vegaaninen pestolla maustettu parsapiirakka

Pestolla maustettu parsapiirakka

Hyvä vegaaninen suolainen piirakka, kas siinä vasta pulma. Vaan ei enää! Pestolla maustettu parsapiirakka saa vaativimmankin piirakkaharrastajan hymyilemään. Parsapiirakassa on maukas pohja ja silkinpehmeä täyte, jossa maistuvat basilika, juusto ja parsa.

Muusijauhe tuo piirakkapohjaan makua

Piirakkapohjat ovat liian usein sekä kuivia että mauttomia. En leivo pelkkää voita ja jauhoa sisältävää perusmurupohjaa nykyään enää juuri lainkaan. Vähintäänkin maustan pohjan tai raastan taikinaan vaikka hieman porkkanaa. Pelkkien vehnäjauhojen lisäksi käytän hiivaleipä-, kaura- ja tattarijauhoja ja kauraleseitä. Niillä saa pohjaan lisää makua ja rakennetta.

Vegaanisen parsapiirakan pohjan pyöräytin maidottomasta perunamuusijauheesta, hiivaleipäjauhoista, mausteista ja margariinista. Pirkan lisäksi K-ryhmältä löytyy oma vegaaninen muusijauheensa, ja onpa sellainen myös legendaarisessa Mummon muusi -tuoteperheessä – tosin kalliimpi.

Ripautin taikinaan myös hieman sipulijauhetta ja suolaa. Pistelin pohjaan reikiä haarukalla, jotta se ei halkeaisi uunissa. Esipaistoin pohjaa kymmenisen minuuttia, jotta nestemäinen täyte ei vetistäisi pohjaa. Piirakan koostumus onnistui mainiosti. Pohja oli rapea ja maistui muullekin kuin jauholle, täyte taas oli suorastaan silkkistä.

Kiinteä täyte tofusta ja kaurakermasta

Rakastan juustoisia piirakoita, mutta en ole kauhean innostunut vegaanisista juustoista. Niiden käyttämisen sijaan olen yrittänyt keksiä maukkaita tapoja korvata juusto.

Tein piirakkaan täytteen pehmeästä silkkitofusta ja kaurakermasta. Kauratuotteet eivät kuulemma hyydy kovin hyvin uunissa, soija taas hyytyy. Suolaisen piirakan täytteeseen kannattaa siis laittaa soijaa jossain muodossa, tofua tai vaikka soijakermaa. Varmistin hyytyvyyden sekoittamalla täytteeseen myös Maizenaa.

Vaikka en pidä vegejuustoista, olen ihastunut ravintohiivaan, jolla ruokaan voi luoda terveellisesti ja edullisesti juuston makua. Sekoitin täytteeseen pari ruokalusikallista ravintohiivajauhetta. Et tosin tarvitse sitä, jos käytät juuston makuista kaurakermaa. Se oli nyt valitettavasti loppu kaupasta.

Lopuksi maustoin seoksen vegaanisella vihreällä pestolla, sipulijauheella ja perusmausteilla. Vegaanista pestoakin löytyi Prismasta useampaa laatua, sekä vihreää että punaista.

Vaihtele täytteen mausteita

Kaadoin täytteen esipaistetun piirakan päälle ja koristelin luomuksen puolitetuilla parsatangoilla. Piirakka oli raakana kauniin vihreä ja kypsyttyään sipulinkellertävä.

Täyte muistutti vähän suolaista juustokakkua tai hyytynyttä munamaitoa. Itse asiassa se oli koostumukseltaan hemmetisti miellyttävämpää kuin munamaito, joka ei ole suosikkiasioitani maailmassa. 😀

Nyt on siis löytynyt todella hyvä suolaisen vegaanisen piirakan perusohje, jota voi muokata vaikka miten. Korvaa vihreä pesto punaisella tai mausta seos tomaatti- tai paprikatahnalla. Miten ihanalta tuoreet, makeat kirsikkatomaatit maistuisivatkaan pestopedillä?

VINK: Pestojen ja muusijauheiden suolaisuus vaihtelee. Maistele siis sekä pohjan jauhoseosta että täytettä ennen kuin lisäät joukkoon suolaa.

VINK VINK: Sipulijauhe ei ole pohjassa eikä täytteessä pakollinen, mutta se tuo makuun mukavaa umamisuutta.

