Paahdettu kukkakaaliriisi marokkolaisittain

Minulta kyseltiin Facebookin Kasvisruokaa-ryhmässä kukkakaaliriisin ohjetta. En ollut koskaan aikaisemmin kokannut sitä, mutta tartuin tuumasta toimeen, kun reseptiä toivottiin. Rakastan kukkakaaliohjeita, koska tämä kasvis taipuu moneksi. Kaali maistuu niin tulisen curryn kuin lempeiden kalaruokien ja voisulan kanssa.

Koska granaattiomena on sesosingissa ja mieli marrasmusta, päätin piristää kukkakaalia marokkolaishenkisillä mausteilla. Kaneli ja jeera antavat kaaliin syvyyttä ja potkua, kurkuma kauniin värin. Pinnalle vielä hieman granaattiomenan siemeniä ja yrttejä.

VINK: Jos granaattiomenan perkaaminen tuntuu vaikealta, siemeniä löytää kaupan pakastealtaasta. Jos käytät tuoretta hedelmää, valitse mahdollisimman pehmeä yksilö, josta siemenet irtoavat hyvin. Jos granaattiomenaa ei ole saatavilla, voit korvata sen kuivatuilla karpaloilla tai gojimarjoilla.

VINK VINK: Jos et pidä taateleista, viikunoista tai rusinoista, voit jättää ne pois.

VINK VINK VINK: Lehtipersiljan sijaan voit käyttää minttua tai korianteria.

VINK VINK VINK VINK: Mausteinen kukkakaaliriisi sopii parhaiten paistetun halloumin, kasvispyöryköiden tai -pihvien, broilerin, lampaan tai possun lisukkeeksi.

Kukkakaaliriisi marokkolaisittain

46 lisukeannosta

  • 1 keskikokoinen kukkakaali
  • 1 keltasipuli tai 2 salottisipulia
  • 24 valkosipulinkynttä
  • 2 teelusikallista kanelia
  • 1 teelusikallinen kurkumaa
  • 0,5 teelusikallista jeeraa
  • puolikkaan granaattiomenan siemenet
  • pieni kourallinen sultanarusinoita/pari taatelia tai viikunaa silputtuna
  • kourallinen tuoretta lehtipersiljaa tai muuta mieluista yrttiä
  • öljyä kuullottamiseen
  • suolaa
  • sokeria
  • 0,5 desiä vettä

  1. Esikäsittele ainekset. Pese kukkakaali ja leikkaa se noin viiteen pienehköön palaan. Silppua jokainen lohko hienoksi hakkelukseksi veitsellä tai rouhi monitoimikoneessa. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipuli mahdollisimman pieneksi. Halkaise granaattiomena, aseta se suurehkon kipon yläpuolelle ja koputtele hedelmän kuorta lastalla, jolloin siemenet putoavat kippoon.
  2. Kaada paistinpannulle reilu loraus öljyä. Kuullota sipulisilppua ja mausteita pari minuuttia keskilämmöllä. Lisää tämän jälkeen kukkakaalirouhe parissa erässä pannulle. Kuullota toiset pari minuuttia koko ajan sekoitellen.
  3. Kaada pannulle pieni tilkka vettä ja sekoita hyvin. Maistele ja mausta seos suolalla ja sokerilla. Molempia voi käyttää reilusti, jotta mausteiden aromit syventyvät ja pyöristyvät. Ideana on tehdä makeanmausteinen ruoka.
  4. Ota kukkakaaliriisi pois liedeltä. Jäähdytä hetki ja sekoita joukkoon granaattiomenan siemenet sekä rusinat/taateli- tai viikunasilppu. Lisää tuoreet yrtit ruoan päälle juuri ennen tarjoilua, jotta ne eivät nuupahda kuumuudessa.

marokkolainen kukkakaaliriisi ohje
marokkolainen kukkakaaliriisi ohje
Käytän granaattiomenaa todella vähän enkä ole mikään pro sen perkaamisessa. Kaivoin siemenet väkivaltaisesti hedelmän sisuksista, ja keittiö näytti siltä kuin siellä olisi teurastettu yhtä aikaa poro ja tehty imukuppisynnytys. Instassa kaverit vinkkasivat, että siemenet saa nätimmin ulos taputtelutekniikalla, joka näytetään tässä videossa.

Tänään sain vielä uutta tietoa. Modernein tekniikka siementen poistamiseen on hedelmän kuoriminen näin. Nyt mä olen ihan että omg, olen aina käsitellyt granaattiomenani väärin, miten tässä kehtaa mitään ruokablogeja kirjoitella ja laittaa päänsä ulos kämpästä. Ja kelatkaa miten noloa, jos olisin käyttänyt niitä Pirkan pakastesiemeniä. Kaukana katu-uskottavuudesta – mutta kotini ei näyttäisi teurastamolta. Voi tätä olemisen sietämätöntä keveyttä!

Kätevä kikka pimeässä kuvaamiseen

Lopuksi vielä loistava vinkki kanssabloggaajille liittyen pimeänä vuodenaikana valokuvaamiseen. Kulinaari-Kimmo neuvoi, että läppäristä tai pädistä saa kätevän kuvausvalon, kun kirkkauden säätää täysille. Kun avaat vielä Wordin, valkoinen pinta heijastaa valoa tehokkaammin. Tällä kikalla sain napattua ruoasta valoisat kuvat vielä neljän aikaan, jolloin olohuone alkoi olla pimeä.

Toki valovoimainen linssikin auttaa. Noista Kimmon kuvista näkee hyvin, miten pitkälle pääsee valovoimaisella Olympuksen linssillä ja läppärikikalla.

Mausteita ja värejä lautaselle

Perinteisiäkin ruokia kannattaa maustaa rohkeasti. Ainakin minä saan talvella älyttömästi virtaa siitä, että ruoka on värikästä, kaunista ja aromikasta.

Kurkumalla ja appelsiinilla maustettu kanakeitto häätää flunssan ja alakulon. Myös lohikeiton voi maustaa kurkumalla, ja talvella parsan voi korvata juureksilla tai parsakaalilla. Keltaisessa riisissä, uunijuureksissa ja falafel-pyöryköissä on samanhenkinen makumaailma kuin kukkakaaliriisissä. Kurkumalla ja hunajalla maustettu appelsiinirahka taas sopii raikkaaksi jälkiruoaksi vaikka joulupöytään.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.