Kuten olen monesti sanonut, Vegemin seitankebab on mullistanut arkemme. Syömme nykyään jonkinlaista kebabia joka viikko. Joskus riisin, toisinaan salaatin kera. Annoksen kruunaavat mausteiset kastikkeet, sipulirenkaat, suolakurkut, jalapenot ja muut höysteet. Helatorstaina jaksoin nähdä vähän enemmän vaivaa. Itse tehdyt pitaleivät ja kebab – ja tietenkin pari olutta, kas siinä rento lomaherkku, jossa on kuitenkin vähän enemmän meininkiä kuin kaupan valmiissa pitoissa.
Itse tehdyt pitaleivät ovat mehevyydessään omaa luokkaansa
Teemme pitaleivän usein perstuntumalla. Siis pyöräytämme käteen sopivan tuntuisen taikinapohjan samoista aineksista, joista teemme pizzan. Vaivaamme, kohottelemme, muotoilemme, paistamme, siinä se.
Nyt päätin kuitenkin noudattaa oikein reseptiä. Valitsin tämän Meillä kotona-lehden ohjeen, joka osoittatui oikein kelpo reseptiksi. Lopputuloksena syntyi kauniin värisiä, ohuita vehnäleipäsiä, jotka imivät kastikkeet itseensä ihanasti. Tosin eivät ne kauhean ohuilta näyttäneet, kun ängin ne pulloleen täytteitä. 🙂
Pitahan siis tarkoittaa tällaista yksinkertaista vehnäleipästä. Se on muodoltaan yleensä littana, mutta toisinaan aidoissa turkkilaisrafloissakin on pulleampia, sämpylämäisiä pitoja. Taikina kohotetaan hiivalla ja paistetaan nopeasti mahdollisimman kuumassa lämpötilassa. Tästä ohjeesta saat kahdeksan keskikokoista tai kuusi isoa, kotitekoista pitaleipää.
Täyteideoita kebabiin
Täytteitä ei tarvitse sen kummemmin valmistella, tsatsikia lukuun ottamatta. Senkin teen yleensä fiilispohjalta. Joskus laitan sekaan kurkkua, välillä taas yrttejä, joskus molempia. Joskus valkosipulia on enemmän ja joskus vähemmän. Kaikki täyteideani ovat tällä kertaa vegaanisia.
Meidän kebabissamme pääosassa ovat hyvin maustettu seitan, runsaat kastikkeet ja sipuli. Kaalia emme yleensä marinoi, ja kasvikset saavat olla raikkaan hapokkaita.
VINK: Kuivahiiva tarvitsee aktivoituakseen hieman lämpöisemmän veden kuin tuorehiiva. Liota tuorehiiva 37-asteiseen veteen, mutta käytä kuivahiivan kanssa noin 45-asteista vettä.
VINK VINK: Käytin 00-jauhoja, ja 6 desiä niitä riitti. Tavallinen ja durumvehnäjauho ovat hieman erilaisia koostumukseltaan, ja voit tarvita niitä lähemmäs 7 desiä. Tunnustele siis taikinaa. Sen pitää irrota helposti kulhosta, mutta se ei saa olla kivikova pallo.
Pitaleivät
6-8 kappaletta
- 3 desiä kädenlämpöistä vettä
- 11 grammaa eli 1 pussi kuivahiivaa/25 grammaa tuorehiivaa
- 1 teelusikallinen suolaa
- 2 ruokalusikallista oliiviöljyä
- 6 desiä vehnäjauhoja
- Liota hiiva veteen. Lisää joukkoon suola, öljy ja vähän kerrallaan jauhoja. Vaivaa hyvin, kunnes taikina on kimmoisa pallo, joka irtoaa kulhon reunoista.
- Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi huoneenlämmössä liinan alla.
- Muotoile taikinasta jauhotetulla alustalla tanko. Jaa tanko kahtia ja molemmat puolikkaat 2-3 osaan. Pyörittele paloista vähäisesti jauhotetulla alustalla palleroita. Paina pallot kevyesti littaan. Anna pitojen kohota vielä puolisen tuntia liinan alla.
- Asettele pitat väljästi kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista pitaleipiä uunin alatasolla 275 asteessa noin 7 minuuttia, kunnes leivät ovat kullankeltaisia. Paista yksi pellillinen kerrallaan, äläkä availe uuninluukkua kesken paiston.
- Peitä kuumat leivät liinalla, jotta ne pysyvät pehmoisina, kun valmistelet täytteitä. Halkaise pitaleivät, täytä makusi mukaan ja nauti tuoreina.
Täyteideoita pitakebabeihin
- Vegemin syöntivalmista seitankebabia pannulla lämmitettynä
- kaalia silputtuna
- kaurafraichesta, sitruunamehusta, valkosipulista, kurkusta ja suolasta sekoitettua tsatsikia
- kelta- tai punasipulia renkaina
- salaattia
- suolakurkkua
- tomaattia
- jalapenoja
- vegaanista majoneesia (esim. Aura)
- vegaanista kebabkastiketta (esim. Abu Fuad)
- tuoretta chiliä tai chilikastiketta
- tuoretta korianteria, persiljaa tai minttua
- lime- tai sitruunamehua
Uudenlaisia pikaruokia rieskasta
Toinen kiva ja helppo, grillikauteen sopiva ruoka on versioni flammkuchenista. Grillattujen rieskapizzojen pohjana käytetään ohutta suomalaista rieskaa. Leivän päälle levitetään ranskankermaa tai kaurafraichea, juustoa ja mieluisia täytteitä. Hyviä vaihtoehtoja ovat parmankinkku, Bon Soyan savustettu vegeleike, lohi, parsa, paprika, munakoiso ja kesäkurpitsa.
Toinen vaihtoehto on tehdä tortilloita suomalaisella twistillä. Kääräise täytteet rieskaan, ja voit myös suomalaistaa täytteitä. Miten olisivat metsäsienet, järvikalat ja kesäkasvikset?
Jos perinteisten silakkapihvien ohje on hallussa, täytä puolestaan pitaleivät tai tortillaletut niillä. Silakkarieskat suomalais-välimerelliseen tyyliin maistuivat jopa lapsellemme. Ei tullut valitusta ruodoista! Olen tehnyt näitä myös kaupan valmiista, kotimaisista kalapihveistä.
Innostuin nyt niin tällaisten pikaruokien tuunailusta, että seuraavaksi taidan testata tortillalettujen tekemistä (Villen ensimmäinen reaktio: voi saatana mikä vaiva 😀 ). Mielessä muhii myös mukavan mättöisän kebabpellin idis. Siitä tuli vielä mieleeni supersuosittu kiireisen illan parsapelti. Tämän täytteitä voi varioida miten vain. Kuha viskot pellille parsaa, juustoa ja mitä nyt kaapissa sattuu olemaan.
Tortillalätyissä mielestäni tekniikka ratkaisee ja sen oppii helposti. Antti aikoinaan ihmetteli miksi teen ne itse, no maistettuaan ei enää ihmetellyt .
No just tämän takia haluan kokeilla! Niin moni on hehkuttanut, miten hyviä tulee, kun jaksaa itse tehdä.