Tofu-riisipasteiijat, joissa maistuu lapsuus

Innostuin niin hurjasti vegaanisesta italiansalataatista, joka onnistui yli kaikkien odotusten, että päätin testata toisenkin retroherkun veganisointia. Kokeilu meni kerrasta nappiin ja pyöräytin ”vegaaniset muna-riisipasteijat” eli tofu-riisipasteijat, joissa maistuu lapsuus.

”Muna-riisipasteijat” pitää maustaa perinteisesti

Muna-riisipasteijoiden muna oli helppo korvata maustamattomalla tofulla. Kaikkein haastavinta oli löytää oikea makumaailma. Jotta pasteijat maistuisivat siltä kuin muistoissani 80- ja 90-luvuilla, niissä pitäisi olla kunnolla suolaa ja mausteita, mutta ei mitään liian eksoottista.

Keitin puuroriisin ensin kasvisliemessä. Se antaa jo hurjasti makua neutraaliin täytteeseen. Lisäsin massaan myös hieman kuullotettua sipulia ja porkkanaa. En kuitenkaan kovin paljon, sillä muna-riisipasteijoiden pääosassa ovat muna ja riisi, eivät vihannekset. Kasvistäytteiset pasteijat ovat ihan oma juttunsa, ja niitä ei lähdetty nyt hakemaan.

Googlailin monia reseptejä ja totesin, että muna-riisipasteijoiden kasarimaun salaisuus on hippunen valkopippuria. Maustetta, jota käytän erittäin vähän, ja jota pitää annostella varoen, ettei ruokaan tule tunkkaista aromia. Rohkaistuin laittamaan seokseen myös hieman kuivattua tilliä. Modernimman keittiön yrtit, kuten oregano, basilika tai timjami, eivät kuitenkaan tofu-riisipasteijoihin kuulu.

Maustekombinaatiosta tuli napakymppi. En kaivannut tofuun edes mustaa suolaa, joka tuo vegaanisiin ruokiin munamaisen rikin aromin. Muotoilin pasteijat vielä puolikuun muotoon, kuten mummoni teki lapsuudessani, mutta voit toki tehdä vaikka kolmioita tai kampapasteijoita, ihan mikä parhaalta tuntuu.

VINK: Jos sinulla ei ole jotakin reseptin mausteista, mausta seos retrosti aromisuolalla. Välttelen sen käyttöä, mutta mietoihin pasteijoihin se sopii kuin nenä päähän.

VINK VINK: Jos täytettä jää yli, laita sitä voileivän päälle tai uuniperunan täytteeksi. Lopun tofun voi paahtaa vaikka salaattiin. Vinkit, joiden avulla tofusta tulee rapeaa, löytyvät täältä.

VINK VINK VINK: Voit korvata ohjeessa mainitun kasvijugurtin millä tahansa vegaanisella hapanmaitotuotteella, vegemajoneesilla, tilkalla kasvimaitoa tai vettä. Kunhan lisäät täytteeseen hieman jotain kostuketta, joka notkistaa sitä.

Vegaaniset tofuriisipasteijat

Noin 20 kappaletta

Taikina:

  • 500 grammaa valmista lehtitaikinaa
  • jauhoja taikinan alustukseen

Täyte:

  • 1 desi puuroriisiä
  • 3 desiä vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • puoli pakettia eli noin 135 grammaa maustamatonta tofua
  • 2 ruokalusikallista maustamatonta kasvijugurttia
  • pieni keltasipuli/puolet isosta
  • pieni porkkana/puolet isosta
  • 1 teelusikallinen valkosipulijauhetta
  • 1 teelusikallinen kuivattua tilliä
  • teelusikan kärjellinen valkopippuria
  • suolaa
  • öljyä kasvisten kuullottamiseen

Voiteluun:

  • rasvaista kasvimaitoa, esim. iKaffea

  1. Sulata lehtitaikina paketin ohjeen mukaan.
  2. Tee taikinan sulaessa täyte. Keitä puuroriisi vedessä kasvisliemikuution kera.
  3. Kuori ja silppua sipuli ja porkkana erittäin pieneksi. Kuullota kasvissilppu pannulla kullankeltaiseksi ja pehmeäksi. Mausta kevyesti suolalla.
  4. Painele tofu kuivaksi talouspaperiin ja leikkaa se erittäin pieneksi silpuksi.
  5. Sekoita kuullotetut kasvikset, tofusilppu ja kasvisjugurtti riisiin. Maistele ja mausta seos kuivatulla tillillä, valkosipulijauheella, valkopippurilla ja suolalla. Lisää valkopippuria ja valkosipulijauhetta varoen. Seos saa olla mausteinen, mutta ei polttava.
  6. Kauli lehtitaikinalevy niin suureksi, että saat paineltua siitä kipon tai mukin avulla kolme ympyrää, jotka ovat halkaisijaltaan 10 -12 cm. Muovaile reunojen yli jääneestä taikinasta pallo, josta voit kaulia uuden taikinalevyn. Käytä kaikki taikina, kunnes olet tehnyt parisenkymmentä ympyrää.
  7. Aseta taikinaympyrät väljästi kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Aseta ruokalusikallinen täytettä ympyrän keskelle ja taita ympyrä puolikuuksi. Kostuta sormesi haaleassa vedessä ja painele pasteijoiden reunat kiinni. Painele reunoja myös haarukalla.
  8. Voitele pasteijat paksusti kasvimaidolla ja paina haarukalla reikiä niiden pintaan. Paista pasteijoita 225 asteessa, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Voit kääntää peltiä välillä, jotta pasteijat kypsyvät tasaisesti.

vegaaninen muna-riisipasteija tofu-riisipasteija ohje
vegaaniset tofu-riisipasteijat resepti

Marokkolainen vihis ja mehevä taatelikakku

Pari vuotta sitten tein myös vegaanisen peltivihiksen marokkolaisilla mausteilla. Tämä vihis on vähän modernisoitu, hedelmäisen mausteinen versio perinteisestä peltilihiksestä. Lopputulos oli aivan ihana, mieletön. Suosittelen lämpimästi vaikka uudenvuoden pöytään.

Nyt pitää kuitenkin lopettaa höpinät. Minulla on tulilla toinen joulunajan lempileivonnaiseni, vegaaninen taatelikakku. Kyseinen kakku on minun ja lukuisten testaajien mukaan mehevin ja pehmein taatelikakku, jota maa päällään kantaa. Minä tykkään leivontamausteista, joten laitan niitä myös taatelikakkuun paljon, mutta voit maustaa kakun maltillisemmin tai omien perinteidesi mukaan. 🙂

 

4 Kommenttia

  1. Toimisikohan tämä peltiversiona? Silloin varmaan tuplat aineita? Psst, tuolla lukee 2225 astetta 😀

    • No ainakin paistuu nopeasti! 😀 Toimii pellillä, mutta tuplaa tosiaan aineet. Saat osviittaa määriin tosta marokkolaisen peltivihiksen ohjeesta.

  2. Mitenköhän nämä selviäisivät pakastuksesta..? Paiston jälkeen pakkaseen ja sulatus uunissa olisi mun veikkaus – osuisikohan oikeaan?

    • Hmmm, mä en ole asiantuntija pakastushommissa, koska meillä tuppaa kaikki menemään saman tien, enkä ehdi koskaan pakastaa mitään. 😀 Mutta juuti noin tekisin kyllä itse!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.