yrttikana sitruunaparsa sitruunarisotto ohje

Ideoita raikkaaseen ja värikkääseen pääsiäispöytään

Lammas on pikkuhiljaa rantautunut myös suomalaiseen pääsiäispöytään. Täällä Englannissa, missä lomailemme, se on niin tavallista ruokaa, että yhdessä jos toisessakin arkiruokareseptissä käytetään lammasta.

Kaikki eivät kuitenkaan pidä lampaasta. Kehnossa lampaassa on pahimmillaan villamainen ja hieman härskiintynyt sivumaku. Jos et löydä lammasta tai haluat kokata pääsiäisenä jotain muuta, suosittelen pitkään haudutettuja liha- ja broileriruokia. Tässä muutamia ideoita raikkaaseen, värikkääseen ja tuoksuvaan pääsiäispöytään:

1. Yrteillä marinoitu broileri, sitruunaohratto ja parsa

Viime keväänä tein kokonaisen yrteillä marinoidun luomukanan mascarpone-sitruunaohraton ja parsan kera. Rakastan tätä reseptiä, koska se on toisaalta sellaista pitkään haudutettua uuniruokaa, joka sopii kiireettömään juhlapöytään.

Parsa, sitruuna ja yrtit keventävät kuitenkin kokonaisuutta ja tekevät siitä keväisen värisen. Ja mascarpone-juustolla täyteläiseksi loihdittu risotto on jumalaista, jos nyt näin vaatimattomasti itseäni kehaisen.

Yrttikanan, sitruuna-mascarponeohraton ja parsan ohje löytyy täältä.

Kokonainen kana broileri

2. Feta-minttulammas, granaattiomena-couscous ja harissa

Jos kuitenkin teet lammasta, raskaaseen lihaan voi loihtia välimerellistä henkeä yrteillä ja mausteilla. Pari vuotta sitten modailin Glorian Ruon ja Viinin lammasrullan ohjetta. Täytin rullan seoksella, johon tuli herneitä, fetaa ja runsaasti minttua.

Lampaan lisukkeiksi teimme vihreän harissa-kastikkeen yrteistä ja pinaatista. Vihreän sävyinen pääruoka sai kivaa kontrastia couscousista, johon ripottelin granaattiomenan siemeniä. Niitä hankalia pirulaisia saa muuten nykyään valmiiksi perattuna kaupan pakastealtaasta.

Pahoittelut hassun kokoisista kuvista. Olin pari vuotta sitten kömpelömpi kuvaaja, ja blogipohjakin oli erilainen. No mutta tärkeintä on kuitenkin ruoka.

Täytetyn lammasrullan, harissan ja raikkaan couscousin ohje löytyy täältä.

fetalla ja mintulla täytetty lamasrulla

3. Kreikkalainen stifado-lihapata

Toinen suosittu vanha reseptini on kreikkalainen lihapata eli stifado. Tuonkin reseptin kuvat ja kuvakoot nyt ovat mitä sattuu, mutta vannon, että ruoka on älyttömän hyvää.

Voit käyttää stifadoon lammasta, nautaa tai riistaa. Minä olen tehnyt sen yleensä peurasta. Syksyllä Ville teki myös härkis-stifadoa, ja se oli mielettömän hyvää. Yksikin härkispaketti riittää hyvin, sillä härkis paisuu nesteessä todella paljon. Myös suuret valkoiset pavut sopivat tähän pataan kasvisproteiiniksi.

Stifadon juju piilee mausteissa ja pitkässä haudutuksessa. Lihan kuuluu olla niin kypsää, että se sulaa suuhun. Mausteita saa käyttää paljon enemmän kuin ujoissa Pirkka-resepteissä. Kanelin, neilikan ja maustepippurin tuoksun kuuluu täyttää koko koti.

Stifado-padan resepti löytyy täältä.

4. Munakoisovuoka eli la parmigiana di melanze

Runsaasti juustoa ja mehevää munakoisoa sisältävä italialainen munakoisvuoka on ihana kasvisruoka. Ideana on eivittää ja paahtaa munakoisosiivut ensin. Tämän jälkeen niitä muhennetaan vielä uunivuossa runsaassa tomaattikastikkeessa. Tuhmaa!

Munakoisovuoka on hyvää sellaisenaan tai vaikka pastan tai riisin kera.

