Kinkku ei ole minun jouluni kohokohta, ei mikään lämmin ruoka. Minun jouluni on loputonta kylmien, majoneesi- ja etikkapohjaisten pikkupalojen napostelua. Italiansalaatti on perheemme suursuosikki. Joka vuosi sitä tehdään entistä enemmän, joka vuosi se loppuu liian aikaisin. Halusin testata, voisiko tämän klassikon veganisoida – kyllä voi! Lopputulos oli mielettömän herkullinen, täysin autenttinen. Tässä siis meidän perheemme italiansalaatti, jote tekee mieli syödä kulhollinen.
Italiansalaatin ihmeellinen tarina
Italiansalaatilla ei ole Italian kanssa mitään tekemistä. Nimi juontuu ilmeisesti spagetista, joka miellettiin aikoinaan voimakkaasti italialaiseksi tuotteeksi.
Monissa muissa maissa hyvin samantyyppinen, kylmä pastasalaatti tunnetaan venäläisenä salaattina, salad Olivierina ja salat Olivyena. Salaatin kehitti belgialainen kokki Lucien Olivier, joka työskenteli 1860-luvulla yhdessä Moskovan parhaista ravintoloista. Olivierin salaatti tosin on aivan eri maailmasta kuin nykyinen italian- tai venäläinen salaatti, sillä siinä oli vasikankieltä, rapuja ja mätiä.
Kaikkia salaattiversioita yhdistää kuitenkin vaalea majoneesikastike. Olivier teki sen sinapista, oliiviöljystä ja valkoviinietikasta, vaikka hän ei suostunutkaan paljastamaan tarkkaa reseptiä. Olivierin apukokki Ivan Ivanov yritti jopa varastaa ohjeen, mutta hänen kastikkeensa ei kuulemma yltänyt Olivierin tasolle.
Olivierin salaatti on nykyään suosittu varsinkin Itä- ja Etelä-Euroopassa. Salaattiin tosin tulee yleensä perunaa ja keitettyä kananmunaa, ei pastaa. Toisinaan salaatissa on myös juustokuutioita.
Omenalla tai ilman
Suomessakin italiansalaatin reseptit vaihtelevat. Lähes kaikissa versioissa on kinkkua, spagettia, herneitä ja porkkanaa, ja niiden lisäksi moni laittaa salaattiin omenaa. Me emme sitä laita, vaan italiansalaattiimme tulee suolakurkkua ja hieman sipulia.
Olivat täytteet mitkä tahansa, italiansalaatin sydän on kastike. Ville tekee sen yleensä majoneesista ja löysäksi vatkatusta kuohukermasta, ja seosta terästeään vielä sinapilla, etikalla ja sokerilla.
Vegaanisessa italiansalaatissa kinkku tai lauantaimakkara korvataan Muu-leikkeleellä tai Bon Soyan viherpippurileikkeleellä. Käytin Muuta, koska se on kotimainen ja paketti on isompi. Leikkele on myös väriään myöten aivan kuin lauantaimakkara.
Salaatinkastike oli vähän kinkkisempi juttu. Pelkkä majoneesi tekisi salaatista liian rasvaisen ja tönkön. Millä siitä saisi raikkaamman, hapokkaamman ja löysemmän, kun kuohukerma ja kermaviili ovat pois pelistä? Tiedän, että kermaviilille alkaa olla vegaanisia korvaajia, mutta en ole testannut niitä, ja olen kuullut niistä vaihtelevia mielipiteitä.
Täydellinen vegaaninen majoneesikastike
Pelastajaksi osoittautui Oatlyn turkkilainen kaurajugurtti. Maistoin sitä syksyllä brunssilla, enkä ensin uskonut, että tuote on vegaaninen. Siinä ei ole oljen, soijan tai kookoksen sivumakua, vaan se maistuu vain jugurtille, happamalle, raikkaalle ja täyteläiselle.
