Vaniljainen uuniriisipuuro ja Biscoff-tahna

Luulin pitkään, etten ole puuroihminen. Sitten tajusin, että veteen keitetyllä, suolattomalla kauralimalla ei ole mitään tekemistä kunnollisen puuron kanssa. Pikkuhiljaa olen alkanut rakastua etenkin riisi- ja ohrapuuroon, kunhan puuro on pitkään haudutettua, eikä rasvan ja suolan määrässä ole säästelty. Myös lisukkeiden pitää olla ehtaa tavaraa. Hyviä marjoja, hilloa tai jotain muuta herkkua. Näiden periaatteiden mukaan syntyi uusi ihana herkku: vaniljainen uuniriisipuuro ja Biscoff-kastike. Ohje on vegaaninen ja niin herkullinen, että tämä puuro menee jälkkäristä!

Biscoff, vegaaninen keksitahna

Ensin pari sanaa Biscoff-tahnasta, jota moni ei vielä tunne. Lotus Biscoff-keksit sen sijaan ovat tutumpia. Ne ovat niitä ruskeita, pitkulaisia, piparkakun makuisia, hitusen suolaisenmakeita keksejä.

Biscoff-tahna puolestaan on näistä kekseistä tehtyä tahnaa. Kyllä, luit oikein: KEKSITAHNAA! Biscoff-tahna on ilmestynyt omien havaintojeni mukaan suomalaisten kauppojen hyllyille vasta viimeisen vuoden aikana. Tahna on vegaanista, ja sitä on hehkutettu ja siitä on haaveiltu monissa kasvisruokaryhmissä.

Olen lukenut jumalaisia kuvauksia keksitahnalla terästetyistä voileivistä, vohveleista kakuista, mousseista ja ties mistä. Jotkut terästävät puuronsa Biscoff-tahnalla, vähän samaan tapaan kuin käytetään maapähkinävoita ja Nutellaa. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Tein soijamaidosta pehmeän makunsa saavan, vaniljaisen uuniriisipuuron ja lisukkeeksi juoksevaa Biscoff-kastiketta.

VINK: Koska en ole mikään puuroguru, pyysin vinkkiä viksummalta. Viikonloppukokki neuvoi, että koko yön uunissa kypsyvään puuroon kannattaa laittaa vähemmän riisiä (tai mitä hyvänsä hiutaleita) kuin kattilalla keitettävään, ettei puurosta tule kuivaa. En siis laittanut kahta desiä, vaan puolitoista. Jos kypsennät puuron nopeammin, voit toki käyttää riisiä kaksi desiä.

VINK VINK: Käytin kasvimaitoa, koska muistan jonkun sanoneen, että se ei kiehu yhtä herkästi yli kuin lehmänmaito. Lisäksi soijamaito antaa puuroon samettisen, vaniljaisen aromin. Voit käyttää myös lehmänmaitoa/muuta kasvimaitoa ja lisätä puuroon hieman vaniljasokeria.

Vegaaninen uuniriisipuuro

4 annosta uunivuokaan

  • 1,5 desiä puuroriisiä
  • 1 litra soijamaitoa
  • 0,5 teelusikallista suolaa
  • margariinia vuoan voiteluun

  1. Voitele uunivuoka rasvalla. Kaada vuokaan puuroriisi, suola ja maito ja sekoita kauhalla.
  2. Pane puuro kypsymään uunin alatasolle 100 asteeseen (ei kiertoilmaan) folion tai kannen alle. Sekoita puuroa pari kertaa kypsennyksen alkuvaiheessa. Anna hautua uunissa yön yli.
  3. Voit lisätä puuron päälle nokareen rasvaa sulamaan juuri ennen tarjoilua. Nauti puuro Biscoff-kastikkeen kera.
  4. Jos haluat puuroon raikasta kontrastia, lisää pinnalle karpaloita tai puolukoita. Jos haluat maksimoida makeansuolaisuuden, nauti puuron kanssa banaania, suola/cashewpähkinöitä ja sormisuolaa.

Vegaaninen uuniriisipuuro ja Biscoff-kastike

Biscoff-soosin tein aika lailla näppituntumalla, maistellen ja kastikkeen koostumusta havainnoiden. Halusin kastikkeesta superhelpon. Sellaisen, jonka jaksaa keitellä aamulla silmät ristissä. Skippasin siis ohjeet, joihin tulee useita raaka-aineita.

Yksinkertaisimmillaan tarvitset vain Biscoff-tahnaa ja (kasvi)maitoa/kermaa sen lantraamiseen. Jos haluat, että neste ei laimenna Biscoffin makua, lisää valmiiseen kastikkeeseen hieman sokeria ja suolaa.

Biscoff-kastike

4 koristeluannosta/1–2 mättöannosta

  • 1 desi Biscoff-tahnaa
  • 0,4 desiä kasvimaitoa/kermaa
  • ripaus suolaa
  • hieman tummaa sokeria/siirappia

  1. Sulata Biscoff-tahna pienessä kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Jos pelkäät pohjaan palamista, sulata tahna vesihauteessa.
  2. Lisää sulaneeseen tahnaan maitoa tilkka kerrallaan sekoitellen, kunnes kastike on omaan makuusi tarpeeksi juoksevaa.
  3. Maistele ja lisää tarvittessa hieman suolaa ja sokeria. Tarjoile kastike heti.
Vegaaninen uuniriisipuuro Biscoff-kastikkeella

Nerokas puurovinkki ja suolaisenmakeita herkkuja

Puuro-ohjeita selaillessani löysin loistavan uunipuurovinkin Viimeistä murua myöten -blogista. Jos inhoat uunipuuroon tulevaa kuorta (minä rakastan sitä!!!!) tai pelkäät, että puuro palaa vuokaan kiinni, valmista puuro uunipussissa. Nerokas vinkki!

Biscoff-tahnan lisäksi rrrrrrrakastan maapähkinävoita. Toinen superhelppo, vegaaninen herkku on maapähkinämousse. Tuossa postauksessa on myös vuoden 2020 loppuun voimassa oleva alekoodi Lunettelle.

Samoja suolaisenmakeita Snickers-viboja on kolapiirakassa. Se on siis toffeepiirakka, jossa on murupohja ja päällä paljon tahmeaa karamellitäytettä ja sormisuolaa.

Snickers-himokkaan kannattaa kokeilla myös koronakesän hittikahvia dalgonaa. Maustoin oman vaahtokahvini suolapähkinämurulla, mmm!

 

2 Kommenttia

  1. Mulla on sulle toinenkin puurovinkki. Mä keitän riisipuuron kattilassa veteen ja lisään loppuvaiheessa purkillisen kermaa. Siten ei kuohu yli eikä pala pohjaan. Hyvää tulee ainakin kookoskermalla (extra creamy) tai ihan tavallisella kuohukermalla.

    Löytyykö Biscoffia ihan tavallisesta kaupasta? Se on varmaan maapähkinävoiden yms. vieressä hyllyssä?

    • AAAAAAH KERMAPUURO AAAAHHH!!! Ja löytyy, Biscoffia on K-Kaupoissa, olen löytänyt sieltä, missä on Nutellaakin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.