helppo bliniohje

Perunablinipannari, rapuja, mummonkurkkuja ja sitruunaa

Elo-syyskuun vaihde on ehkä ihaninta kokkailuaikaa. Kesän helman liepeestä voi pitää kiinni hetken, mutta kaikkialla pursuilee jo syksyn meheviä makuja ja värejä. Illat tummuvat, mutta eivät ole vielä syviä ja synkkiä. Näissä aatoksissa toteutin ruokaiden, joka muhi mielessäni koko kesän, joka oli liian kiireinen kokkailuun.

Käryherkkänä ihmisenä tykkään valmistaa kotona ruoan uunissa. Lettujen sijaan teen usein pannukakkua, ja blinitkin olen korvannut monesti pannariversiolla. Halusin tähän blinipannukakkuun kesän parhaat palat: raikkauden ja kotimaiset kasvikset. Tajusin myös, että tämähän on laiskalle ihmiselle oiva tapa viettää rapujuhlia.

VINK: Jotta blinitaikinaan tulisi kuohkeutta ja makeutta, lisäsin siihen survottua, keitettyä perunaa. Käytin pohjana tätä Maku-lehden ohjetta, mutta lisäsin hieman maitoa ja kohotin taikinaa lyhyemmän ajan. Hienosti onnistui! Vaikka blinitaikinaa neuvotaan kohottamaan noin kuusi tuntia, hätätapauksessa tunti tai pari riittää.

VINK VINK: Täytteiksi valitsin fressimmät versiot perinteisistä. Siis ei suolakurkkuja, vaan nopeasti sokerisuolattuja mummonkurkkuja. Kevensin smetanaa Valion ruokarahkalla, jonka totesin yllättävän toimivaksi jo keväällä, kun tein uunikuhaa ja kasviksia täyteläisessä kastikkeessa.

VINK VINK VINK: Ruokarahka on mielestäni hieman harhaanjohtava nimi. Tämä tuote nimittäin muistuttaa maultaan ja koostumukseltaan vähärasvaista smetanaa. Lisäsin rahka-smetanaseokseen vielä sitruunan mehua ja kuorta. Keltasipulin lisäksi silppusin pannarin päälle kevätsipulia. Myös ruohosipuli sopii hyvin. Lopuksi kauniita lohenmätihelmiä ja Stockan suolaliemeen säilöttyjä ravunpyrstöjä. Tadaa, syyskesän rapupaardit ovat täällä!

Blinipannukakku

46 annosta

  • 1,5 desiä maitoa
  • 10 grammaa kuivahiivaa/25 grammaa tuoretta
  • 2 desiä kermaviiliä
  • 1 teelusikallinen sokeria
  • 1,5 teelusikallista suolaa
  • 1,5 desiä tattarijauhoa
  • 1 desi vehnäjauhoa
  • 300 grammaa (jauhoista) perunaa
  • 3 munankeltuaista
  • 3 munanvalkuaista
  • 2 ruokalusikallista voita
  • toiset 2 ruokalusikallista voita paistoon

  1. Liuota hiiva lämpöiseen, mutta ei kuumaan maitoon. Lisää joukkoon kermaviili, vehnä- ja tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan nousta ja muhia huoneenlämmössä mahdollisimman pitkään, minimissään tunti.
  2. Valmistele taikinan muut ainekset, kun taikina nousee. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolaisessa vedessä. Survo perunat haarukalla tai nuijalla soseeksi. Anna pyreen jäähtyä.
  3. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset valmiiksi. Tämä onnistuu helposti, kun otat lasin ja kopautat munan rikki sen päällä. Kaatele keltuaista kuorikkaanpuolesta toiseen lasin yläpuolella. Näin valkuainen valuu lasiin, ja keltuainen jää lopuksi kuorenpuolikkaaseen.
  4. Kun taikina on noussut pari tuntia, lisää joukkoon perunapyre, keltuaiset, sulatettu voi ja suola. Sekoita hyvin.
  5. Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto lopuksi taikinaan varovasti nostellen. Älä vatkaa tai sekoita enää voimakkaasti.
  6. Vuole korkeareunaiselle uunipellille pari ruokalusikallista voita. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pane pelti hetkeksi kuumaan uuniin, jotta voi sulaa. Ota pelti pois uunista ja kääntele sitä, jotta voi leviää pohjalle tasaisesti. Kun olet voidellut pellin, kaada blinitaikina siihen. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes blinipannari on pinnaltaan vaalean kullanruskea.

helppo blinipannukakku ohje

Blinipannukakun täytteet

Voit valita vaihtoehdoista mieluisimmat

  • Kastike, jossa on 350 grammaa ruokarahkaa, 200 grammaa smetanaa, puolikkaan sitruunan mehu ja puolikkaan sitruunan kuori
  • 300 grammaa suolaliemeen säilöttyjä ravunpyrstöjä/graavattua lohta/savulohta/voissa paistettuja metsäsieniä
  • 100 grammaa lohenmätiä/kasvispohjaista leväkaviaaria
  • Silputtua punasipulia/keltasipulia/kevätsipulia/ruohosipulia
  • 200 grammaa mummonkurkkuja (ks. ohje jäljessä)

Nopeat mummonkurkut

1 litran purkillinen

  • 4 avomaankurkkua tai 1 iso tavallinen kurkku
  • 2 ruokalusikallista väkiviinaetikkaa
  • 1 teelusikallinen suolaa
  • 2 ruokalusikallista sokeria
  • pari tuoretta tillinoksaa silputtuna tai 1,5 teelusikallista kuivattua tilliä

  1. Pese kurkut ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kaada purkkiin etikka, sokeri, suola ja tilli. Sekoita hyvin.
  2. Kaada kurkkuviipaleet purkkiin. Sulje purkki. Käännä se ylösalaisin ja hölskyttele sitä voimakkaasti lavuaarin päällä.
  3. Kun mausteliemi on sekoittunut kurkkuihin hyvin, nosta purkki jääkaappiin. Voit tarjoilla kurkut jo vartin kuluttua, mutta mitä pidempään ne maustuvat, sitä enemmän kurkuista irtoaa purkkiin lientä ja maut syventyvät.

helpot perunablinit

Etsitkö maailman parhaan pannarin ohjetta?

Oi, nyt tuli nostalginen olo, sillä reseptiarkistoani penkoessani löysin yhden alkuaikojen ohjeistani: maailman parhaan pannukakun. Olen edelleen sitä mieltä, että tämä pannari on silkkaa neroutta – ja samaa mieltä ovat olleet kaikki, joille olen sitä tarjonnut. Tämänkin pannarin salaisuus on runsas voi. Sitä tulee sekä taikinaan että uunipellille.

Hmmm. Jaksaisikohan sitä tehdä pannaria lauantaiaamuna? Jos tekisin taikinan illalla valmiiksi ja antaisin sen muhia yön jääkaapissa. Ville voi sitten aamulla hoitaa loput. Niin se menee meillä aina. Minusta käytetään suloista hellittelynimeä homeperse, sillä vedän autuaasti sikeitä vaikka puolillepäivin. Lapsen syntymäkin muutti tilannetta vain hetkellisesti. Nyt se hoitaa jo itse aamulla vessahommansa ja napsauttaa lastenohjelmat päälle.

Äitikarhu kääntää kylkeä ja mammii.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.