Tukholman kuninkaanlinna

Viking Gabriellan sviitit ja kuninkaallinen Tukholma

(*Pressimatka, matka ja ateriat saatu ilmaiseksi)

Kävin huhtikuussa Tukholmassa Viking Linen kutsumana. Pääosin toimittajista koostunut seurueemme seilasi Viking Linen ja Visit Stockholmin kutsumana Gabriellalla Tukholmaan. Nyt pääsette kurkistamaan 30-vuotiaan M/S Gabriellan uusittuihin sviitteihin, à la carte -illlalliselle ja aamiaiselle, Tukholman kaupungintaloon ja kuninkaanlinnaan.

Vuoden kokki -menussa on hyvä hinta-laatusuhde

Aloitimme risteilymme illallisella Viking Gabriellan à la carte -ravintolassa, johon vuoden 2022 kokki Jonathan Slotte on luonut menun. Neljän ruokalajin runsas menu sisältää häränfileetatakin karamellisoidun sipulin kera, grillattua hummeria sahramivoikastikkeessa, haudutettua turskaa mustan tryffelin ja velouté-kastikkeen kanssa ja jälkiruoaksi puolukkaa, kuusenkerkkää, vaniljajäätelöä ja vispipuuroa.

Suhtauduin epäilevästi hummerin kanssa paritettuun Pinot Gris`iin ja turskan kanssa tarjottuun kalifornialaiseen Chardonnayhyn. Vahva, vähähappoinen Pinot Gris ja jenkki-Chardonnayt ovat inhokkejani, mutta tässä menussa viiniparitukset olivat loistavia. Etenkin Pinot Gris suorastaan lauloi harmonisesti sahramivoikastikkeen parina.

Vuoden kokki menu -maksaa 62 euroa ja viinipaketti 33 euroa. Suosittelen erittäin lämpimästi. Annokset ovat runsaita ja viinit hyviä. Erinomainen hinta-laatusuhde ja kaunis esillepano.

Viking Gabriella ruoka
Kuva: Tuukka Ervasti
Viking Gabriella ruoka
Kuva: Tuukka Ervasti

Enemmän lähiruokaa, vähemmän hävikkiä

Aterioinnin lomassa saimme kuulla Vikingin ruokafilosofiasta. Lähituotteiden osuus raaka-aineista on peräti 70 prosenttia. Laivamatkailusta tulee päästöjä, mutta laivaan tuodun ruoan kuljetusmatkat pyritään pitämään mahdollisimman pieninä.

Toinen asia, johon Viikkari satsaa tosissaan, on hävikintorjunta. Hävikkiä pitäisi torjua pontevimmin suurissa keittiöissä, ja Viking Line on saanut laskettua hävikkiään 30 prosenttia. Korona-ajasta oli hyötyäkin, sillä osa buffetin ruoista alettiin tarjoilla valmiina annoksina.

Uudistuksesta on tullut hyvää palautetta. Annosten maut pääsevät paremmin esille, kun ammattilaiset kokoavat ne, eikä lautaselle ole lätkitty kasoittain sitä sun tätä. Valmiit annokset ovat myös kauniimpia, ja hävikin määrä on vähentynyt selvästi.

Vielä kun saisi vietyä viestiä kuluttajien päähän. Katselin aamiaisella ja buffetissa muutamia pöytiä, joihin tilailtiin hulppeita annoksia, jotta saatiin näyttävät kuvat someen. Tuntui pahalta katsella, kun tarjoilijat kantoivat lähes koskemattomia annoksia ja arvokkaita aineksia roskiin. Ei näin.

Viking Gabriella ruoka
Kuva: Tuukka Ervasti

Sviitti muhkeilla tyynyillä ja parvekkeella

Pääsimme tutustumaan myös Viking Gabriellan uusittuihin sviitteihin. Pinnat on freesattu, tarjolla on entistä enemmän parvekkeellisia hyttejä ja vuodevaatevalikoimaa on parannettu. Sviitin hinta näkyy olevan noin 700, mutta matkustusajankohta ja mahdolliset bonukset vaikuttavat varmasti hintaan.

Asiakkaat vaativat tyynyiltä ja lakanoilta entistä enemmän, ja Gabriellan sviiteissä on samanlainen ”tyynybaari” kuin monissa hotelleissa. Hytissä on siis useita erilaisia tyynyjä, joista nukkuja voi valita mieluisimman ja kropalleen parhaiten sopivan. Valitsin muhkean tyynyn, joka tuki ihan mukavasti niskaa, enkä tukahtunut sen joukkoon. Lakanat olivat mukavan pehmeät ja sileät.

