Suklaamousse on jälkiruokaherkku, jonka kanssa ei voi oikeastaan mennä vikaan. Tavallisen moussen voi kuitenkin nostaa seuraavalle tasolle parilla pienellä niksillä. Kuohkea suklaamousse aikuiseen makuun saa syvyyttä likööristä, ja kyseessä on oikeaoppinen mousse, ei pelkkä suklaalla maustettu kermavaahto.
Ranskalainen suklaamousse ei ole pelkkää kermavaahtoa
Nopea suklaamousse syntyy käytännössä mistä tahansa vispautuvasta vaahdosta ja siihen sekoitetusta sulatetusta suklaasta tai kaakaojauheesta. Teen tällaista oikaistua moussea välillä itsekin, mutta jos nyt lähdetään hiuksia halkomaan, kyseessähän ei ole mousse, vaan maustettu kermavaahto.
Aito suklaamousse on tuhdimpaa ja tiiviimpää kuin suklaakermavaahto, sillä mousseen lisätään myös kananmunaa, monesti voitakin. Vatkattu munanvalkuainen pitää koostumuksen kuohkeana, keltuainen taas tuo suklaamousseen elastisuutta ja kiiltoa. Rasvainen ja suolainen voi tekee moussesta täyteläisen, ja suola syventää suklaan makua.
Näin muokkaat moussen makua
Näiden raaka-aineiden lisäksi minun mousseeni tuli nyt tilkka italialaista mantelilikööriä eli Amarettoa. Myös konjakki, rommi ja kahvilikööri sopivat suklaamousseen. Voit toki jättää alkoholin kokonaan pois tai korvata sen vaikka leivontahyllystä löytyvällä rommiesanssilla.
Suklaamoussen makua voi säädellä myös suklaalla. Käytin tummaa suklaata ja säästin osan kermavaahdosta annosten koristeluun. Jos käytät maitosuklaata tai sekoitat kaiken kermavaahdon mousseen, siitä tulee vaaleampaa ja miedomman makuista.
Mousse kannattaa jäähdyttää ennen tarjoilua, mutta sitä ei kannata pitää tuntikausia jääkaapissa ennen annostelua. Koska suklaamoussessa on voita ja rasvaista suklaata, se kovettuu enemmän kuin tavallinen kermavaahto. Kauniiden annosten tekeminen pitkään jääkaapissa olleesta moussesta voi siis olla hankalaa. Makuun kylmyys ei kuitenkaan vaikuta millään tavalla.
Kuohkea suklaamousse
6 annosta
- 200 grammaa tummaa suklaata
- 50 grammaa voita
- 2 kananmunaa
- 1 – 2 ruokalusikallista likööriä/konjakkia/rommia
- 3 desiä kuohukermaa
- rouhaus suolaa myllystä
Pinnalle halutessasi:
- 0,5 desiä rouhittua pähkinää tai suklaata
- Leikkaa suklaa ja voi pieniksi kuutioiksi ja pane palat pieneen kattilaan. Sulata seos matalalla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Kun voi ja suklaa ovat sulaneet, ota kattila pois liedeltä ja jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.
- Erottele munien keltuaiset valkuaisista. Kaada keltuaiset parissa erässä suklaa-voiseokseen ja sekoita hyvin. Mausta seos tilkalla makeaa alkoholia ja pienellä rouhauksella suolaa.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Pese ja kuivaa vatkaimen päät huolella.
- Lisää 3/4 kermavaahdosta suklaaseokseen. Säästä halutessasi 1/4 annosten koristeluun.
- Vaahdota valkuaiset omassa astiassaan. Vatkaimen päiden pitää olla puhtaat ja kuivat, jotta valkuaisvaahdosta tulee kuohkea ja napakka. Sekoita lopuksi valkuaisvaahto varovasti nostellen suklaaseokseen.
- Kokoa mousse annosmaljoihin. Koristele annokset kermavaahdolla ja pähkinärouheella. Anna annosten jäähtyä jääkaapissa 30 – 60 minuuttia ennen tarjoilua.
Moussea, vaahtoa ja rahkaa
Seuraavaksi samanhenkinen, mutta oikaistu vaihtoehto. Helppo ja nopea Biscoff-mousse sisältää vain kahta raaka-ainetta – toki enemmän, jos koristeet lasketaan. Biscoff-mousse on vegaaninen ja valmistuu muutamassa minuutissa.
Schwarzwaldin suklaamousse taas on saanut innoituksensa Schwarzwaldin kakusta. Helppo kerrosjälkiruoka sisältää myös suklaakakkupohjaa ja kirsikkahilloa, ja kaikki ainekset löytyvät tavallisesta marketista. Tämä herkku maustetaan tilkalla marsalaa tai kirsikkalikööriä.
Myös arkinen marjarahka nousee uudelle tasolle, kun vatkaat joukkoon munanvalkuaista. Valkuaisvaahdon ansiosta rahkasta tulee entistä kuohkeampaa ja ilmavampaa. Voit syventää rahkan makua ja väriä käyttämällä maustettua marjarahkaa ja lisäämällä rahkaan sen lisäksi kokonaisia marjoja.