Makea croissant

Laskiaiscroissantit valkosuklaavaahdolla

Millainen on paras laskiaispulla ja mistä sen saa? Hillolla vai mantelilla? Taistelu on raivokas ja tulinen! Lykkään oman leipälapioni uuniin ja esittelen teille nyt herkulliset laskiaiscroissantit valkosuklaavaahdolla.

Laskiaiscroissant on makean ja suolaisen hekumaa

Makeiden croissantien idea syntyi, kun maistoin Tampereen Boulangerie Marcon hurmaavaa laskiaiscroissantia. Marcon croisut ovat Mansessa jo käsite. Marco on kotoisin Pariisista, eli hän tietää, mitä tekee, enkä ole nähnyt aikaisemmin Suomessa yhtä valtavia ja pulleita croissanteja. Yksi Marcon leipomus menee 4-vuotiaallemme lounaasta, sillä sarvi on valehtelematta lapsen pään kokoinen.

Koko kaupunki kuhisi Marcon laskiaiscroissanteista jo viime vuonna. Missasin herkun tuolloin, mutta en tehnyt virhettä toista kertaa. Oih ja voih! Itse tehdyllä, juuri sopivan kirpeällä vadelmahillolla ja valkosuklaavaahdolla täytetty croissant on jumalainen! Makean, suolaisen, rapean ja pehmeän liitto on taivaassa kuulutettu.

Laskiaiscroissant valkosuklaavaahdolla

Suklaavaahto Kakkuruletin vinkeillä

Olen tehnyt välillä itsekin erilaisia laskiaispullia. Nyt halusin testata oman, helpomman versioni Marcon makeista croissanteista. Laskiaiscroissantit tehdään kaupan valmiista voisarvista ja hillosta. Valkosuklaa-kermavaahto tehdään itse, ja siinä käytin pohjana ystävieni, mestarileipuri Annan ja Lauran nerokasta Kakkuruletti-kirjaa. Sovelsin suklaavaahdon ohjetta siten, että vähensin raaka-aineiden määrää.

Mainos tähän väliin: Kakkuruletti on kaltaisteni amatöörileipurien Raamattu. Kirjassa on useita pohja-, täyte- ja kuorrutevaihtoehtoja, joista voi miksata mieluisan kakun. Joku matemaatikko osaisi varmaan laskea, kuinka monta tsiljoonaa kakkuvariaatiota kirja sisältää. Kakkuruletissa on myös hyvät ohjeet kakun kasaamiseen sekä monenlaisten sudenkuoppien, kuten pohjan rikkoutumisen ja täytteen juoksettumisen estämiseen.

Kirsikkahillo sopii valkosuklaaseen

Vadelmahillon sijaan käytin kirsikkahilloa, koska kirsikka bäst. Voit käyttää sitä tai muuta mieluisaa, mieluummin hieman tummemmista marjoista tehtyä hilloa.

Croissantit olivat Fazerin jättivoicroissanteja. Ne ovat isoja, pehmeitä ja varsin kelpoja kaupan valmistuotteiksi. Lopputulos hurmasi koko perheen, myös nimeltä mainitsemattoman miehen, joka ei omien sanojensa mukaan välitä makeasta (kummasti se Geisha-paketti silti aina tyhjenee).

VINK: Jotta valkosuklaavaahto onnistuu, tärkeintä on sulatetun suklaan lämpötila. Jos suklaa on liian kuumaa, se voi juoksettua kermaan. Liian kylmä suklaa taas on vaikea sekoittaa kermaan. Sulatetun suklaan ei pitäisi olla tulikuumaa, mutta ei myöskään kädenlämpöistä, vaan suurin piirtein tältä väliltä.

VINK VINK: Voit lusikoida tai pursottaa vaahdon croissantin väliin. Jos sinulla ei ole tyllaa, voit tehdä pakastepussista pursottimen. Lusikoi vaahto pussiin, leikkaa pyssin toiseen kulmaan pieni reikä ja pursota vaahto. Vaahdolla täytettyä pussia kannattaa pitää hetki jääkaapissa ennen pursottamista, ettei käsien lämpö tee siitä juoksevaa.

Laskiaiscroissantit valkosuklaavaahdolla

6 – 8 croissantia

  • 6 – 8 isoa croissantia
  • 150 grammaa kirsikka- tai vadelmahilloa
  • 4 desiä vispikermaa
  • 150 grammaa valkosuklaata

  1. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Vaahto ei saa olla juoksevaa, mutta ei aivan niin napakkaa kuin se on täysin vaahdotettuna.
  2. Leikkaa valkosuklaa paloiksi. Sulata suklaa pienessä kattilassa miedolla lämmöllä, koko ajan sekoitellen.
  3. Anna suklaan jäähtyä hieman. Lisää se pienissä erissä kermavaahtoon, koko ajan vatkaten.
  4. Leikkaa croissantit auki. Tämä onnistuu helpoiten keittiösaksilla.
  5. Levitä croissantien pohjapaloille hilloa. Lusikoi tai pursota valkosuklaavaahtoa runsaasti hillon päälle. Aseta lopuksi croissantien kannet paikoilleen, mutta älä paina.
  6. Tarjoile heti tai jääkaapissa hetken jäähdetettyinä.

Paras laskiaispulla

Vegaaniset pullat ja kirpeänmakea täyte

Jos haluat tehdä perinteiset laskiaispullat, paras pulla syntyy minun mielestäni tällä ohjeella. Nyt järkytän pullauskovaisia: taikinaan ei tule voita, munia tai maitoa, ja juuri siksi pulla on uskomattoman kuohkeaa ja pehmeää.

Jos tekisin pikkupullia ilman minkäänlaisia mausteita, voisin tehdä taikinan maitoon. Täytelyissä pullissa, kuten voisilmä- ja laskiaispullissa, bostonkakussa ja korvapuusteissa vegaaninen pullataikina on kuitenkin ykkönen. Pulla voi olla vähän neutraalimman makuista, jos siihen tulee paljon makeaa kuorrutetta tai täytettä. Tuo koostumus on vain jotain tajunnanräjäyttävää. Pulla pysyy pehmeänä jopa kolme päivää. Maitoon ja muniin tehty pulla taas kuivuu hetkessä.

Jos pidät makean ja kirpeän yhdistelmästä, testaapas lemon curdilla ja kinuskilla täytetyt laskiaispullat. Tämä täyteyhdistelmä on yksi suosituimmista Tallipihan kahvilassa, josta saa Tampereen isoimmat laskiaispullat. Uskallan silti väittää, että vegaanisen pullan koostumus on vielä parempi. 🙂

Ja mitäs kuivahtaneista pullista tehdään? No tietenkin wanhanajan pullavanukasta. Siitä voi tehdä myös vaniljalla ja sitruunalla maustetun version.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.