paras perunamuusi arkeen

Paras perunamuusi arkeen

Muusi, tuo tavallisista tavallisin kotiruoka. Olen aikas varma, että jokaisella on vankka mielipide siitä, millaista hyvä perunamuusi on. Nyt minä paljastan, millainen on minun mielestäni paras perunamuusi arkeen. Puhun siis sellaisesta muusista, jota tehdään iso kattilallinen, jonka lapset hotkivat käsittämättömällä vauhdilla. Nyt ei siis tehdä pottuvoita, johon rasvaa tulee lähes yhtä paljon kuin perunaa – mutta tulee sitä voita hyvään arkimuusiinkin.

Perunamuusin ja pottuvoin vissi ero

Kun googlaat ”paras perunamuusi”, ohjeita löytyy Kape Aihisen voipitoisesta puikaperunamuusista aina Satu Koiviston loistavaan perunamuusianalyysiin.

Niin herkulliselta kuin Kapen 300 grammaa voita ja 6 desiä täysmaitoa sisältävä muusiresepti kuulostaakin, se on mielestäni enemmän ravintola- kuin kotiruokaa. Muusiin tulee niin paljon nestettä, että siitä voi pursottaa lautaselle nättejä ruusukkeita. Voita on niin hurjasti, että kutsuisin ruokaa muusin sijaan pottuvoiksi, kuten moni ravintola tekeekin.

Pottuvoin ja muusin ero on minun logiikallani se, että pottuvoi on gurmeeta, jota syödään maltillinen turaus paremmalla illallisella vaikka poronkäristyksen kera. Muusi taas on vähärasvaisempaa arkiruokaa, jota voi syödä reilun annoksen ilman närästyskohtausta.

Oma muusiohjeeni on hyvin samanlainen kuin Satu Koiviston. Maustamme muusin noin 100 grammalla voita, ja sekin on jo aika tuhti määrä arkiruokaan.

Nesteeksi rasvaista kaurajuomaa, maitoa tai keitinvettä

Suurin ero Sadun ja minun resepteissä on neste. Satu käyttää perunoiden keitinvettä. Tämä on varsin varteenotettava vaihtoehto, jos maito on loppu tai haluat tehdä maidottoman muusin.

Minä taas pidän maidon tuomasta silkkisyydestä. Äitini teki muusin aina punaiseen maitoon. Me käytämme sitä harvoin, ja lehmänmaitoa juo vain kuopuksemme, sillä muu perhe on siirtynyt kauratuotteisiin.

Mielestäni sininen kevytmaito, kaurakerma ja kahvinkeittoon tarkoitettu rasvaisempi kaurajuoma tuovat muusiin hurmaavaa täyteläisyyttä. Voit myös miksailla maitoja. Viimeksi hyödynsin rasvattoman lehmänmaidon jämät ja sekoitin ne purkilliseen kaurakermaa.

Mummon muusiniksi: sipuli

Minun muusini salainen niksi liittyy erääseen mausteeseen: sipuliin. Mummoni paahtoi muusin joukkoon aina sipulihakkelusta. Se oli mielestäni ällöttävää, koska pienet perunakokkareet ovat ainoita sattumia, jotka hyväksyn muusiin.

Ymmärrän kuitenkin mummon muusin ideaa; hän halusi perunaan makua. Mielestäni pieni ripaus sipuli- tai valkosipulijauhetta on kuitenkin parempi ratkaisu kuin sipulinpalojen lisäämineen muusiin.

Ruskistettu voi tuo makua

Rasvaan ja sipuliin liittyen ihan ässä vinkki. Minä paistan usein sipulirenkaita muusin ja proteiinin kaveriksi. Sellaisia oikein kunnolla voissa karamellisoituneita ja ruskeita.

Saat perunamuusiin pikantin aromin, kun kaadat sipulin paistinrasvan muusin joukkoon. Saat rasvan parhaiten talteen, kun panet siivilän muusikattilan päälle, kippaat paistetun sipulin siivilään, painelet sipulia ja annat rasvan valua muusiin. Sama kikka pätee aromikkaisiin sieniin. Etenkin tattien paistinrasva antaa perunamuusille syvyyttä.

Jos et pidä sipulista, jätä edellä kuvailtu kikka ja sipulijauhe käyttämättä. Voit kuitenkin ruskistaa muusiin tulevan voin pannulla, se tekee muusista todella herkullista!

Älä vatkaa muusia!

