisenmakea feta-mansikkapiirakka taas tehdään valmiista lehtitaikinasta. Jos mansikat ovat kirpeitä, lorota piirakan päälle hunajaa. Vielä hieman timjamia, ja makujen pyhä kolminaisuus on valmis!
Pestolla maustettu parsapiirakka on kauniin vihreä, vegaaninen suolainen piirakka. Sydänkesällä voit korvata parsan parsakaalilla. Myös piknikille sopivat parsapiiraat ovat vegaanisia. Lehtitaikinasta tehdyt, todella helpot piirakat saavat mehevyyttä sitruunalla notkistetusta hummuksesta. Tämänkin leivonnaisen parsan voi korvata muilla kesäkasviksilla.