kaurasuurimopuuri kauraryynipuuro

Voissa paahdettu kaurasuurimopuuro

On ”puuroa” ja puuroa. Minä olen päässyt puuron makuun vasta viime vuosina, ja nykyään kaurapuuro tarkoittaa minulle eräänlaista suurimoista maitoon keitettyä, hitaasti haudutettua risottoa. Voissa paahdettu kaurasuurimopuuro tehdään kaurahiutaleiden sijaan kokonaisista ryyneistä. Tämän mielestäni maailman parhaan kaurapuuron suurimot kuullotetaan voissa ennen keittämistä.

Suutuntumaa kokonaisista ryyneistä

Yksi syy puuroinhooni on se, että olen syönyt liian monta kertaa veteen keitettyä, pikakaurahiutaleista tehtyä mikropuuroa. Se on mautonta kauralimaa, jolla ei ole mitään tekemistä hitaasti haudutetun, rasvaa ja maitoa sisältävän ryynipuuron kanssa.

Kun puuro tehdään hiutaleiden sijaan kaura- tai ohraryyneistä eli suurimoista, siihen tulee samanlaista suutuntumaa kuin risotossa on. Tykkään siitä, että joudun hieman pureksimaan ruokaani aamulla, sillä mutustelu herättelee mukavasti. Sileä limapuuro taas solahtaa vatsaan liian helposti, ja pureskelun puuttuminen haittaa ainakin minulla sekä kylläisyydentunnetta että makunautintoa.

Ja eihän se limapuuro maistu miltään! Vetiseen mikropuuroon pitää laittaa kauheasti särpimiä, että annoksessa olisi mitään syötävää, saati sitten maistettavaa. Riittävän rasvainen ja suolainen ryynipuuro sen sijaan on herkkua jo sellaisenaan. Makuja ja ravitsemuksellista sisältöä saa toki lisää marjoilla ja vaikka raejuustolla, mutta pelkässä puurossakin on reilusti aromeja.

kaurasuurimopuuro kararyynipuuro ohje

Voissa sen salaisuus

Ostin Ahlmanin tilapuodista pientilan omaa maitoa ja kokonaisia kauraryynejä ja päätin keittää niistä kunnon herkkupuuron. Bongasin vielä Kotiliedestä idean, joka sai veden herahtamaan kielelle: kauraryynit paahdetaan ensin voissa ja keitetään vasta tämän jälkeen. Paahtaminen tuo puuroon lisää makua, eikä voisilmää tarvitse lisätä. Ei välttämättä suolaakaan, koska voissa sitä on.

Kuullotin ryynit ensin Violifen vegaanisessa margariinissa, joka maistuu aivan voilta eikä ole erityisen kallista. Kuullotuksen jälkeen kiehautin ryynit ensin nopeasti vesitilkassa ja lopulta hitaasti runsaassa maidossa. Puurosta tuli täydellistä: kermaista ja sopivan suolaista, pehmeää, mutta tarpeeksi pureksittavaa. Kaveriksi hieman makeita marjoja ja paluuta ”mikrolimaan” ei ole!

VINK: Kasvimaidoista olen testannut puuroon soijamaitoa. Siinä on mukavan vaniljainen aromi ja maito on kestänyt kuumentamisen.

VINK VINK: Puuroa ei kannata sekoittaa koko ajan, jos haluat napakan koostumuksen. Mitä enemmän sekoitat, sitä geelimäisempi, siis limaisempi koostumuksesta tulee. Jos taas käytät kasvimaitoa, puuroa voi sekoittaa enemmän. Lehmänmaidon proteiini auttaa koostumuksen sakeutumisessa. Kasvimaitoon keitettyä puuroa sen sijaan kannattaa keittää pidempään ja sekoitella enemmän, jotta lopputulos muistuttaa puuroa eikä vedessä lilluvia, kovia ja irtonaisia jyviä.

VINK VINK VINK: Kun puuro muhii maidossa, liesi kannattaa pitää hyvin matalalla teholla, jotta puuro ei pala pohjaan, kuivu tai kiehu yli. Liedessämme on 14-portainen lämmönsäätely. Kiehautin ryynit vedessä teholla 8 ja maidossa vain teholla 3.

Voissa paahdettu kaurasuurimopuuro

4 annosta

  • 30 grammaa voita tai suolaista kasvimargariinia
  • 2 desiä kaurasuurimoita (eli kauraryynejä)
  • 2 desiä vettä
  • 8 desiä rasvaista maitoa
  • 1 teelusikallinen suolaa

  1. Sulata voi kattilassa. Kaada kauraryynit joukkoon ja kuullota niitä sekoitellen, kunnes ryynit alkavat tuoksua kevyesti paahtuneilta.
  2. Kaada kattilaan vesi ja kiehauta ryynit. Keitä, kunnes suurin osa vedestä on imeytynyt ryyneihin.
  3. Laske lieden lämpöä ja kaada joukkoon maito. Keitä puuroa kannen alla miedolla lämmöllä tunnin ajan. Sekoita muutaman kerran ja lisää nestettä tarvittaessa. Jos maito alkaa kuohua, laske lämpöä ja nosta kansi hetkeksi pois,
  4. Maistele ja lisää valmiiseen puuroon makusi mukaan suolaa. Nauti sellaisenaan tai mieluisten lisukkeiden kera.

kaurasuurimopuuro kauraryynipuuro ohje

Uunipuuro, joka menee jälkiruoasta

Uskallan luvata, että edellä kuvatuilla ohjeilla puuro onnistuu varmasti – jos siis tavoittelet voin makuista puuroa, jonka koostumus ei ole sileää geeliä. En ole mikään vuosikymmeniä kokemusta kartuttanut puuroguru, mutta kaurasuurimopuuro onnistui niin upeasti, että jatkossa keitän sen lähtökohtaisesti aina näin.

Toinen kulinaristin herkkupuuro on ohrasuurimoista tehty, hitaasti haudutettu uunipuuro. Tämä ohje on täysin vegaaninen ja soijamaitoon tehty. Uuniohrapuuro laitetaan illalla tekeytymään uunivuokaan folion alle. Puuro saa muhia koko yön uunissa hyvin miedolla lämmöllä. Älä käytä kiertoilmaa, ettei puuro kuivu.

Keittelin uunipuuron kaveriksi Biscoff-tahnasta tehtyä kastiketta. Biscoff-kastike maistuu piparkakuille, ja kun puuron höystää sillä ja puolukoilla tai karpaloilla, lautasellasi on käytännössä jälkiruokaherkku!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.