Kuten monessa perheessä, pinaattiletut ovat meidänkin arkemme pelastus. Tiedän, että itse tehdyt pinaattiletut ovat herkullisia etenkin voissa paistettuina, mutta minun tulee tehtyä räiskäleitä aika harvoin. Syy on ihan puhtaasti käry, jota tuoksuherkkänä karsastan. Pinaattivohvelit sen sijaan valmistuvat helpommin kuin letut, mutta ovat pinaattipannaria juhlavampia. Pinaattivohvelit, savulohikastike ja fetavaahto sopivatkin vaikka viikonloppubrunssille.
Monenlaisia täytteitä pinaattivohveleille
Tein pinaattivohvelit tämän Hesarin reseptin pohjalta, mutta korvasin osan vehnäjauhoista tattarijauhoilla ja käytin leivinjauhetta. Savulohikastike syntyi helposti kermaviilistä ja Pirkan savukalasta. Vaikka yleensä suosin Nygrenin tiskiä, kaupan säilykkeet ovat ihan kelpoja kastikkeissa ja tahnoissa. Savukalakastikkeen kaveriksi sopivat hyvin suolakurkkukuutiot, marinoitu punasipuli sekä sipulimurska.
Fetavaahdon tein Kotilieden mittasuhteilla, mutta pöräytin seoksen vielä ilmavaksi sauvasekoittimella ja notkistin sitä vesitilkalla. Voit toki vain sekoittaa murustellun fetan, tuorejuuston ja valkosipulimurskan, jos vatkainta ei ole käytössä. Suolaisen ja valkosipulisen fetavaahdon kanssa maistuvat tuore tomaatti ja kurkku.
Keitin proteiinilisukkeeksi myös löysiä munia. Muita pinaattivohveleille sopivia lisukkeita ovat:
–Uppomunat
–Italiansalaatti (myös kaupan valmis)
-Punajuurisalaatti
-Munasalaatti
-Kinkkurouhe
-Juustokuutiot
-Raejuusto
-Ricottajuusto
-Kotijuusto
-Tofukuutiot (etenkin savutofu)
-Katkaravut
-Graavilohi
-Savulohi sellaisenaan
-Mäti ja mätidippi
-Kaupan valmiit kala-, mäti- ja rapusalaatit
-Puolukkahillo tai -survos
VINK: Voit tehdä pinaattivohvelit pelkistä vehnäjauhoista. Voit käyttää jauhoseoksessa myös hiivaleipä- tai grahamjauhoja.
Pinaattivohvelit
Noin 12 kappaletta
- 150 grammaa eli 1 pussi pakastepinaattia
- 5 desiä maitoa (kasvimaito käy)
- 2 munaa
- 2 desiä vehnäjauhoja
- 1,25 desiä tattarijauhoja
- 1 teelusikallinen leivinjauhetta
- 1 teelusikallinen suolaa
- 1 teelusikallinen sokeria
- rouhaus mustapippuria
- 25 grammaa sulatettua voita/0,25 desiä rypsiöljyä
- juoksevaa margariinia/voisulaa/rypsiöljyä paistamiseen
- Sulata pinaatti mikrossa. Sekoita kulhossa maito, munat, suola, sokeri ja pippuri.
- Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoja munamaitoon vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen.
- Lisää lopuksi voisula ja pinaatti. Anna taikinan nousta liinan alla vähintään 15 minuuttia tai sen ajan, kun teet muita täytteitä.
- Levitä vohveliraudalle tasaisesti rasvaa. Kaada pieni kauhallinen taikinaa raudalle ja paista vohvelia 2-3 minuuttia.
Savulohikastike
Lisuke neljälle
- 200 grammaa savulohta
- 200 grammaa kermaviiliä
- 0,5 teelusikallista suolaa
- 2 teelusikallista sitruunamehua
- teelusikan kärjellinen valkopippuria
- teelusikan kärjellinen sokeria
- kourallinen tuoretta tilliä/1-2 teelusikallista kuivattua
- Irrota savulohi kapealla veitsellä nahasta. Sekoita lohi ja kermaviili kipossa.
- Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla, pienellä ripauksella sokeria ja valkopippuria. Revi joukkoon tilliä.
- Sekoita hyvin ja anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Fetavaahto
Lisuke neljälle
- 200 grammaa fetaa
- 200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 2 ruokalusikallista oliiviöljyä
- 2 ruokalusikallista vettä
- ruokalusikan kärjellinen sokeria tai hunajaa
- rouhaus mustapippuria
- kourallinen tuoretta basilikaa, oreganoa tai timjamia/1-2 teelusikallista kuivattua
- Murustele feta kulhoon. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja murskattu valkosipulinkynsi.
- Soseuta ainekset sauvasekoittimella. Lisää öljyä ja vettä, kunnes seos on notkeaa.
- Mausta fetavaahto pippurilla ja ripauksella sokeria. Revin lopuksi joukkoon basilika. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Suolaisia ja makeita pannareita
Helppo ja herkullinen suolainen pannari on blinipannari. Se muuttuu suomalaiseksi, kun raastat joukkoon vähän perunaa. Hieman makea perunapannari sopii loistavasti yhteen suolaisten blinitäytteiden, kuten suolakurkun, smetanan ja kalan kanssa.
Pannukakkujen kuningatar on kuohkea hollantilainen pannari eli Dutch Baby, jonka voi tehdä makeana tai suolaisena. Yksikään pannukakku ei ole kohonnut yhtä kauniisti kuin tämä. Dutch Babykin sopii loistavasti brunssille.
Toinen upea jälkiruokapannukakku on ehdottomasti ranskalainen taikapannari. Sen valmistaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta kohokasta muistuttava lopputulos palkitsee. Pannariin muodostuu kolme kerrosta, ja sisus on mielettömän pehmeää, kuin kermavanukasta.
Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä lastemme suursuosikki banaanipannari. Tämä vähän terveellisempi pannukakku saa makeutensa kypsistä banaanista ja kanelista. Hedelmäinen jugurttipannari taas makeutetaan mieluisalla hedelmäsoseella ja jugurtilla. Paljon proteiinia ja sokeri pääosin hedelmistä!