Vielä viimeinen vinkki ennen kuin ryhdyt hommiin, ja tämä on mielestäni tärkein. Älä ikinä, ikinä soseuta muusia sauvasekoittimella, yleiskoneella tai millään sähköhärvelillä. Lopputulos on enemmän tai vähemmän liisterinen. Tällainen puinen muusinuija ei maksa paljoa. Se on kevyt käsitellä ja muusista tulee tasaista ja kuohkeaa, ei liimaa. Voit myös paseerata perunan siivilän läpi.

Lähes yhtä tärkeää on se, että teet muusin jauhoisesta perunasta. Tosin tässä en ole ehdoton. Teen perunamuusin joskus keskijauhoisesta yleisperunasta, ja sekin on ihan ok. Annan vain perunan kiehua hieman pidempään, jotta se pehmenee kunnolla.

VINK: Muusiin tuleva maito kannattaa lämmittää ainakin kädenlämpöiseksi, ettei muusi jäähdy liikaa.

VINK VINK: Lisää nestettä perunamuusiin vähän kerrallaan. Älä paina nuijaa liian kovalla voimalla, ettei neste räisky kattilan yli.

VINK VINK VINK: Keitän perunat suolattomassa vedessä ja lisään suolan vasta lopuksi. Tämä siksi, että rasvojen suolaisuus vaihtelee. Parhaita muusirasvoja ovat Eleplantin erittäin täyteläinen vegevoi sekä tavallinen voi. Jos käytät margariinia, se ei ole välttämättä yhtä maukasta kuin voi ja voit tarvita enemmän suolaa.

Paras perunamuusi arkeen

  • 1,5 kiloa jauhoisia perunoita
  • 3 desiä keskirasvaista lehmänmaitoa/rasvaista kauramaitoa/kaurakermaa
  • 100 grammaa voita
  • noin 1 teelusikallinen suolaa
  • 0,5 teelusikallista sipulijauhetta/valkosipulijauhetta

  1. Kuori perunat ja poista niistä mustat ruvet. Leikkaa perunat tasaisen kokoisiksi kuutioiksi.
  2. Pane perunat suureen kattilaan. Lisää kattilaan sen verran vettä, että perunalohkot peittyvät.
  3. Keitä perunalohkoja keskilämmöllä kannen alla noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Keittoaika riippuu perunalohkojen koosta.
  4. Jos haluat ruskistaa voin, tee se perunoiden kiehuessa. Vaikka et ruskistaisi voita, ota se huoneenlämpöön, paloittele kuutioiksi ja anna pehmetä perunoiden kiehumisen ajan.
  5. Kaada keitinvesi pois kattilasta. Lämmitä maito haalean lämpöiseksi mikrossa.
  6. Lisää maitoa perunoiden joukkoon vähän kerrallaan ja survo seosta varovasti muusinuijalla. Lisää nesteen jälkeen muusiin ruskistettu tai pehmennyt voi.
  7. Maistele muusia ja lisää siihen lopuksi suolaa ja sipulijauhetta ripaus kerrallaan, muusia sekoitellen. Tarjoile muusi mieluisan ruoan kera.

Perunasoselaatikkoa, perunapannaria ja uuniperunoita

Muusista puhuen, yksi lapsuusaikani ja omien lasteni lempiruokia on perunasoselaatikko. Äitini teki sen aina jauhelihasta, minä taas teen soija-perunasoselaatikkoa, sillä tuon tapaisissa ruoissa liha ei makuun vaikuta.

Saat perunasoselaatikosta vegaanisen, kun jätät munan pois ja käytät ehkä hitusen vähemmän nestettä. Voit myös laittaa muusiin pari ruokalusikallista vehnäjauhoa, jotta koostumuksesta tulee kiinteä. Samoilla nikseillä syntyy myös samettinen vegaaninen bataattilaatikko. Se on maukas lisuke muulloinkin kuin jouluna, ja halutessasi voit oikaista ja tehdä laatikon kaupan valmiista bataattisoseesta.

Peruna sopii myös blineihin, ja voit paistaa uunissa yhden suuren peunablinipannarin, jos et jaksa seisoskella pitkään hellan ääressä.

Jos et jaksa keitellä ja muusailla perunaa, rapeat patatas bravas -perunat ovat simppeli vaihtoehto. Kerron tuossa postauksessa myös pari niksiä siihen, miten saat lohkoperunoista todella rapeat kotiuunissa ilman friteerausta tai air fryeria.

Kreikkalaisten keitettyjen perunoiden juju on myös valmistuksessa. Perunat keitetään maustetussa tomaattikastikkeessa eli potut ja lisukekastike valmistuvat kerralla yhdessä kattilassa!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.