kardemummalohi ja kookosriisi

Kardemummalohi, kookosriisi ja appelsiiniporkkanat

Olen halunnut maistaa Pipsa Hurmerinnan kuuluisaa kardemummalohta suurin piirtein siitä lähtien, kun resepti julkaistiin. Edellisviikonloppuna tartuin toimeen. Lopputuloksena syntyi yksi ihanimmista maistamistani kalaruoista, johon kehitin vielä pari sopivaa lisuketta.

Mausteluettelo tuntui ensin vähän oudolta. Voivatko cayannepippuri, savupaprika ja kardemumma todellakin jutella keskenään? Voivat, kyllä ne voivat. Ja millaista rakkauden luritusta sieltä kaikuukaan. Muokkasin marinadia sen verran, että käytin hieman enemmän kardemummaa, koska lohifile olis iso. Lisäsin joukkoon myös tilkan limeä, sillä mielestäni kokonaisuus kaipasi pientä raikastusta. Ei kuitenkaan sitruunaa, vaan juurikin limen päihdyttävää pehmeyttä.

Lisukkeiksi keitin kookosriisiä ja paahdoin appelsiinilla kuorrutettuja porkkanatikkuja. Koti täyttyi lumoavista tuoksuista ja kokonaisuudessa oli tasapainoisesti mausteisuutta, pientä potkua ja hedelmäistä raikkautta. Tämä safka maistui myös perheen pienimmälle, vaikka kalassa olleet ”mustat jutut” ensiksi ihmetyttivätkin.

VINK: Käytä vaaleaa siirappia, vaahterasiirappia tai hunajaa. Tumma siirappi on tähän liian maltaista ja vahvaa.

VINK VINK: Jos korvaat cayannepippurin chilillä, ole maltillinen. Kalan kuuluu olla mausteinen, mutta ei tulinen. Laittaisin vain puolisen teelusikallista mietoa chilijauhetta.

VINK VINK VINK: Juurekset kannattaa esivalmistella ensin ja panna uuniin parikymmentä minuuttia ennen lohta, sillä ne kypsyvät hitaammin. Voit korvata porkkanat tai paahtaa niiden lisäksi myös bataattia tai kurpitsaa.

VINK VINK VINK VINK: Riisistä tulee kypsää, mutta irtonaista, kun käytät riisiä ja vettä 1:2 -suhteessa. Eli 1 desi riisiä ja 2 desiä nestettä, 2 desiä riisiä ja 4 desiä nestettä jne. Jos vierastat kookoksen makua, voit korvata osan nesteestä vedellä.

Kardemummalohi

46 annosta

  • 600800 gramman lohifile
  • 1 desi vaahterasiirappia
  • 2,5 teelusikallista jauhettua kardemummaa
  • 1 teelusikallinen savupaprikajauhetta
  • 1 teelusikallinen cayannepippuria
  • 1 teelusikallinen suolaa
  • 2 ruokalusikallista limemehua

  1. Tee marinadi sekoittamalla siirappi, mausteet ja limemehu. Tunnustele, onko kalassa vielä ruotoja ja nypi ne pois. Pane kala uunivuokaan. Sivele marinadia sen pintaan tasaisesti molemmin puolin.
  2. Paista filettä uunin keskitasolla kalan koosta ja paksuudesta riippuen noin 20 minuuttia. Kala on valmista, kun se lohkeaa helposti pehmeinä paloina. Älä ylikypsennä kalaa kuivan tikkuiseksi.
  3. Halutessasi voi pirskotella limemehua kypsän kalan päälle. Lisää pintaan vielä pari rouhaisua suolaa.

Kardemummalohi ohje

Appelsiiniporkkanat

46 annosta

  • 800 grammaa eli vajaa kilon pussillinen porkkanoita
  • loraus rypsiöljyä
  • puolikkaan ison tai yhden pienen appelsiinin mehu ja raastettu kuori
  • 1 ruokalusikallinen vaahtera/vaaleaa siirappia/hunajaa
  • suolaa
  • mustapippuria

  1. Kuori porkkanat ja leikkaa päät pois. Viipaloi porkkanat ohuehkoiksi tikuiksi.
  2. Levitä uunipellille leivinpaperiarkki. Lorauta pellille tilkka öljyä. Kaada joukkoon appelsiinimehu ja raastettu kuori, siirappi ja pari rouhausta suolaa ja pippuria.
  3. Pyörittele tikut tasaisesti molemmin puolin marinadissa. Paahda uunin juureksia keskitasolla 200 asteessa 3040 minuuttia. Kypsennysaika riippuu porkkanatikkujen määrästä ja koosta. Kesäkasvikset kypsentyvät nopeammin kuin talviporkkanat. Testaa välillä juuresten kypsyyttä. Niihin on tarkoitus jäädä purupintaa.

kardemummalohi ja appelsiiniporkkanat ohje

Kookosriisi

46 annosta

  • 3 desiä pitkäjyväistä/basmati/jasmiiniriisiä
  • 6 desiä kookosmaitoa
  • suolaa
  • vettä liottamiseen

  1. Pane riisi likoamaan, kun esivalmistelet juurekset ja kalan. Laita riisi kattilaan ja kaada päälle reilusti kylmää vettä, kunnes riisi peittyy. Kun liotat riisin, siitä tulee irtonaisempaa. Huomaa, että jasmiiniriisistä tulee kuitenkin keitettynä luonnostaan tahmeampaa ja puuromaisempaa.
  2. Kaada liotusvesi pois. Kaada riisi, kookosmaito ja ripaus suolaa kattilaan. Kiehauta ensin täydellä teholla kansi päällä. Laske lämpötila keskilämmölle, kun riisi alkaa kiehua. Älä nostele kantta tai sekoittele riisiä kypsennyksen aikana, sillä idea on höyryttää riisi kypsäksi.
  3. Kun tarjoilet riisi, älä raavi sitä irti kattilan pohjasta. Pohjaan jää yleensä jonkin verran tummunutta riisiä, joka voi sotkea valkoisen riisin, jos sekoitat sitä voimakkaasti.

kookosriisi ohje
Syökää kalaa!

Rakastan kalaa ja äyriäisiä. Pidän niiden mausta ja helppudesta. Uunikalaa on vaikea pilata, kunhan maltat tsekkailla kypsyyttä ja uskot, että pienelle fileelle varttikin riittää.

Veriappelsiinilohi ja minttubulgur valmistuvat käden käänteessä. Veriappelsiinikauden ulkopuolella voit käyttää tavallista appelsiinia. Tämä ruoka on kaunis ja koti täyttyy huumaavan hedelmäisestä ja raikkaasta tuoksusta.

Kun haluat virittää annoksen hitusen hienommaksi, tee uunikalalle kastike voista ja appelsiinista. Pian koittaa parsakausi ja parsa maistuu ihanalta tämän yhdistelmän kanssa.

Parmesaanilla maustetussa lehtikaali-lohipastassa on voimakkaampi makumaailma. Voit korvata parmesaanin myös vahvalla kotimaisella juustolla. Se komppaa hienosti syvää ja hieman kirpsakkaa lehtikaalia.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*