Nopea pistaasilohi resepti

Kuukauden ruokahaaste: pistaasilohi, nopea luksus

Hannan soppa ja Kokit ja Potit elvyttivät vuoden alussa kuukauden ruokahaasteen. Idea on se, että jokaisella kuukaudella on oma teemansa, johon liittyviä reseptejä kaikki ruoanystävät voivat jakaa somessa. Sinun ei siis tarvitse olla ruokabloggaaja. Jos liedelläsi porisee teemaan natsaava ruoka, nappaa siitä kuva ja heitä vaikkapa Instaan hashtagilla #kuukaudenruokahaaste . Näin hyvät reseptit ja herkkusuut löytävät toisensa.

Nopean ruoan ei tarvitse olla tylsää

Maaliskuun teema on nopeat herkut, jotka valmistuvat maksimissaan puolessa tunnissa. Ensimmäinen ripeä arjen pelastaja, josta haluan vinkata, on tämä punajuuri-kookossosekeitto.

Siitä on tullut yksi lempiruokani ja blogini suosituimpia ohjeita. Soppa valmistuu puolessa tunnissa, sillä pohjana voi käyttää valmista punajuurisosetta, joka ei myöskään sotke. Makuyhdistelmä, jossa on punajuurta, kookosta, limeä, kurkumaa, ripaus chiliä ja korianteria, on yllättänyt monet. En ikinä olisi keksinyt yhdistää näitä raaka-aineita. En normaalisti tykkää korianterista, mutta tässä se ei maistu lainkaan saippualta. Ohje on myös vegaaninen.

Toinen minun ja seuraajieni suosikki on kikhernepasta sitruuna-voikastikkeessa. Tämän ruoan jälkeen et voi sanoa, että kasvisruoka olisi mautonta mössöä, joka ei täytä vatsaa, ja jonka valmistaminen on hankalaa. Ohje muuttuu vegaaniseksi, kun korvaat voin suolaisella margariinilla ja hunajan siirapilla.

kikhernepasta voi-sitruunakastikkeessa

Pistaasilohi vie ajatukset Välimerelle

Kehittelin kuukauden ruokahaasteeseen myös oman reseptinsä. Olen kuolannut jo jonkin aikaa jenkki- ja brittiblogeissa kiertänyttä pistaasikuorrutetun kalan ohjetta. Ohje kuulosti ihanalta. Jo pelkkä ajatus täyteläisestä, kauniin vihreästä pistaasista vie ajatukset pois loskaisesta maaliskuusta ja suomalaisesta kerrostalokeittiöstä. Olen testannut marinadia nyt parilla muokkauksella. Tässä vinkkejä, joita voit soveltaa omaan makuusi.

VINK: Jos et pidä valkosipulista, voit jättää sen pois. Jos taas himoitset sipulia, silppua vuokaan makeaa salottisipulia.

VINK VINK: Leivänmurut keventävät kuorrutetta, sillä pelkkä pähkinä on aika tuhtia kamaa. Voit kuitenkin jättää leivänmurut pois ja käyttää pelkkää pistaasia. Voit myös korvata murut korppujauhoilla.

VINK VINK VINK: Pähkinämuru kannattaa ripotella kalan päälle, kun se on esikypsynyt muutaman minuutin, jotta pistaasi ei pala. Pähkinät saavat kyllä tummua.

Pistaasikuorrutettu lohi

4 – 6 annosta

  • 600 – 800 gramman lohifilee
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 desi eli noin 100 grammaa kuorittuja pistaasipähkinöitä
  • 1 paahtoleipäviipaleen kokoinen pala vaaleaa leipää
  • 0,5 desiä oliiviöljyä
  • 1 ruokalusikallinen hunajaa
  • 1 ruokalusikallinen sitruunamehua
  • 1 teelusikallinen Dijonsinappia
  • rouhaus suolaa
  • rouhaus mustapippuria
  • tuoretta minttua annoksen päälle

  1. Nypi lohesta pois mahdolliset fileeseen jääneet ruodot. Kuivaa kalan kosteus talouspaperiin.
  2. Tee marinadi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita valkosipuli, öljy, hunaja, sitruunamehu ja sinappi. Maistele ja lisää hieman suolaa ja pippuria. Huomioi, että sinappi on jo valmiiksi suolaista.
  3. Murenna pistaasipähkinät ja leipä morttelissa, suurella veitsellä tai yleiskoneessa. Sekoita rouheet keskenään.
  4. Kaada marinadi vuokaan. Pyörittele lohta hyvin kastikkeessa ja hiero marinadia kalan pintaan.
  5. Paista lohta uunin keskitasolla 225 asteessa, fileen koosta riippuen yhteensä noin 20 minuuttia. Kun kala on paistunut 5 minuuttia, ota se pois uunista ja ripottele pinnalle pistaasi-leipämuru. Kurkistele paiston aikana uuniin. Jos pähkinät alkavat tummua liikaa, sekoittele kuorrutetta.
  6. Koristele kypsä kala tuoreella mintulla. Nauti vaikkapa pastan, ohran, riisin, couscousin tai salaatin kera.

Pistaasilohi
Pistaasikuorrutettu lohi
Pistaasilohi

Nopea lohi taipuu moneen

Uunikala on yksi lempiruokiani. Se on nopea ruoka, jonka maustamismahdollisuudet ovat loputtomia. Tässä vielä pari muuta herkullista lohiohjetta, joiden valmistuksessa ei kestä kohtuuttoman pitkään. Etenkin viikonloppuruokana nämä ruoat tuovat päivään luksuksen tuntua.

Veriappelsiinilohi minttubulgurin kera on raikas ja hedelmäinen ruoka. Sesongin ulkopuolella voit korvata veriappelsiinit tavallisilla.

Teriyakilohi valmistuu nopeasti niin grillissä kuin uunissakin. Suosittelen makeanmausteisen kalan kaveriksi fressiä, neutraalia lisuketta. Mintulla maustettu kurkkusalaatti tai riisinuudelit sopivat hyvin.

Pipsa Hurmerinnan kardemummalohi suorastaan räjäyttää aistit. Lisukkeeksi kookosriisiä, ja ei hyvää päivää, mitkä tuoksut kodissa leijuvat!

 

2 Kommenttia

  1. Kuulostaa mainiolta! Sinapin määrää ei mainita ohjeessa. Dijonia vai tavallista ja paljonko?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.