Balsamicolla maustettu punainen linssikeitto

“Ilmiantakaa parhaat linssikeitto-ohjeet”, kaverini huhuili Facebookissa viime viikolla. Ketjuun listattiin kymmeniä ihania linssikeittoreseptejä (esimerkiksi tämä Soppa 365:n lääh lääh -herkku), ja tajusin, että blogissani ei ole ainuttakaan. Miksi ihmeessä teen linssikeittoa niin harvoin, vaikka se on todella helppo, nopea ja täyttävä kasvisruoka, jota voi varioida loputtomasti? Päätin korjata puutteen ja lupaan, että rustaan tänne talven aikana ainakin pari linssikeitto-ohjetta. Ensimmäisenä vuorossa on balsamicolla maustettu punainen linssikeitto. Tämä vegaaninen kasviskeitto on ylistys umamille.

Happo+suola+makeus=herkku

Kuten otsikko kertoo, linssikeiton salaisuus on balsamicosiirappi. Siis se makea, tahmea siirappi, jota truutataan salaatin päälle, ei etikkaisempi ja koostumukseltaan nestemäisempi balsamiviinietikka.

Balsamicosiirapissa on kyllä etikkaisuutta, mutta myös sokeria. Siis kaksi kolmesta maustamisen peruselementistä. Niitä ovat minun keittiössäni suolaisuus, makeus ja happo. Lisään lähes kaikkiin ruokiin jotakin kirpeää tai tulista (limeä, sitruunaa, viiniä, etikkaa, chiliä, pippuria) sekä suolaa ja sokeria.

Pelkistetyimmillään ruoka ei kaipaa mitään muuta. Vain suolaa, sokeria ja sitruunaa. Suolaa, sokeria ja pippuria. Tai suolaa, sokeria ja chiliä ja niin edelleen.

Käytä oikeita mausteita, älä aromeja

Yleensä makumaailma syvenee, kun tuohon kolmikkoon lisää jotain yrttiä. Syön kuitenkin mieluummin kolmella perusmaulla maustettua ruokaa kuin soppaa, jossa on sekä fondia että soijaa että maustettua ruokakermaa että maustettua sulatejuustoa että maustekurkkupurkin liemi että limeä että sitä että tätä. Silloin, kun en osannut laittaa ruokaa, viritelmäni olivat juuri tuollaisia ja ihmettelin, miksi ruoka maistui ihan hirveältä, mutta ei kuitenkaan oikein miltään.

Mutta asiaan, linssikeitto-ohjeeseen. Balsamicolla maustettu punainen linssikeitto saa makunsa umamisesta tomaatista, tutuista keittojuureksista, parista klassikkomausteesta ja tietenkin siitä balsamicosta.

Keitosta tuli mielettömän hyvää. Mehevää ja himoittavaa, VAIKKA SE ON VEGAANISTA. Umamisuus kun ei vaadi aina lihaa, vaan oikeat mausteet. Ja minun mielestäni ne maustetut ruokakermat ja arominapit eivät syvennä umamisuutta, vaan sekoittavat makuaistin. Käyttäkää hyvät ihmiset laakerinlehtiä!

HUOM: Ohjeesta todella tulee iso kattilallinen, sillä keitot maistuvat meille. Voit puolittaa annoksen tai käyttää 3 desiä linssejä, 2 perunaa ja hieman vähemmän vettä.

VINK: Ärsyttääkö avata tomaattipyrepurkki yhden ruokalusikallisen takia? Suosittelen ostamaan tomaattipyreen tuubissa, josta voi pursottaa ruokaan pienen turauksen, joka antaa siihen kauniin värin.

VINK VINK: Voit korvata timjamin basilikalla, lipstikalla tai oreganolla, yhdistellä yrttejä tai käyttää Provencen yrttisekoitusta.

VINK VINK VINK: Linssikeiton on tarkoitus olla mausteinen, ei tulinen. Laita cayennepippuria/chiliä ensin mieluummin vähän, maistele ja lisää tulisuutta halutessasi. Keitto saa lämmittää, mutta ei polttaa.

