Jos siinä on lehtitaikinaa, se ei voi olla pahaa, kuuluu minun mottoni. Rakastan erilaisia suolaisia piirakoita ja pasteijoita, joita tulee leivottua etenkin joulun aikaan. Nyt tein vegaaniset pasteijat sieni-riisitäytteellä. Jos täytettä jää yli, se maistuu herkulliselta myös ruisnappien tai saaristolaisleivän päällä.
Sieniä, makeaa sipulia ja yrttejä
Monissa sienipasteijoissa täytteessä on sienten lisäksi juustoa. Minä taas halusin, että sienten oma maku pääsisi esille eikä jäisi liikaa vahvan juuston alle. Tein täytteen kuullotetusta, makeasta sipulista ja metsäsienistä. Lisäsin täytteeseen myös riisiä, sillä sienistä erittyy paljon nestettä. Maustoin täytteen perusmausteilla ja runsaalla timjamilla, ja lopuksi notkistin sienimuhennoksen parilla lusikallisella kaurafraichea.
Koska täytteeseen ei tule juustoa, suolaa saa käyttää aika reilusti. Kaupan metsäsienet ovat melko miedosti suolattuja, ja lehtitaikina imee paljon makua. Minä laitoin täytteeseen vähän turhan arasti suolaa, ensi kerralla laitan reilummin.
Voitele pasteijat kaurafraichella
Kokeilin myös uutta kikkaa vegaanisten leivonnaisten voiteluun. Totesin, että kun kaurafraiche nyt on kerran avattu, miksi en sutisi sitä myös pasteijojen päälle. Tortut ja pullat voi voidella kaura- ja soijamaidolla tai -jugurtilla, miksi siis ei fraichellakin? Idea toimi, ja pasteijoihin tuli kauniin kullanruskea pinta.
VINK: Voit lisätä täytteeseen myös kuivattuja sieniä, kuten tatteja, jota syventävät täytteen makua. Rouhi kuivatut sienet ja lisää ne kuullotusvaiheessa pannulle sipulin ja säilykesienten joukkoon.
VINK VINK: Jos tykkäät nauttia pasteijat liemen kera, testaa sienilientä. Se on helppo valmistaa valmiista sienifondista. Liuota fondi veteen, lisää halutessasi joukkoon kuivattuja yrttejä ja kiehauta. Siivilöi liemi ennen nauttimista.
Pasteijat sieni-riisitäytteellä
Täyte riittää hyvin noin 20 pasteijaan eli kiloon lehtitaikinalevyjä
- 500 grammaa – 1 kilo lehtitaikinalevyjä
- 315 gramman purkki Sauvon metsäsieniä
- 1 keltasipuli
- 1 – 2 valkosipulinkynttä
- 0,5 desiä kuivaa riisiä + 1 desi vettä keittämiseen
- 2 ruokalusikallista kaurafraichea
- 2 teelusikallista kuivattua timjamia tai rosmariinia
- 2 ruokalusikallista sokeria
- teelusikan kärjellinen valkopippuria
- suolaa
- kaurafraichea voiteluun
- rasvaa tai öljyä täytteiden kuullottamiseen
- Ota lehtitaikinalevyt huoneenlämpöön ja esivalmistele täytteen aineet. Pane riisi likoamaan keitinveteen. Valuta säilykesienet siivilässä. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipuli hienoksi hakkelukseksi.
- Lorauta paistinpannulle rasvaa. Kuullota sipulihakkelus kullanruskeaksi ja mausta se sokerilla. Lisää pannulle sienet ja kuivatut yrtit ja kuullota vielä pari minuuttia.
- Keitä riisi kypsäksi. Yhdistä riisi sipuli-sieniseokseen ja jäähdytä muhennos kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon pari lusikallista kaurafraichea. Mausta seos valkopippurilla ja suolalla.
- Levitä leivinpaperi uunipellille. Asettele lehtitaikinalevyt väljästi pellille. Leikkaa suorakulmion muotoiset taikinalevyt kahtia eli neliöiksi.
- Aseta reilu teelusikallinen sienitäytettä taikinaneliön keskelle. Sivele neliön reunat kylmällä vedellä ja taita kiinni.
- Painele pasteijan reunat kiinni haarukalla. Painele haarukalla reikiä pasteijoiden päälle. Voitele pasteijat kaurafraichella.
- Paista sienipasteijoita 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes niiden pinta on kullankeltainen. Jäähdytä ja tarjoile.
Suolaisia pasteijoita ja vihiksiä
Jos rakastat suolaisia pasteijoita yhtä paljon kuin minä, tässä vielä pari makuhermoja kutkuttelevaa ohjetta.
Pari vuotta sitten mietin, miten lapsuudesta tutut muna-riisipasteijat voisi veganisoida. Korvasin munan tofulla, keitin riisin kasvisliemessä ja maustoin täytteen valkopippurilla. Nämä muna-allergikoillekin sopivat tofu-riispasteijat maistuivat häkellyttävän autenttisilta! Tuotakin täytettä voi levitellä vaikka leivän päälle, jos et jaksa käyttää kaikkea pasteijoihin.
Marokkolaishenkinen peltivihis puolestaan sisältää härkistä/nyhtökauraa/paistettua soijarouhetta, riisiä, tofua ja marokkolaishenkiset mausteet, kuten makeita kuivattuja hedelmiä. Vegaaninen peltivihis on meillä usein uudenvuoden ja vapun herkku, ja olenpa tainnut tehdä tuota joskus joulunakin yöpalaksi.
Uunivihikset munakoisotäytteellä taas ovat vegaaninen versio lihapiirakoista. Vihikset paistetaan uunissa ja niihin tulee yhtä upea kultainen pinta kuin upporasvassa kypsennettyihin.
Myös tortut voi tehdä suolaisilla täytteillä. Kaikki sai alkunsa sekaanisesta huijarin porotäytteestä, jossa on poron sijaan savustettua naudanleikettä, joka on paljon halvempaa kuin poro. Pari vuotta sitten hoksasin, että Bon Soyan savustettu vegeleike maistuu ihan samalta. Sekoita mieluisaa leikettä maustamattomaan tuorejuustoon, punasipuliin ja timjamiin. Minä teen täytteen nykyään tuolla uudemmalla vegaanisella ohjeella, koska se maistuu ihan samalta kuin sekaaninen.