Kaalikeitto yhdistyy joidenkin mielessä ankeaan detox-soppaan. Minä taas olen aina rakastanut kaalikeittoa, joka tihkuu umamia ja syvää suolaisenmakeaa aromia. Karamellisoitu kaalisosekeitto sisältää paahdettua kaalia, sipulia ja palsternakkaa. Yksinkertaisista aineksista syntyy samettinen, mehevä ja vegaaninen sosekeitto, johon on helppo käyttää myös kaalin kova kanta.
Karamellisointi luo sosekeitolle sielun
Karamellisoitu kaalisosekeitto vaatii hieman enemmän vaivaa kuin arkinen sosesoppa, jonka moni tekee kaupan valmiista juuressoseesta ja kermasta tai kookosmaidossa. (Esimerkiksi tämä nopea punajuuri-kookoskeitto on parhaita ohjeitani ja soppa valmistuu kymmenessä minuutissa)
Näissä arkikeitoissa ei ole todellakaan mitään vikaa ja teen niitä itsekin. Sosekeittoon kannattaa kuitenkin satsata vähän enemmän, jos tarjoat sitä vaikka hienomman illallisen alkupalana.
Monimutkaisen maustamisen ja lukuisten liemikuutioiden sijaan suosin yrttejä, pikanttia makua antavia alkoholeja ja raaka-aineiden huolellista työstämistä. Tässä tapauksessa keiton salaisuudet ovat karamellisointi ja sherry.
Kaali ja sipuli paahdetaan ensin huolellisesti valurautapannulla runsaassa siirapissa. Kun kasvikset ovat kullanruskeita ja makeita, ne sekoitetaan kasvisliemeen perunoiden kanssa, keitetään pehmeiksi ja soseutetaan.
Sherry+kaali+sipuli=Mmmmmm!
Tilkka soijaa antaa keittoon samanlaista umamisuutta kuin lihaliemi. Ja sherry, jokaisen kotikokin paras ystävä. Se loihtii pikanttia aromia etenkin kaalia ja sipulia sisältäviin ruokiin. Jokaisella pitäisi olla keittiön kaapissa pullo makeaa tai puolikuivaa sherryä, sillä se nostaa arkiset ruoat aivan uudelle tasolle.
Karamellisoitu kaalisosekeitto on väriltään rusehtavaa, joten keitto kannattaa stailata kauniiksi. Se ei ole vaikeaa. Pieni viiru kaurakermaa keiton pinnalla tekee esillepanosta juhlavamman, vihreä yrttitupsu tuo annokseen raikkautta. Voit myös tarjota keiton alkupalana kupeista ja vatkata keiton pinnalle kuohkeaa maitovaahtoa.
VINK: Voit korvata siirapin tummalla sokerilla, esimerkiksi fariinisokerilla. Voit jättää sherryn pois tai korvata sen mirinillä.
VINK VINK: Paahda kaali ja sipuli kattilan sijaan mahdollisimman suuressa pannussa. Näin kasvikset eivät höyrysty, vaan niihin tulee kunnon paahtopinta.
VINK VINK VINK: Meiramin ja persiljan lisäksi sopivia yrttejä ovat kirveli, lipstikka ja timjami.
Karamellisoitu kaalisosekeitto
4 – 6 annosta
- 600 grammaa eli noin puolikas valkokaali
- 1 iso keltasipuli
- 2 – 3 valkosipulinkynttä
- 1 palsternakka
- 3 (jauhoista) perunaa
- öljyä ja 30 grammaa vegaanista voita paahtamiseen (esim. Naturli)
- 0,5 desiä tummaa siirappia
- 0,5 teelusikallista inkiväärijauhetta
- 1 litra kasvislientä (vettä + 1 laadukas fondinappi)
- 2 desiä kaurakermaa
- 2 ruokalusikallista puolikuivaa sherryä
- 1 ruokalusikallinen soijaa
- 2 teelusikallista kuivattua meiramia
- 1 teelusikallinen kuivattua persiljaa
- suolaa
- pippuria
- koristeeksi yrttejä, krutonkeja ja kaurakermaa
- Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa kaali pieneksi silpuksi. Kuori palsternakka ja perunat ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi.
- Sulata paistinpannulla vegaaninen voi ja öljy. Kaada joukkoon siirappi ja inkiväärijauhe. Sekoita seos tasaiseksi.
- Lisää pannulle silputtu kaali ja sipuli. Asette kasvissilppu tasaisesti ympäri pannua ja anna paistua melko korkealla lämmöllä. Älä sekoittele seosta koko ajan, jotta kasvisten pinta saa kunnolla väriä. Kääntele seosta vain muutaman kerran, kunnes sipuli-kaaliseos on paahtunut kullanruskeaksi ja joukossa on myös hieman ”kärähtänyttä” ruskeaa.
- Nosta kaali-sipuliseos kattilaan. Paahda vielä palsternakkakuutiot pannulla vaaleanruskeiksi ja nosta nekin kattilaan.
- Lisää kattilaan perunakuutiot, kasvisliemi ja yrtit. Keitä seosta kannen alla 30 minuuttia tai kunnes peruna ja palsternakka ovat aivan pehmeitä.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kaurakerma, sherry ja soija. Sekoita, maistele, lisää suolaa ja pippuria ja makusi mukaan muita mausteita.
- Nosta maustettu keitto takaisin liedelle ja lämmitä vielä nopeasti, jotta maut tasaantuvat. Koristele keittoannokset yrteillä, krutongeilla ja kermatilkalla.

Kaali ja sipuli, juureslaarin aateliset
Rakastan kaalia ja sipulia, sillä harvat kasvikset ovat yhtä monikäyttäisiä, aromikkaita – ja halpoja. Esimerkiksi tässä sherryllä maustetussa sipulirisotossa ei ole mitään monimutkaista. Vain tavallinen risottopohja, johon lisätään makeaksi karamellisoitua sipulia ja sherryä. Annoshinta ei ole älytön, mutta kun tuon ruoan stailaa kauniisti, se menee ravintola-annoksesta.
Sherry viimeistelee myös klassisen sipulikeiton, joka tarjotaan juustolla päällystettyjen leipien kera. Jotkut tekevät sipulikeiton lihaliemeen, mutta mielestäni laadukas kasvisliemi riittää aivan hyvin.
Kaalin monipuolisuus läpi vuoden paljastuu pikantissa kaali-savukalakeitossa. Kun sen tekee kevätkaalista ja varsisipulista, keittoon tulee kaunis vaaleanvihreä väri. Loraus valkkaria tuo keittoon raikasta hapokkuutta, ja pieni annos savukalaa luo keittoon samettisen, mehevän maun. Vielä loraus kermaa ja avot. Nerokas ohje on kaalikuningatar Maija Silvennoisen, jonka kirjaa Kymmenen kaalia laudalla suosittelen lämpimästi.
Sitten on ne rakastetut (ja vihatut) kaalikääryleet ja kaalilaatikko. Arkistoistani löytyy perinteisten kaalikääryleiden, grilliin sopivien lohi-kaalikääryleiden ja vegaanisen kaalipadan ohjeet.
Ja kun kesä taas koittaa, paras grilliherkku on siirapilla glaseerattu kaali. Makea ja juuri sopivasti tummaksi kärtsännyt, ah!