Italialainen parsamunakas frittata

Kevät- ja kesäiltoina ruoanlaittoon saa kulua maksimissaan puoli tuntia. En jaksa kykkiä pitkiä aikoja lieden ja patojen äärellä, joten parhaita ruokia ovat ne, jotka tekeytyvät vähän kuin itsekseen. Sellainen on italialainen parsamunakas frittata, jonka pyöräytin eilen. Tai no, frittatan voi täyttää millä hyvänsä. Käytin parsaa, koska sesonki ja parsahulluus. Yhteistä kaikille frittatoille on ymmärtääkseni se, että munakkaaseen tulee rasvaista kermaa, ja se paistetaan pannulla uunissa.

Kuohkean munakkaan salaisuus on kerma

Suosittelen paistamaan frittatan valurautapannulla. Munakkaaseen tulee pirun nätit, kupruilevat reunat, ja valurautapannu on myös kiva tarjoiluastia. Jos pannussasi on puinen kahva, ruuvaa se irti, ettei kahva kärähdä uunissa. Jopa meikähumanisti onnistuu siinä nykyään helposti, kun on ruuvimeisseli apuna. Täysrautaisen pannun voi toki panna sellaisenaan uuniin.

Jos kaapistasi ei löydy sopivaa pannua, käytä pienehköä uunivuokaa. Kunhan kypsennät munakkaan uunissa. Koostumuksesta nimittäin tulee enemmänkin samettisen paahtunut kuin paistunut.

Toinen frittatan salaisuus on kerma. Eikä mikään kevyt ruokakerma, vaan paksu kuohukerma. Sen voi kuulemma korvata myös kermaviilillä tai ranskankermalla, mutta valitse kunnolla rasvainen vaihtoehto. Rasvan ansiosta frittatasta tulee unelmanpehmeä ja kiinteä, ei munamaitomainen hyhmäke.

VINK: Mausteyrteiksi sopivat myös timjami, oregano ja persilja.

VINK VINK: Saat erityisen kauniin munakkaan, kun et laita parsoja frittatan päälle heti. Anna munakkaan paahtua hetki ja lisää parsat puolikypsään munakkaaseen, jonka pinta on vielä pehmeä. Näin parsat tarttuvat munakkaan pintaan, mutta säilyvät vihreinä ja napakoina.

Italialainen parsamunakas frittata

4 annosta

  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni keltasipuli/kevätsipulin varsi
  • 8 kananmunaa
  • 1,5 desiä kuohukermaa
  • reilu desi vahvaa juustoraastetta
  • kourallinen tuoretta basilikaa/2 teelusikallista kuivattua
  • rouhaus suolaa
  • rouhaus mustapippuria
  • 300 grammaa parsaa
  • oliiviöljyä kuullottamiseen

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet ja keltasipuli. Leikkaa parsoista puumainen varsi pois. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Vatkaa keskenään munat ja kerma. Sekoita joukkoon juustoraaste ja revitty basilika. Mausta seos kevyesti suolalla ja pippurilla.
  3. Lorauta paistinpannulle öljyä. Kuullota sipulisilppua pari minuuttia, kunnes sipuli muuttuu kellertäväksi. Kaada päälle munaseos.
  4. Paista munakasta valurautapannulla uunin alatasolla 200 asteessa 30 minuuttia. Ota pannu kypsennyksen puolivälissä pois uunista ja asettele parsat munakkaan päälle. Näin ne säilyvät kauniin vihreinä.
  5. Ripottele valmiin munakkaan päälle vielä hieman juustoraastetta. Tarjoile heti.

italialainen munakas frittata parsan kera
italialainen uunimunakas parsamunakas frittata

Ruokaisia munakkkaita ja pannareita

Kun etsin frittatan ohjetta googlaamalla, sain oman reseptini. 😀 Olin kokonaan unohtanut, että tein parsa-lohimunakkaan frittata-tyyliin muutama vuosi takaperin. Käytin tuolloin vähän enemmän kermaa, ja muistelen, että munakas hyytyi kivasti silloinkin. Mutta tämän uuden reseptini koostumus on silti täydellinen, joten nyt laittaisin vain 1,5 desiä kermaa kahdeksan munan kanssa.

Uusi ohje on muutenkin simple as a nut. Huomaan pyrkiväni koko ajan yksinkertaisempaan ruoanlaittoon. Alkuaikojen hifistely, tyyliin ”hippunen sitä ja hippunen tätä ja heitä jäniksenkäpälä olkasi yli”, on mennyttä (lisäksi mulla on nykyään kaksi lasta ja olen yrittäjä, siis vähemmän aikaa kikkailulle).

Frittatan koostumus muistutti kovasti iki-ihanaa Dutch Baby -pannukakkua. Myös tämä hollantilainen pannari paistetaan valurautapannussa. Voe mahoton mitkät reunat ja kuprut! Kun jätät Dutch Babyb taikinasta sokerin pois ja lisäät sen tilalle suolaa ja yrttejä, saat suolaisen pannarin. Täytä vaikka parsalla, hollandaisella, Skagen-tahnalla, mädillä, lohella, upppomunalla…

Ei kannata unohtaa myöskään mausteista meksikolaista munakasta (tai texmexhän tämä vissiin oikeasti on). Papuja, jalapenoja, chiliä, juustoa ja päälle ronksuvia nachoja, omnom! Myös vihreä shakshuka on kauniin värinen ja ruokaisa kasvismunakas, jota siippa paistelee usein aamupalaksi.

Mutta nyt riittää bloggaaminen! En jaksa kirjoittaa kesällä pitkiä pohdintoja, koska ulkoilma huutaa nimeäni.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.