Maistiaisia Taste of Helsingin annoksista – sisältää lippuarvonnan tapahtumaan

(*Ravintola Dabbal tarjosi illallisemme)

Yksi ruokaihmisen suuria tragedioita on se, ettei voi osallistua tämän vuoden Taste of Helsinkiin. No syy on onneksi hyvä, olemme tuolloin lomalla Kreikassa. Matkan osuminen päällekkäin Suomen suurimman ja kauneimman ruokafestarin kanssa harmitti silti. Ehdin jo fiilistellä, että jee, pääsen taas Emmin ja muiden kivojen tyyppien kanssa vetämään kuplivaa ja analyseeraamaan annoksia, kuten pari vuotta sitten.

Mutta kuulkaas, nyt kävi aivan ihanasti. Janica ei pääse Taste of Helsinkiin, joten Taste of Helsinki tuli tänne Manseen Janican luo, miten huomaavaista! Tänä vuonna tapahtumassa pääsee maistelemaan yhdeksän suomalaisen ravintolan antimia. Yksi näistä on Lapland Hotelin Sky Ounasvaara. Kyse ei ole pelkkiä pippuripihvejä tarjoilevasta hotellin perusraflasta. Esimerkiksi Viisi Tähteä -julkaisu on rankannut ravintolan yhdeksi Suomen parhaista.

Sky Ounasvaaran ravintolaa luotsaa keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas, jonka kädenjälki näkyy myös ketjun muiden hotellien ravintoloissa, esimerkiksi Tampereen Dabbalissa. Se on mielestäni kaupungin paras ja rohkein hotelliravintola, jonka aamiainenkin on niin hyvä, että olen käynyt syömässä sitä sunnuntaibrunssina.

Tero tuli käymään maanantaina Tampereella. Minä ja Taste of Helsingin ambassorina edustava Emmi pääsimme esimaistamaan Dabbaliin annokset, joita Sky Ounasvaara tarjoilee Taste of Helsingissä

Sky Ounasvaara Tero Mäntykangas
Lapland Hotel Tampere Dabbal
Lapland Hotel Tampere Dabbal
Pohjoisen maut kuin suoraan metsästä

Olen pitänyt alusta asti Dabbalin ruokien raikkaudesta. Tyylistä on kiittäminen Teroa. Koska Dabbal ja Sky Ounasvaara ovat hotelliravintoloita, lista ei voi olla alusta loppuun kokeilevaa fine diningia. Tarjolla on poronkäristystä, koska moni asiakas haluaa syödä sitä tämän tyyppisessä hotellissa. Bistrolistalla taas on rennompia ja huokeampia ruokia, kuten burgereita.

Listan fine dining -puolta ei kuitenkaan tehdä helpoimman kaavan mukaan, mikä tarkoittaa aivan liian monen hotellin ravintolassa voita, kermaa ja pippuripihvejä. Sen sijaan Lapland Hoteleissa uskalletaan tehdä raikkaita ja hapokkaita ruokia. Parhaimmillaan raaka-aineet maistuvat siltä, kuin kala hyppäisi lautaselle suoraan vedestä, ja sienet ja marjat tuotaisiin sateen jälkeisestä metsästä. Lappi-teema ei jää koristeiden ja puheen tasolle. Teron Instagram-seuraajat pääsevät hänen kanssaan kuvien ja Storyjen kautta milloin sienestämään, milloin marjastamaan.

Aloitimme aterian leivillä, joihin oli leivottu marjoja. Lisukevoi sai kauniin punaisen värin punajuuresta. Tämän jälkeen vuorossa oli alkupala ja Taste of Helsinki -annos: miedosti kypsennettyä rautua, kuningasrapua, koivumajoneesia, pikkelöityä kurkkua ja fenkolia (ToH-hinta 6 e). Annos oli kauneimpia ja parhaita syömiäni aikoihin. Mielestäni Teron koko ruoanlaittofilosofia tiivistyy tähän annokseen. Kala oli täydellisen samettista ja rapu raikasta, eikä niitä oltu työstetty liikaa. Majoneesin maku toi kesän kielelle, ja lisukkeissa oli kaikuja mummonkurkuista. Tältä maistuu Suomen suvi!

Lapland Hotel Tampere Dabbal
Lapland Hotel Tampere Dabbal
Seuraavaksi oli vuorossa väliparsa – mikä ihana konsepti. Annos ei ole myynnissä Taste of Helsingissä, mutta pakkohan tämäkin on näyttää ihan jo estetiikan vuoksi. Tsekatkaa nuo siniset pienet kukat panko-leivitettyjen parsojen päällä. Parsaa oli myös hapokkaassa, oikeaoppisen al dentessä ohratossa.

Parsaa seurasi taas ToH-annos, pääruoka, joka oli luonnollisesti poroa. Sallan villiä poroa tarjottiin kahdella tavalla: hiiligrillissä mediumiksi paahdettuna sekä kypsempänä punajuuriliemen, juurisellerin ja puikulaperunan kera (ToH-hinta 8 e).

