pinaatilla ja fetalla täytetty munakasrulla

Pinaatilla ja fetalla täytetty munakasrulla

Munakasrulla on mainio vaihtoehto juhlapöytään, jos voileipäkakku tuntuu liian vaikealta ja suolainen piirakka tylsältä. Täytteitä voi varioida loputtomasti, ja munakaspohja on helppo tehdä. Pinaatilla ja fetalla täytetty munakasrulla on täyttävä ja näyttävä, mutta raikas ruoka, eikä rullan kokoaminen ole hankalaa.

Munakasrulla on kuin suolainen pannukakku

Tämä oli itse asiassa ensimmäinen tekemäni munakasrulla. Kääretorttukokemusteni perusteella kuvittelin, että munakas halkeaa helposti rullausvaiheessa.

Pelkoni osoittautui kuitenkin turhaksi. Munakasrullan pohja on enemmänkin hyvin löysä pannukakku kuin omeletti, sillä munien ja maidon joukkoon tulee jauhoa. Se luo munakkaaseen joustavan rakenteen, ja pohja pysyy ehjänä rullattaessa. Lisäksi munakkaaseen tulee samanlainen upean kupruileva ja ruskea paistopinta kuin pannukakkuun.

Levitin kypsän munakkaan päälle pestoa, johon muut täytteen tarttuivat hyvin. Peston päälle asettelin sipulissa paahdettua pinaattia, fetaa ja siivutettuja kirsikkatomaatteja. Todella yksinkertainen, mutta pomminvarma yhdistelmä, joka maistuu kesäiseltä vaikka keskellä marraskuuta.

Sinetöi maut toisiinsa uunissa

Kun täytteen on levitetty munakaslevyn päälle, se rullataan ja päälle ripotellaan hieman juustoraastetta. Rulla pannaan vielä hetkeksi uuniin, jotta täytteet sulautuvat toisiinsa ja rulla pysyy napakasti kiinni.

Munakasrulla on kuitenkin parhaimmillaan kylmänä. Suosittelenkin tekemään sen tai ainakin munakaspohjan jo päivää ennen tarjoilua. Rulla nimittäin vain mehevöityy ja makustuu oltuaan jääkaapissa. Munakkaan voi toki mikrottaa kevyesti ennen tarjoilua, mutta ai että miten hyvää tämä on kylmänä kuuman kahvin kanssa, samoin kuin pizza!

kasvistäytteinen munakasrulla

VINK: Voit maustaa munakastaikinan myös kuivatuilla tai tuoreilla yrteillä, paprikajauheella, tacomausteella tai chilillä.

VINK VINK: Taikina on todella löysää. Jos omistat hieman korkeampireunaisen uunipellin tai ison vuoan, paista munakas siinä, ettei taikina läiky yli.

Pinaatilla ja fetalla täytetty munakasrulla

Noin 12 siivua

Munakaspohja:

  • 6 munaa
  • 5 desiä maitoa
  • 1,5 desiä vehnäjauhoa
  • 0,25 teelusikallista suolaa
  • 0,25 teelusikallista valko/mustapippuria
  • 0,25 teelusikallista sipulijauhetta

Täyte:

  • 200 – 300 grammaa tuoretta pinaattia
  • 1 pieni keltasipuli/salottisipuli
  • öljyä kuullottamiseen
  • 2 teelusikallista sitruunamehua
  • ripaus suolaa
  • ripaus pippuria
  • 120 grammaa vihreää pestoa
  • 150 – 200 grammaa fetaa
  • kourallinen kirsikkatomaatteja

Pinnalle:

  • Pari kourallista vahvaa juustoraastetta

  1. Tee ensin munakaspohja. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Sekoita joukkoon maito. Siivilöi jauho joukkoon parissa erässä ja sekoita hyvin. Mausta seos lopuksi suolalla, pippurilla ja sipulijauheella.
  2. Levitä uunipellille leivinpaperi ja kaada taikina pellille. Paista munakasta 200 asteessa uunin ala- tai keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja kupruileva. Älä paista munakasta liian tummaksi, sillä se menee täytön jälkeen toistamiseen uuniin.
  3. Jäähdytä munakas ja nosta se leivinpapereineen pois vuoasta. Levitä pöydälle toinen leivinpaperiarkki ja kumoa munakas sen päälle. Tummaksi paahtuneen kuoren tulisi ollanyt alapuolella ja täytteet levitetään munakkaan vaaleammalle puolelle.
  4. Tee pinaattitäyte. Kuori ja silppua sipuli. Lorauta paistinpannulle öljyä ja sitruunamehua ja kuullota sipulisilppua pari minuuttia keskilämmöllä. Ala lisätä pinaattia pannulle kourallinen kerrallaan ja sekoittele. Kuullota, kunnes pinaatin koko on kutistunut puoleen ja se on tummanvihreää. Mausta pinaatti kevyesti suolalla ja pippurilla.
  5. Levitä munakaspohjan päälle pestoa. Jätä reunoille noin sentti tyhjää.
  6. Levitä kypsennetty pinaatti tasaisesti peston päälle.
  7. Valuta feta ja murenna se tasaisesti pinaatin päälle.
  8. Leikkaa kirsikkatomaatit ohuiksi siivuiksi ja asettele ne lopuksi fetan päälle.
  9. Rullaa munakas kiinni. Asettele rulla siten, että sauma jää pohjalle.
  10. Ripottele rullan päälle juustoraastetta. Paista rullaa vielä noin 5 minuuttia 200 asteessa, kunnes juusto on sulanutta ja kullanruskeaa. Jäähdytä munakasrulla ennen tarjoilua.

pinaatti-feta munakasrulla

Helppoja pikkusuolaisia munista, maidosta ja juustosta

Ruokaisat pannukakut, omeletit ja peltiruoat ovat munakasrullan sukulaisia.

Koostumukseltaan se muistuttaa huikaisevan kuohkeaa hollantilaista pannaria eli Dutch babya. Olen tehnyt sitä toistaiseksi vain makeana, mutta voisinpas testata Dutchin myös suolaisena. Se on juuri sopivan kokoinen herkku kahdelle, ja suolaisen Dutchin voisi täyttää vaikka parsalla, graavilohella ja hollandaisekastikkeella.

Suolainen retropannari taas on ehtaa kasaria. Täytin pannukakun paprikalla, juustolla, sipulilla ja maustetulla soijarouheella. Voit toki käyttää jauhelihaakin, mutta soijaversiossa ei ole siihen oikeastaan mitään eroa, paitsi halvempi hinta.

Kiireisen illan parsapelti on vakioarkiruokamme keväällä. Pellille ladotaan parsaa, pari munaa, juustoa ja milloin mitäkin kaapista löytyy. Kuivat leivänkannikatkin saavat juustohunnun alla uuden elämän.

Béchamelkastikkeella kuorrutettu leipäpaistos on mainio brunssiruoka. Tähänkin vuokaruokaan voi upottaa vaikka mitä jämiä: pakastimesta löytyviä tai kuivattuja sieniä, juustoa, kuivaa leipää, leikkeleitä, vähän nuupahtaneet vihannekset. On se kyllä ihme, mitä rasva ja lämpö tekevät vaatimattomillekin raaka-aineille. 🙂

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.