Sviitissä on parivuoteen lisäksi tilava wc, kylpytakit, peilipöytä, hyvä hiustenkuivaaja ja sohva. Sviittini oli myös parvekkeellinen. Sää tosin oli sen verran tuulinen, etten istuskellut terassillani. Maisemia oli kuitenkin mukavaa ihailla aamulla, kun laiva saapui Tukholmaan. Tukholman saaristo jaksaa hämmästyttää kauneudellaan kerta toisensa jälkeen.

Näet Gabriellan sviitin sisustuksen vielä paremmin TikTok-videostani.

Viking Gabriella sviitti
Viking Gabriella sviitti
Viking Gabriella sviitti

Ylellinen aamiainen kuuluu sviittiin

Minibaarin tarjonta ja à la carte -ravintolan fiini aamiainen kuuluvat sviitin hintaan. Minibaarissa on cavaa, olutta, kivennäisvettä ja limsoja.

À la carte -aamiainen tarjotaan samassa ravintolassa kuin illallinen. Hävikkiajattelu näkyy buffetissa ilahduttavalla tavalla. Buffet on laadukas: tarjolla on muun muassa erilaisia mätejä, kaloja, juustoja, lihoja ja vohveleita. Valikoima ei kuitenkaan ole paisuteltu.

Pöytään voi tilata vielä erikoiskahveja, drinkkejä ja lämpimiä annoksia. Söin molempina aamuina Eggs Royal -annoksen, jossa on paahdettu briossi, kylmäsavulohta, uppomuna, tomaatteja ja hollandaise-kastiketta. Mmmmm! Myös alkoholiton Bloody Mary maistui. Tätä cocktailien kuningasta saa liian harvasta paikasta.

Viking Gabriella aamupala

Tukholman kaupungintalo salpaa hengityksen

Satamassa meitä odottivat Visit Stockholmin väki ja bussi. Ensimmäinen kohteemme oli Tukholman kaupungintalo, joka sijaitsee Kungsholmenin saarella.

Kohde oli suurimmalle osalle porukkaamme outo, eikä moni edes tiennyt, että turistit pääsevät kaupungintalolle. Siellä vierailua tosin koskevat omat sääntönsä. Taloon ei voi popsahtaa ominpäin, vaan opastetussa ryhmässä, ja turistien pitää ehdottomasti kävellä oppaan perässä. Tietoa opasryhmistä saa kaupungintalon nettisivujen lisäksi Visit Stockholmin kautta, ja siellä on suomea puhuvaa henkilökuntaa, joten rohkeasti kysymään.

Ragnar Östbergin suunnittelema rakennus on suomalaisille kuitenkin jostain tuttu – nimittäin Nobel-illallisilta. Ne järjestetään juuri täällä, valtavassa pääaulan salissa eli Blå hallenissa. Siniseen saliin johtavat portaat ovat häkellyttävän mukavat, joten en enää ihmettele, miten Nobel-illallisen tarjoilijat ja daamit iltapuvuissaan selviytyvät niistä. Östberg juoksutti tuttaviaan aikoinaan ylös alas portaissa, sillä hän halusi askelmien olevan täydellisen korkuiset ja levyiset. Hyvää työtä, Ragnar!

Kaupungintalon arkkitehtuuri on sekoitus jylhiä kivirakenteita, korkeita ikkunoita, antiikin kanssa flirtttailua ja oman aikansa luksusta. Kaupunginvaltuuston kokoussali on verhoiltu kauttaaltaan punaisella sametilla ja kullalla. Kattorakenteissa on viittauksia viikinkitaloihin. Tuntuu absurdilta, että valtuutetut todella työskentelevät täällä, siis tekevät arkista työtään.

Kierroksemme päättyi ylenpalttiseen, kultaisella mosaiikilla päällystettyyn saliin. Nobel-tanssiaiset järjestetään täällä. Aika hiljaiseksi vetää. Arkkitehtuuri voi luoda elämyksiä, jotka tuntuvat kehossa asti. Tukholman kaupungintalo on sellainen paikka.

Tukholman kaupungintalo

Tukholman kaupungintalo
Kuva: Tuukka Ervasti
Tukholman kaupungintalo
Kuva: Tuukka Ervasti
Tukholman kaupungintalo
Kuva: Tuukka Ervasti
Tukholman kaupungintalo
Kuva: Tuukka Ervasti

Maistele Nobel-illallisten herkkuja

Vierailun jälkeen söimme lounasta Stadhuskällarenissa eli kaupungintalon kellariravintolassa. Se on yleisölle avoin, laadukas ravintola, joka valmistaa myös Nobel-illallisten ruoan. Hämyisten soppien lisäksi ravintolassa on suuri, valoisa sali, joka sopii ryhmille.