Balsamicolla maustettu punainen linssikeitto

Suuri kattilallinen

  • 1 iso tai 2 pientä keltasipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • puolikas palsternakka
  • 100 gramman pala juuriselleriä/lanttua
  • 4 perunaa
  • 4 desiä punaisia linssejä
  • 400 gramman tölkillinen tomaattimurskaa
  • 1 reilu ruokalusikallinen tomaattipyrettä
  • 3 laakerinlehteä
  • 0,5 teelusikallista kokonaisia maustepippureita
  • 0,5-1 teelusikallista caennepippuria/mietoa chilijauhetta
  • 1 teelusikallinen paprikajauhetta
  • 2 teelusikallista kuivattua timjamia
  • 3 ruokalusikallista balsamicosiirappia
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • sokeria
  • 1,6 litraa fondista tehtyä kasvislientä (suosittelen Maggin Fond du Chefiä)
  • (oliivi)öljyä kuullottamiseen

  1. Esivalmistele ainekset. Huuhtele linssit hyvin tiiviissä siivilässä. Kuori ja lohko juurekset. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipuli.
  2. Kaada suuren kattilan pohjalle reilusti oliiviöljyä. Kattilan pohja saa peittyä kokonaan. Kuullota kelta- ja valkosipulia, maustepippureita, laakerinlehtiä, timjamia, cayennepippurijauhetta ja paprikajauhetta pari minuuttia keskilämmöllä, mutta älä anna sipulin ruskistua.
  3. Lisää joukkoon porkkana-, selleri- ja palsternakkalohkot. Kuullota vielä pari minuuttia sekoitellen.
  4. Kaada joukkoon linssit, tomaattimurska ja tomaattipyre. Huuhtaise tomaattimurskatölkki ja kaada huuhteluvesi kattilaan. Lisää myös kasvisliemi. Anna keiton porista kannen alla noin 15 minuuttia.
  5. Lisää lopuksi perunat ja tarvittaessa vielä hieman nestettä. Keitä toinen vartti/kunnes perunat ovat kypsiä, mutta vielä napakoita.
  6. Vähennä lämpö hyvin matalaksi ja mausta keitto balsamicosiirapilla, suolalla, mustapippurilla ja sokerilla. Jos haluat keittoon enemmän tulisuutta ja punaista väriä, lisää vielä hieman cayennepippuria/chiliä sekä tomaattipyrettä. Älä enää keitä, mutta annan keiton makustua kannen alla vielä viitisen minuuttia ennen tarjoilua.
Balsamico-linssikeitto ohje

Keitto lohduttaa ja lämmittää talvella

En tiedä talvella juuri ihanampaa ruokaa kuin keitto. Paahdettu kirsikkatomaattikeitto on samanlainen umamipommi kuin tämä linssisoppa. Kyseinen keitto on myös vegaaninen. Tuota Virpi Sarasvuon lanseeraamaan ohjetta kannattaa kokeilla, sillä se on paras tomaattikeitto, jota olen syönyt.

Paahdettu paprikakeitto on myös todella mehevä vegaaninen keitto. Paahtaminen nostaa esiin paprikan makeuden ja syvän maun. Vegaanisten kasviskeittojen lisukkeeksi voi paahtaa tofua tai kaurapaloja.

Pian muuten vietetään taas kansallista kalakeittopäivää. Jos kaipaat vaihtelua kermaiseen lohikeittoon, testaa slaavilainen kalakeitto. Voit tehdä sen mistä tahansa kalasta, rohkaisen kokeilemaan vaikka haukea, ja eikös madettakin saa ihan pian. Keiton salaisuus piilee smetanassa, maustekurkuissa ja valkoviinietikassa. Hippunen kurkkujen makeaa maustelientä tai hunajaa sinetöi maut herkulliseksi paketiksi.

Sitrushedelmien kausi on alkanut ja kevät tulee! Appelsiinilla ja kurkumalla maustettu kanakeitto on todella kaunis, raikas ja lumoavan tuoksuinen soppa. Tämä on parhaimmillaan hiihtolenkin tai pulkkamäen jälkeen. Tekisi mieli sanoa, että pienessä nuhassa, mutta nyt se tuntuisi sopimattomalta. Mutta jos röörit ovat mistä tahansa syystä tukossa, testaa.

 

2 kommenttia

  1. Om nom, olipas hyvää! Just tällaista ihminen kaipaa lumessa reippailun (lastenvaunujen vetäminen auraamattomalla kadulla hiki otsalla ja melkein kyynel silmäkulmassa) jälkeen. Laitoin balsamicoa ja sokeria, kun ei sitä siirappia ollut. Toimi hyvin niinkin. Jumalaton satsi tätä kyllä tuli Kivaa vaihtelua lähes viikottaiseksi käyneelle bataatti-linssi-kookosmaito-inkivääri-lime-sopalle.

    • Mä työnnän vankkureita myös päivittäin, joten soppa tuli siksi tarpeeseen! Ohjeesta tulee tosiaan iso kattilallinen. Mä teen aina reiluja soppa-annoksia, koska keitot katoavat meillä niin nopeasti, enkä jaksa kokata joka päivä. 😀

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.