Tässä annoksessa ihastuin punajuuriliemeen ja juuriselleriin. Juuriselleri tuntuu olevan nyt hittijuures, joka oli yksi kilpailuannosten raaka-aine esimerkiksi Vuoden kokki -kisassa. Tastessa myyntiin tulee myös annos, jossa on kaskinaurista, kuusenkerkkää ja sieniä (ToH-hinta 6e). Tätä annosta emme nyt maistelleet, mutta idea kaskinauriista kuulostaa hyvältä. Mikä voisi olla suomalaisempi, mutta myös unohdetumpi raaka-aine?

Mutta vielä takaisin poroon. Syvältä lautaselta liemen kanssa tarjottu poro oli samettisen pehmeää. Erikseen tarjottu filee taas oli makuumme liian kypsä, vaikka ohuimmat kohdat punersivatkin kauniisti.

Lapland Hotel Tampere Dabbal
Lapland Hotel Tampere Dabbal arvostelu
Lapland Hotel Tampere Dabbal
Lapland Hotel Tampere Dabbal arvostelu
Väliraikastukseksi saimme sorbetin, joka vei ajatukset taas koivumetsään tai mattolaiturille järven rantaan. Jäädykkeessä maistuivat kurkku, tilli ja etikka.

Päätimme aterian jälkiruokaan. Tämä ei ollut festivaaliannos, jossa on siis suklaata, herkkutattikinuskia ja puolukkaa (ToH-hinta 5 e). Herkullinen oli kuitenkin tämäkin makea. Pehmeän, rapeapintaisen briossin päällä oli juuresjäädykettä ja ihanan voista kinuskia. Annos oli koristeltu pienillä pehmeillä havuilla, jotka pystyi syömään – mukava raikastus. Annoskoko oli passeli, lautasella oli sekä pureskeltavaa että suussa sulateltavaa. Ja tällainen karamellisoitunut, voinen makumaailma nyt on silkkaa ruokapornoa.

Lapland Hotel Tampere Dabbal arvostelu
Lapland Hotel Tampere Dabbal
Aavistelin tosin, että Emmi jäi jotain vaille, sillä hän korvaa jälkkärit yleensä juustolla. Kun meiltä tultiin kysymään, haluaisimmeko vielä jotain, rouva Nuorgam kysyi hunajaisesti, voisimmeko saada vähän juustoa. Niin kauniisti esitetystä pyynnöstä ei voinut kieltäytyä.

Katsokaas muuten, miten onnelliseksi nainen tulee parista juustonpalasta, lakoista ja viinilasin täydennyksestä. En ole koskaan tajunnut mitään ruusu- ja konvehtihärdelliä. NAINEN TARVITSEE JUUSTOA! (Ja sitä voi ostaa ihan koska tahansa, ei tarvitse olla mikään almanakassa seisova mummon- tai lemmenpäivä).

Lapland Hotel Tampere Dabbal
Lapland Hotel Tampere Dabbal
Perinteisiä raaka-aineita, uusia tekemisen tapoja

Tero ehti istahtaa juttelemaan kanssamme aterian lomassa. Olin yllättynyt kuultuani, että hän on työskennellyt Sky Ounasvaarassa lähes koko uransa, toistakymmentä vuotta. Porukka on kuulemma niin hyvä ja kotiseutu rakas, että lähteminen ei ole houkutellut, vaikka tiheä työpaikanvaihto on ravintola-alalla enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Teron tyyli osoittaa, että kiertäminen ei ole välttämätöntä ammatttitaidon kartuttamisen kannalta. Tärkeintä on olla utelias, luova ja asiakkaista kiinnostunut. Teron suhtautuminen esimerkiksi vegaani- ja allergiaruokavalioihin oli innostunut ja avoin. Dabbalin aamiaista täydennetään lähiaikoina allergiapisteellä, johon tulee erilaisiin ruokavalioihin sopivia ruokia. Vaikka poro ja kuningasrapu ovat Teron lempiraaka-aineita, hän suhtautuu kasvistrendiin vakavasti eikä usko, että kyseessä olisi ohimenevä buumi, jonka ravintola voi sivuuttaa.

Voita liput Taste of Helsinkiin!

Vaikka minua ei Taste of Helsingissä nähdä, sinä voit sinne päästä. Sain nimittäin arvottavaksi festareille kahden hengen ilmaisen sisäänpääsyn. Voit itse valita, mihin kattaukseen käytät liput. Taste of Helsinki järjestetään siis 14. – 17.6. Töölönlahden puistossa. Tapahtuman tarkat aukioloajat löydät täältä.

Skabaan osallistut näin:

Kommentoi tähän postaukseen, mitkä Taste of Helsingin annokset houkuttelevat sinua eniten. Voit etsiä suosikkiasi ravintoloiden julkaisemista menuista. Kun kirjoitat kommentin, merkitse sähköpostiosoite-kenttään mailiosoite, josta sinut tavoittaa varmasti. Sähköiset liput nimittäin lähetetään tähän osoitteeseen.

Arvonta päättyy lauantaina 9.6. kello 23.59. Kaikki tähän mennessä tulleet kommentit ovat kisassa mukana. Voittaja valitaan mielivaltaisen luotettavalla numeroarvonnalla Kummelin arvontalaulun pauhatessa taustalla.

Joten ei kun annoksia fiilistelemään ja suosikkeja etsimään. Jos onni potkaisee, pidä kivaa minunkin puolestani. Ja hei lataa Insta täyteen ihania kuvia suolaamaan haavojani. 😀

 

59 Comments

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.