Makeansuolainen gruyére-kaalipasta

Rakastan kaalia. Talvella silppua uuniruokiin ja muhennoksiin valkokaalia, joka antaa kasvisruokiin oikean mausteyhdistelmän kanssa umamista mehevyyttä. Pidän siirappisen makeista, pehmoisista kaalikääryleistä ja etikkaisesta, suussa ronksuvasta coleslawista.

Tuunaa pekonilla, vaihtele juustoja

Kesällä syömme varhaiskaalia paljon sellaisenaan, kuin salaatin lehtiä. Tätä herkkää herkkua ei kannata maustaa liikaa. Jos haluat kypsentää sen, kevyt kuullotus, suola ja siirappi tai sokeri riittävät. Erityisen herkullista kaalista tulee, kun kuullotat sen voissa. Voin joukkoon kannattaa lisätä loraus öljyä, sillä pelkkä voi palaa herkästi.

Tällä tekniikalla valmistuu myös helppo ja moneksi muuntuva kaalipasta. Sen juju piilee makeaksi paahdetussa kaalissa ja sipulissa, jotka maistuvat ihanalta voimakkaan juuston kera. Jos kaipaat enemmän proteiinia, kaalipastan kaveriksi sopii vaikkapa uppomuna.

Voit käyttää juuston sijaan myös pekonia, salamia tai savukinkkua. Kasvisproteiineista suosittelen savutofua tai loistavaa HappyV Krasnodar -salamia, jota saa ainakin Vegekaupoista.

VINK: Kaalin maustamiseen sopivia yrttejä ovat myös kirveli, rakuuna, oregano, ja timjami.

VINK VINK: Kaali kannattaa maustaa tummalla siirapilla tai sokerilla. Maltainen ja hieman paahteinen aromi sopii kaaliin kuin nenä päähän.

VINK VINK VINK: Sopivia juustoja ovat kovat ja voimakkaat juustot, kuten gruyére ja parmesaani sekä suolaiset sinihomejuustot.

Juustolla kruunattu kaalipasta

  • 1 varhaiskaali
  • 2 kesäsipulinvartta/1 keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1,5 teelusikallista kuivattua meiramia/kourallinen tuoretta
  • 0,5 desiä tummaa siirappia/sokeria
  • suolaa
  • hippunen mustapippuria
  • 1 desi vahvaa juustoraastetta
  • 2 palaa kuivahtanutta vaaleaa leipää
  • voita ja öljyä kuullottamiseen
  • 400 grammaa pastaa

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Leikkaa kesäsipuli pieniksi renkaiksi. Silppua kaali etusormen mittaisiksi suikaleiksi. Raasta juusto valmiiksi ja kuutioi kuiva leipä.
  2. Lorauta pannulle öljyä ja reilu nokare voita. Kuullota ensin sipuleita pari minuuttia. Lisää tämän jälkeen pannulle kaali ja siirappi. Pane tässä vaiheessa suuri kattilallinen suolaista vettä kuumentumaan ja keitä pasta al denteksi.
  3. Kuullota kaalia käännellen, kunnes se on kullankeltaista, mutta ei vielä ruskeaa. Ota pannu pois liedeltä, lisää kaaliin suolaa, meiramia ja hyvin pieni ripaus pippuria. Halutessasi voit lisätä vielä siirappia/sokeria. Kaali-sipuliseos saa olla vahvasti makeansuolaista.
  4. Sekoita pasta ja kaalimuhennos tai asettele muhennosta pasta-annoksen päälle. Viimeistele annokset juustoraasteella ja leipäkuutioilla.

gruyere-kaalipasta ohje
juusto-kaalipasta resepti

Kermaista, mausteista ja raikasta kaalia

Lopuksi vielä ohjeita, jotka osoittavat, miten monipuolinen herkku kaali on ympäri vuoden. Ensinnäkin kaalisoppa. Sydämeni itkee verta, kun tätä jaloa herkkua pilkataan ankeaksi dieettimuonaksi. Kun testaat Maija Silvennoisen savukalalla ja kermalla höystetyn kaalisosekeiton, et enää koskaan puhu pahaa kaalikeitosta.

Vielä on kesää jäljellä, ja kaalikin on vielä mukavan makeaa ja hentoa. Kesäkaali on parhaimmillaan grillattuna. Mausteeksi vain siirappia ja suolaa. Lupaan ja vannon, että tämä kasvisruoka pieksee monet grillilihat mennen tullen!

Kun ilma alkaa viiletä, kaalipata ja lasillinen Pinot Noiria lämmittävät mukavasti. Kaalipadan supisuomalaiseen versioon tulee riisin sijaan ohraa. Jauhelihan tai soijarouheen sijaan voit kokeilla härkistä.

Kun pakkanen paukkuu, on aika ottaa kovat aseet esiin. Oluessa haudutettu lammaskaali tai muu liha on herkullista smetananokareen kera. Lehtikaali puolestaan sopii trendikkääseen The Stew-muhennokseen eli kookoksella maustettuun kikhernepataan. Lihaton juuresbolognese saa umamisuutta kaalista, ja nopsaan valmistuva sitruunainen lohipasta saa kivaa rapeutta lehtikaalista.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.