Vegaaninen parsapiirakka

24-senttiseen, melko korkeareunaiseen vuokaan

Pohja:

  • 2 desiä hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
  • 1 desi vegaanista perunamuusijauhetta
  • 1 teelusikallinen leivinjauhetta
  • 100 grammaa suolaista kasvimargariinia
  • 0,5 teelusikallista sipulijauhetta
  • halutessasi teelusikan kärjellinen suolaa (et tarvitse, jos muusijauhe on kovin suolaista)
  • 1 desi kylmää vettä

Täyte:

  • 250 grammaa pehmeää silkkitofua (esim. Jalotofu)
  • 2,5 desiä juuston makuista kaurakermaa/2,5 desiä maustamatonta kaurakermaa + 2 ruokalusikallista ravintohiivaa
  • 1 ruokalusikallinen Maizenaa
  • 100 grammaa vegaanista vihreää pestoa
  • 1 teelusikallinen sipulijauhetta
  • 0,5 teelusikallista sokeria
  • maun mukaan suolaa
  • rouhaus pippuria
  • 300 grammaa eli vajaa nippu parsaa

  1. Tee ensin pohja. Kuutioi margariini palasiksi ja anna sen pehmetä hieman huoneenlämmössä, jotta rasvan käsittely helpottuu. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja perunamuusijauhe kulhossa. Maista seosta sormenkärjellä ja lisää tarpeen mukaan sipulijauhetta ja suolaa.
  2. Nypi margariini jauhojen joukkoon, mutta älä vaivaa seokseen sitkoa. Lisää lopuksi joukkoon kylmä vesi ja möyhi taikina tasaiseksi. Muovaile taikinasta pallo ja anna sen viilentyä jääkaapissa, kun teet piirakan täytteen.
  3. Valuta tofusta neste. Sekoita tofu, kaurakerma ja Maizena tehosekoittimella tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon pesto. Maistele ja sekoita täytteeseen sipulijauhetta, ravintohiivaa, sokeria, suolaa ja pippuria. Täyte saa olla melko suolainen, koska parsan maku on neutraali.
  4. Leikkaa parsoista pois puumainen tyvi. Jos parsassa on paksu kuori, vuole sitä pois kuorimaveitsellä. Leikkaa parsatangot kahtia.
  5. Öljyä piirakkavuoka. Levitä taikinapallo käsin painellen vuokaan, myös reunoille. Painele pohjaan muutama reikä haarukalla.
  6. Esipaista pohjaa uunin alatasolla 200 asteessa 10 minuuttia.
  7. Ota vuoka pois uunista. Kaada täyte pohjan päälle. Asettele parsanpuolikkaat pariin riviin täytteen päälle.
  8. Nosta piirakka varovasti takaisin uuniin. Paista vielä 30 minuuttia, kunnes piirakka on kellertävänvihreä, eikä täyte hylly.
  9. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämmössä ja sen jälkeen mielellään jääkaapissa ennen tarjoilua.

vegaaninen parsapiirakka
vegaaninen suolainen piirakka

Hyvä makea vegaaninen piirakka? Valitse näistä!

Muistin juuri, että olenhan onnistunut tekemään hyvää vegaanista suolaista piirakkaa ennenkin. Karamellisoidulla sipulilla täytetty galette on suorastaan naurettavan yksinkertainen ja halpa ohje. Hitto, että sokerissa kuullostettu sipuli voikin olla hyvää!

Vegaanisia makeita piirakoita löytyykin sitten yllin kyllin. Vegaaninen raparperipiirakka on pian ajankohtainen, ja sen voi tehdä vaikka vaniljajugurtin kera tai vegaanisella kinuskilla kuorrutettuna.

Vegaaninen omenapiirakka onnistuu ympäri vuoden, ja tämä muhkea piirakkapohja on niin maukas, ettei haittaa, vaikka omenat eivät olisi parhaimmillaan. Ja tokihan pakastemustikoistakin voi tehdä vegaanista mustikkapiirakkaa vaikka keväällä!

Olette ehkä huomanneet rakkauteni kannellisiin piirakoihin. Myös taikinakuorella hunnutettu Mummo Ankan omenapiirakka ja söpöt pienet marjapiirakat ovat vegaanisia.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.