grillatut lohi-kaalikääryleet

Grillatut lohi-kaalikääryleet

Rakastan kaaliruokia, etenkin kääryleitä. Kaalikääryleiden tekeminen on kuitenkin sen verran aikaavievää puuhaa, että niitä tulee pyöriteltyä harvoin. Sen sijaan yksinkertaisesti grillattu kaali on suuri kesäherkkumme, samoin grillattu kala. Juhannusmenumme pääruoka olikin grillatut lohi-kaalikääryleet, jotka valmistuvat nopeasti hiiligrillissä. Näiden kääryleiden ulkonäkö saa olla rennon simppeli, kuten muukin kesäruoka.

Vaihtele täytteitä, rullaa rennosti

Kalalla täytetyt kaalikääryleet ovat useamman reseptin hybridi. Hain innoitusta Soppa 365:n savukala-kaalikääryleistä ja Anna-lehden kaaliin kääritystä lohesta.

Vaikka kesäkaali on pehmeää ja pienilehtistä, kiehautimme lehdet ennen grillausta. Näin kaali on helpompi muotoilla nyyteiksi. Täytimme lohi-kaalikääryleet tuorejuustolla, sipulilla, yrteillä ja perusmausteilla. En halunnut käyttää nyt maustettua tuorejuustoa, jotta makean kaalin oma maku pääsisi esille.

Voit toki muunnella kala-kaalikääryleiden täytteitä oman makusi ja kaappien sisällön mukaan. Sipuli-, kala- ja yrttilajeja vaihtelemalla yksinkertainen ruoka muuttuu moneksi. Esimerkiksi savukala luo kaalikääryleisiin intensiivisen aromin, joka sopii hyvin makeaan siirappiin.

VINK: Voit korvata tuorejuuston ranskankermalla tai smetanalla.

VINK VINK: Jos käytät vaahterasiirapin sijaan tavallista paksua siirappia, laimenna sitä vedellä, jotta siirappia on helpompi sivellä kaaliin.

VINK VINK VINK: Sopivia yrttejä ovat esimerkiksi tilli, ruohosipuli, basilika, timjami, meirami, rakuuna ja oregano.

Grillatut lohi-kaalikääryleet

4 annosta

  • 6-8 lehteä kesäkaalia
  • noin 500 gramman lohifilee
  • 100 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 punasipuli
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • kourallinen mieluisia tuoreita yrttejä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • vettä ja iso kattila kaalinlehtien keittämiseen

Glaseeraukseen:

  • 2 ruokalusikallista (vaahtera)siirappia
  • öljyä
  • suolaa

  1. Irrota kaalinlehdet ja leikkaa niistä pois kova kanta. Pane lehdet suureen kattilaan ja täytä vedellä, kunnes kaalinlehdet peittyvät kunnolla. Kaada kattilaan ripaus suolaa. Keitä lehtiä noin 10 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä.
  2. Kaada vesi pois, kuivaa lehdet talouspaperiin ja jäähdytä.
  3. Kun kaalinlehdet jäähtyvät, silppua sipuli ja leikkaa lohifilee yhtä moneen osaan kuin kaalinkehtiä on.
  4. Sekoita tuorejuusto ja sipulisilppu. Notkista seosta sen verran sitruunamehulla, että sitä on helppo levittää. Maistele ja mausta täyte suolalla, pippurilla ja yrteillä.
  5. Sivele juusto-sipulitäytettä kaalinlehtien pinnalle. Jätä reunoille noin sentti tyhjää. Laita lohenpala lehden keskelle ja rullaa lehti nyytiksi.
  6. Sivele nyyttien pinnalle öljyä ja siirappia. Tämä kannattaa tehdä leivinpaperin päällä, jotta voit käännellä kääryleitä, ja marinadi tarttuu niihin tasaisesti.
  7. Grillaa kääryleet kauniin kullankeltaisiksi ja käännä kypsennyksen aikana. Pintaan saa tulla myös hiukan kärähtänyttä tummuutta.
  8. Nosta grillatut kääryleet tarjoiluastialle ja ripottele päälle suolaa. Nauti heti.

grillatut lohi-kaalikääryleet ohje
kalalla täytetyt kaalikääryleet ohje

Kaalia kaalia, enemmän kaalia

Monesti hehkuttamani siirapilla glaseerattu grillattu kaali on hyvä vaihtoehto, jos et jaksa näpertää nyyttejä. Grillattu, makeansuolainen kaali on jotain tajuttoman umamista. Ja mitä enemmän pinnassa on paahteisuutta – eli ehtaa kärtsää – sen parempi!

Kesäkaalista ehtii loihtia vielä myös pikantin kaali-savukalakeiton. Maija Silvennoisen nerokkaassa ohjeessa kala on vain keiton mauste, ja se soseutetaan soppaan. Mahtava alkuruoka.

Perinteinen kaalipatakin sopii loppukesään ja varsinkin syksyyn. Minun versioni on vegaaninen, ja proteiinina toimii härkis.

Myös sopivasti tulinen kaalisalaatti on vegaaninen. Kevyesti majoneesilla ja chilillä höystetty coleslaw on helppo tehdä. Kaali pikkelöidään klassisella 1-2-3-liemellä, jolla voit pikamarinoida mitä tahansa kasviksia. Tavallinen kurkku, porkkana ja retiisikin saavat uutta twistiä, kun pikkelöit ne 1-2-3:ssa ja laitat salaattiin tai leivän päälle.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.