Listalla on niin tuhtia riistakäristystä kuin hienostunutta, paahdettua kuhaa. Suurin osa meistä valitsi jälkimmäisen. Erinomainen annos pienien perunoiden kera. Kasvisvaihtoehto olisi ollut vuohenjuustosalaatti, mikä on mielestäni hieman tylsä annos, eikä vegaaninen. Annoksen testanut kaverini kehui kuitenkin makua.

Jännittävin annos oli useista eri komponenteista, kuten sorbetista ja marengista koostunut Nobel-jälkiruoka. Meille tarjottiin täsmälleen sama annos kuin viime vuoden Nobel-illallisten vieraille, vau! Nyt muuten selvisi sekin, että suurin osa Nobel-vieraista maksaa illalliskortistaan, sillä kyseessä on akateeminen juhla, ei näyttäytymisgaala, vaikka moni luulee näin. Vieraiden joukossa on myös opiskelijoita, ja tiedekunnat arpovat osallistujat. Opiskelijat saavat kai illalliskortistaan alennuksen.

Tukhoman kaupungintalo
Kuva: Tuukka Ervasti
Tukhoman kaupungintalo
Kuva: Tuukka Ervasti
Tukhoman kaupungintalo
Kuva: Tuukka Ervasti

Kruununjalokivien kimallusta aarrekammiossa

Kaupungintalolta lähdimme kuninkaanlinnaan, jossa on useita näyttelyitä. Tutustuimme aarrekammioon, johon on koottu kruununjalokiviä ja viittoja, ja erikoisnäyttelyyn joka on tehty kuninkaan 50-vuotisen hallitsijataipaleen kunniaksi.

Aarrekammio on kirjaimellisesti kammio syvällä kellarissa. Näyttely on pimeä ja melko ahdas, joten hyviä kuvia voi olla vaikea saada. Onneksi meillä oli mukana ammattikuvaaja Tuukka Ervasti. Näyttelyssä selvisi, että Ruotsin kuninkaallisia ei ole kruunattu yli sataan vuoteen. He siis eivät saa kruunua päähänsä astuessaan rooliinsa. Enpä ole tätä huomannut.

Kruununkalleudet olivat ällistyttävän hyvässä kunnossa, kun ottaa huomioon niiden iän. Näyttely herätti monenlaisia ajatuksia. Ensinnäkin, turha suomalaisten on tätä kadehtia. Mehän olimme pitkään osa Ruotsia, joten Ruotsin kuninkaallinen historia on meidänkin historiaamme. Toiseksi mietin sitä, mistä kaikki kalleudet on aikoinaan tuotu ja millä keinoilla. En ihastele kimallusta enää yhtä sokeasti kuin nuorempana.

Tukholman kuninkaanlinna
Kuva: Tuukka Ervasti
Tukholman kuninkaanlinna
Kuva: Tuukka Ervasti

Kuninkaan juhlavuoden erikoisnäyttely

Pyörähdin lopuksi myös yläkerran erikoisnäyttelyssä. Esillä on esimerkiksi ikivanha kehto, jossa on kastettu kaikki Bernadottet, myös Victorian lapset. Aika huikea ajatus. Itsehän en uskaltaisi ikivanhaan kehtoon edes koskea, mutta niin ne vain kestävät aikaa ja maltillista käyttöä.

Kaupungintalo ja aarrekammio olivat niin intensiivisiä kokemuksia, että en jaksanut oikein keskittyä yläkertaan. Suosittelen, että käy linnassa toisena päivänä ja varaa toinen kokonaan kaupungintalolle. Näin ei tule ylellisyysähkyä, ja asiat on helpompi sisäistää.

Lopuksi piipahdin kuninkaanlinnan lahjakaupassa. Se oli hitusen tylsä, mutta löysin tytöille kivat kynät ja kultakolikkosuklaat. Servietit ja astiat ovat kuulemma myymälän hittituotteita. Meidän poppoomme sen sijaan shoppasi urakalla minikokoisia kruunuja, jotka keikkuivat sitten illallisella ohimoilla. Taisivatpa tiarat myös kiertää päästä päähän parin viinilasillisen jälkeen. 😉

Tukholman kuninkaanlinna
Kuvaaja: Tuukka Ervasti
Tukholman kuninkaanlinna
Kuvaaja: Tuukka Ervasti

Gabriella sopii aikuisten hemmotteluun

Reissu oli kaiken kaikkiaan ruoka- ja kulttuuri-ihmisen mieleen. Vanha kunnon Viking Gabriella on varteenotettava vaihtoehto Tukholman-matkalle. Suosittelen sitä etenkin aikuisten hemmotteluristeilyille, sillä ruoka ja viinit ovat erinomaisia ja tunnelma rauhallinen.