Terävöitimme majoneesikastiketta sinapilla, etikalla ja sitruunamehulla. Lisäsimme myös hieman vettä, jotta kastike olisi tarpeeksi löysä. Lopputulos oli TÄYDELLINEN! Ah tätä kermaisuuden, suolaisuuden, etikkaisuuden ja makeiden herneiden liittoa. Ei niin mitään eroa ”tavalliseen” italiansalaattiin.
Salaattia tulee iso kulhollinen, mutta me vedimme sen kahteen pekkaan alle kahdessa vuorokaudessa. Italiansalaatti on niitä safkoja, joissa pienet annokset vain ärsyttävät.
VINK: Jos käytät Dijonia makeampaa sinappia, kastikkeeseen ei tarvitse lisätä sokeria välttämättä lainkaan.
VINK VINK: Voit lisätä salaattiin halutessasi omenaa ja jättää sipulin pois. Tärkeintä on kastike ja se, että aineksia olisi määrällisesti suurin piirtein saman verran kuin tässä ohjeessa.
VINK VINK VINK: Jos teet isomman tai pienemmän salaatin, tärkein sääntö on se, että kastikkeeseen tulee 2/5 majoneesia ja 3/5 jugurttia. Lisäile mausteita ja nesteitä maistellen, vaikka teelusikallinen kerrallaan, jos olet epävarma mittasuhteista.
Vegaaninen italiansalaatti
Iso kulhollinen eli noin 8 annosta
Salaatti:
- 250 grammaa spagettia (kuivapaino)
- 1 puna- tai keltasipuli
- 3 suolakurkkua
- 2 – 3 isoa porkkanaa
- 200 grammaa pakasteherneitä
- 170 grammaa Muu-leikkelettä
Kastike:
- 2 desiä vegaanista majoneesia
- 3 desiä Oatlyn turkkilaista jugurttia
- 1 ruokalusikallinen Dijon-sinappia
- 1 ruokalusikallinen omena/valkoviinietikkaa
- 1 ruokalusikallinen sitruunamehua
- 3 ruokalusikallista vettä
- 1,5 teelusikallista sokeria
- ripaus suolaa
- Kuori sipuli ja leikkaa se hienoksi silpuksi. Leikkaa suolakurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita sipuli ja suolakurkku kulhossa ja anna niiden makustua, kun teet muun salaatin.
- Keitä spagetti suolavedessä al denteksi. Siivilöi spagetti ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
- Kuori porkkanat, leikkaa ne ohuiksi tikuiksi ja keitä kypsiksi. Kun porkkanat ovat lähes kypsiä, lisää joukkoon herneet, jotta ne sulavat ja kiehahtavat. Voit myös keittää spagetin, porkkanan ja herneet samassa kattilassa.
- Leikkaa leikkele pieniksi kuutioiksi.
- Tee lopuksi kastike. Sekoita kulhossa majoneesi, jugurtti ja sinappi. Lisää joukkoon ohuena nauhana etikka, sitruunamehu ja vesi. Maistele ja lisää makusi mukaan sokeria ja suolaa.
- Yhdistä kaikki salaattiainekset ja kastike kulhossa. Sekoita huolellisesti ja anna makustua hetki viileässä. Säilytä salaatti kannen tai kelmun alla, ettei se kuivu.
Ruokaisia salaatteja joulupöytään
Toinen jouluuni kuuluva salaatti on Waldorfinsalaatti. Rakastan etenkin juuriselleristä tehtyä versiota, mutta myös varsiselleristä tehty menee. Pähkinät asetan usein erikseen tarjolle allergiariskin vuoksi.
Olen tehnyt useamman vuoden myös punajuuri-ohrasalaattia. Se maustetaan kevyesti etikalla ja hunajalla ja tarjoillaan vahvan juuston (feta, vuohenjuusto tai valkohome) sekä paahdettujen pähkinöiden kera. Tätä salaattia voi varioida ja veganisoisin sen näin: korvaa hunaja siirapilla ja nauti salaatin kanssa vegefetaa tai Oatlyn turkkilaista jugurttia.