Italialaisen munakoisolaatikon ohje löytyy täältä.

munakoisovuoka

5. Kurkumalla maustettu lohi-parsakeitto

Raskaan lihaillallisen jälkeen seuraavana päivänä voi tehdä mieli jotain kevyempää. Tällöin voi tehdä vaikka raikkaan, mutta silti ruokaisan keiton.

Julkaisin viime viikolla keltaisen kalakeiton reseptin, ja siitä taitaa tulla meikäläisen huhtikuun lukuhitti. Reseptihän on todella simppeli. Tavallisen lohikeiton pohjaa tuunataan rakuunalla, kurkumalla ja sitruunamehulla tai valkkarilla. Hiukan vähemmän perinteisiä keittojuureksia ja nippu parsaa tilalle. Maukasta, kaunista ja helppoa.

Keltaisen lohi-parsakeiton ohje löytyy täältä.

kurkumalla maustettu keltainen kala-parsakeitto

6. Sherryllä maustettu peruna-purjokeitto ja saaristolaiskrutongit

Jos kaipaat jotain vielä kevyempää, tee kasvissosekeitto. Se sopii ”paastopäivien” ruoaksi ja on myös hyvä alkupala.

Viime keväänä rakastuin Ask-ravintolaa luotsaavan Filip ja Linda Langhoffin Från jord till bord -ohjelmaan. Filip kokkasi yksinkertaisen, mutta huolella tehdyn vichysoissen eli kuohkean peruna-purjososekeiton. Se maustetaan sherryllä, ja lisukkeeksi paahdetaan makeita saaristolaiskrutonkeja. Raikas yrttiöljy antaa keittoon hieman potkua ja kauniin väriraidan.

Kuohkean peruna-purjososekeiton ja leipäkrutonkien ohje on täällä.

Vichysoisse peruna-purjokeitto

7. Valkosuklaa-limepasha

Slaavilaishenkiset rahkat ja muut maitojälkkärit sopivat pääsiäispöytään. Pari vuotta sitten rohkaistuin tekemään elämäni ensimmäisen pashan. Maustoin sen pehmeällä valkosuklaalla ja raikkaalla limellä.

Pashan teko ei ollut ollenkaan niin vaikeaa kuin olin kuvitellut. Sen tekemiseen ei tarvita pashamuottia. Tavallinen harsokangas ja mikä tahansa kulho, jonka päälle saa asetettua painon, riittävät. Kokeile rohkeasti!

Valkosuklaa-limapashan ohje havainnollistavine kuvineen on täällä.

valkosuklaa-limepasha ohje

7. Kurkumalla ja hunajalla maustettu appelsiinirahka

Simppelit reseptit tuntuvat uppoavan teihin. Viime kuussa tein keltaista veriappelsiinirahkaa, ja tuotakin reseptiä luettiin paljon enemmän kuin monia kunnianhimoisempia virityksiäni.

Tämä helppo ja nopea ohje on laiskan herkkusuun unelma. Teet vain tavallisen rahkan, pilkot joukkoon appelsiinia tai veriappelsiinia ja maustat rahkan hunajalla ja kurkumalla. Tadaa, täydellisesti kevääseen sopiva keltainen pääsiäisherkku on valmis!

Appelsiinin voi korvata myös mangolla tai ananaksella. Rohkea testaa sokeriliemeen säilöttyjä sitruunoita, jotka ovat yhtä aikaa huikean makeita ja kirpsakoita. Säilöttyjä sitruunoita löytyy yleensä etnisistä kaupoista ja suurten markettien säilykehyllyistä.

Keltaisen appelsiini-hunajarahkan ohje löytyy täältä.

veriappelsiinirahka ohje

No niin, tuosta setistä luulisi jokaisen löytävän jotain. Tänä vuonna meidän englantilainen pääsiäispöytämme viritetään marokkolaishenkiseksi. Menusta tulee löytymään mausteita, värejä ja raikkautta, jotka luonnehtivat tässäkin postauksessa esittelemiäni reseptejä. Viime vuonna löysimme maalaismarkkinoilta viiriäistä, jonka paahdoimme yksinkertaisesti rosmariinin kera. Alkupalana näkyy olleen parsaa ja uppomunia.

Löysimme tuon viiriäisen muuten Saffron Waldenin pikkukaupungista. Se on ihana, antiikkikaupooja pursuileva paikka, jossa on loistava tori ja herkkukauppoja. Ystäväni oli törmännyt siellä itse Jamie Oliveriin, iik!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.