Ja menkää hyvät ihmiset Tukholman kaupungintalolle. Se on upeimpia kohteita, joissa olen Euroopassa vieraillut. Ja kateutta ei tarvitse yhtään tuntea. Ollaan kaverillisesti ylpeitä siitä, että tällaista vau-arkkitehtuuria löytyy pohjolan perukoilta!

Viking Gabriella kokemuksia
Kuva: Tuukka Ervasti

Lisää risteilyjuttuja ja Ruotsi-tietoa

Sitten lisää vinkkejä lomaa suunnitteleville. Olen kirjoittanut esimerkiksi Ahvenanmaasta ja Baltic Queenista, Siljan commodore-hyteistä ja Bon Vivant -ravintolasta sekä Junibackenista ja Siljan Muumi-hyteistä.

Instagramini highlight-palluroihin on tallennettu myös stooreja Ahvenanmaalta ja viime kesän Ruotsi-kiertueestamme. Jälkimmäisissä stooreissa pääset useisiin vanhoihin linnoihin ja upeaan Gotlantiin, jonka luonto on häkellyttävän hieno. Ruotsissa ja saaristossa matkailu ja risteilyt ovat kaikkea muuta kuin tylsiä vaihtoehtoja!

 

5 Kommenttia

  1. Harmillisen vähän tulee näitä risteilyjä tehtyä. Pienellä vaivalla saisi mukavan irtioton. Varsinkin, kun me molemmat myös pidämme Tukholmasta erittäin paljon. Edellisestä käynnistä alkaa olla jo viitisen vuotta aikaa… Jaa-a, saa nähdä, tuleeko tämän vuoden aikana Tukholmaan kohdistuva reissu tehtyä.

    • Minun tulee käytyä pressimatkojen lisäksi paljon oman perheenkin kanssa. Meillä on Ruotsissa sukulaisia, ja lasten kanssa laiva on mukavin matkustusmuoto. Ja onhan se vähän lentämistä ympäristöystävällisempikin, etenkin Viikkarin uusilla Gracella ja Glorylla.

  2. Olen tukholmalainen ja tuntui tosi mukavalta lukea kirjoituksesi. Nyt Ruotsin ja kuninkaan juhlavuonna aion ostaa lipun jolla pääsee katsomaan kuninkaallisia nähtävyyksiä huokealla koko vuoden loppuun. Ajattelin ottaa mukaan ekaluokkalaisen sukulaistytön ihailemaan ja ihmettelemään kuninkaallista loistoa ja oppimaan kotimaan historiaa.
    Nuorena asuin aivan Kaupungintalon lähellä ja työpaikkakin oli jonkin aikaa entisessä Serafimersairaalassa kadun toisella puolella. Työhuoneen ikkunasta oli kaunis näköala. Lounasruokailu oli kaupungintalossa, ei toki tuossa mainitsemassasi ravintolassa, mutta ruoka oli erikoisen hyvää. Mieheni synttäreitä vietettiin kerran ulkomaisten vieraitten kanssa Kaupungintalon ravintolassa. Edellisen vuoden Nobel-illallinen viineineen tarjoiltuna Nobel-astioista, laseista ja Nobel-aterimin syötynä oli meidän ja vieraitten mieleen, samoin tuo tunnelmallinen ja intiimi ravintola. Suosittelen mikäli Nobelin palkinto ja juhlat kiinnostavat. Tilaus täytyy tehdä etukäteen. Opiskeluaikana osallistuin innolla lippujen arvontaan Nobel-juhliin mutta Onnetar ajatteli toisten ansainneen kokemuksen paremmin. Oli myös mielenkiintoista kun oman opinahjon tutkijat saivat Nobelin palkinnon.

  3. Vielä tässä jatkan vaikka tuossa äskeisesä tuli lähes omaelämänkerta kirjoitettua. Mikäli kiinnostaa Nobelin palkinto, tieteet ja kirjallisuus joista palkinnon voi ansaita, kannattanee vierailla Tukholman Nobel Prize Museumissa ja ehkä vielä nauttia Stadshuskällarenissa sama illallinen joka on tarjoiltu palkinnonsaajille ja juhlavieraille jonain tiettynä vuonna. Huvin vuoksi voi tutustua eri vuosien illallisiin ravintolan kotisivuilla. Trendit ovat olleet kuvioissa myös ruoan suhteen varmasti yhtä kauan kuin ihminen on syönyt ja tiedostanut mitä syö. Tukholmaan suunnitellaan rakennettavaksi uutta Nobelmuseota pitkän riitelemisen vai sanoisinko keskustelun jälkeen. Rakennuspaikasta tietysti on oltu eri mieltä.

    • Oi että miten erinomainen idea! Nobel-museossa en olekaan vielä käynyt, ja tuo yhdistelmä, museo + Nobel-teemainen illallinen, olisi aivan ihana. Kiitos todella kivoista kommenteistasi!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.