Myös paahdetuilla päärynöillä, pähkinöillä ja juustolla täytetty salaatti sopii talveen ja joulupöytään. Nahistuneista viinirypäleistä taas saa meheviä, mausteisia paahdettuja rypäleitä. Nekin sopivat salaattiin tai juustotarjottimelle.
Uusin salaattihittini on hummuskastikkeella maustettu pastasalaatti. Tämä ruokaisa vegaaninen salaatti on suorastaan älyttömän helppo. Aurinkokuivattu tomaatti maistuu hiukan salamille, ja makeat pavut komppaavat sitä mainiosti. Varoitus: vaikka salaatti riittää periaatteessa 4 – 6 hengelle, syöt sen kuitenkin yksin. 😀
Onneksi pystyn ja haluan syödä ei-vegaanisia salaatteja ym. Selviän paljon paljon helpommalla kuin vegaaniset kanssaihmiset. Todennäköisesti minun salaattini tulee myös halvemmaksi kuin vegaaninen versio. Myönnän, että aivotyöskentely jää aivan varmasti pienemmäksi, kun ei tarvitse miettiä, millä korvaa minkäkin ainesosan. Mietittäväksi jääkin lähinnä se, että olisiko jokin uusi raaka-aine sovelias tähän paljon keskustelua aiheuttaneeseen salaattiin, lisänä tai korvaavana tuotteena? Ei minulla tietenkään ole mitään sitä vastaan, että julkaistaan klassisista ruuista vegaanisia ohjeita, miksi olisi? Näin yksinkertaisena ihmisenä minulle jääkin vain yksi valinta. Kinkku vai lauantaimakkara? Aionkin jatkossa keskittyä ko. salaatin kastikkeen kehittelyyn. Päässäni pyörii useita eri vaihtoehtoja, joista valitettavasti mikään ei vielä ole selkeästi noussut edes klassisen kastikkeen tasolle. Tulen kuitenkin jatkamaan kehitystyötä ja vimeistään vappuna 2022 tulen julkaisemaan uuden italiansalaatille sopivan kastikkeen reseptin. Tai sitten en.
Ok!
Tämä oli hitti joulupöydässä. Kiitos ohjeesta.
Voi Matti ihanaa kuulla! <3
Kolminkertaistus varmaan riittää n.25 hengelle? Lisänä on perunasalaattia ym. Voikohan tähän käyttää suoraan rakettispagettia vai onko tuo spagetin leikkaus makuun vaikuttavaa?
Moi! Sori vastaukset tulevat myöhässä, koska olin joulun offline. Kyllä riittää! Ja toki voi käyttää Rakettia. Mies vain väitti, että sitä ei enää valmisteta.
Varsinkin ensinmäisen maailmansodan jälkeen mikään ”venäläinen” ei ollut oikein suosittua aivan kaikissa Euroopan maissa. Lienee ollut joku italialainen patriotti, joka näki salaatissa Italian lipun värit, jopa punainen löytyi, ja suosio sen kuin kasvoi uuden nimen myötä.
Kun salaattia alettiin valmistaa teollisesti, kypsä peruna ei kestänyt sitä myllytystä vaan meni mössöksi, mutta spagetti kesti.
Totta! Erittäin hyviä huomioita. Tässä taas näemme, että ruoka ei ole ”vain” ruokaa. Se on kiinteästi yhteydessä arvoihimme, asenteisiimme ja jopa politiikkaan.
Ihan älyttömän hyvää! Kastiketta voisi juoda suoraan kulhosta! Kiitos ikihyviksi tästä!
KIITOS!!!!!! <3 <3 <3
Hei, kiitos ohjeesta! Ai että tuli hyvää! 🙂
Kiitos Kikka! Vaikka itse sanonkin, tämä ohje on mielestäni superhyvä, ja meillä koko perhe taaperoa myöten on rakastunut salaattiin. 🙂