Seitanallinen jallu-kebabpannu

Kolme vuotta sitten tein kermassa ja sherryssä haudutettuja kyljyksiä. Kastike onnistui tuolloin niin hyvin, että mieleeni jäi muhimaan, voisiko ruoasta muokata myös vegaanisen version. Samoihin aikoihin markkinoille tulivat Vegemin seitantuotteet, jotka ovat perheemme suursuosikkeja. Valmiiksi maustetut kebabsuikaleet ovat suurin piirtein ruokaympyrämme perusta, ja niitä tulee laitettua niin pizzan päälle, kiusauksiin kuin pitaleivän väliin. Muokkasin lihaohjeen täysin vegeksi, ja takatalven iskettyä keittiössä porisi kermalla ja Jaloviinalla höystetty seitanallinen jallu-kebabpannu.

Seitankebab sopii patoihin ja laatikoihin

Seitanallisen jallu-kebabpannun voi tehdä muustakin seitanista, vaikka siivutetusta Vöneristä tai Vegemin seitansuikaleista. Myös soijakuutiot ja vastaavat käyvät hyvin. Suosittelen kuitenkin Vegemin valmiiksi maustettua seitankebabia, koska se on maustettu niin hyvin, että ruoanlaitto helpottuu. Pidän myös suikaleiden suutuntumasta, joka on sileä ja kiinteä.

Nesteenä toimivat kaurakerma ja Jaloviina. Kaurakerma on nykyään korvannut arkikokkailussamme maitopohjaisen ruokakerman. Ihan siksikin, että kaurakerma on niin paljon parempaa. Siinä on hentoa makeutta, mikä on ruoanlaitossa vain hyvä asia. Minulla kun on tapana lisätä lähes kaikkiin ruokiin pieni hyppysellinen sokeria, joka pyöristää ja syventää mausteiden makua. Kaurakermassa on makeutta luonnostaan, joten sokerihippua ei aina tarvita. Tosin nyt lisäsin sitä teelusikan kärjellisen, koska ruoka on mausteista ja suolaista.

Yhden tähden jallua sen olla pitää!

Minulla kävi nyt sellainen kardinaalimoka Alkossa, että menin ostamaan vahingossa kolmen tähden jallua. Kaikki alan harrastajat tietävät, että yhden tähden jallu on se juttu. Vertaapas joskus piruuttasi niiden makuja. Yhden tähden tavara on oikeasti parempaa. Vähän makeampaa ja pehmeämpää kuin kolmen tähden jallu eli erinomaista ruoanlaittoon.

VINK: Voit korvata jallun muilla väkevillä, joissa on hieman makeutta, esimerkiksi sherryllä tai konjakilla.

VINK VINK: Kastikkeen suurustaminen jauhoilla ei ole pakollista. Halusin nyt vanhanaikaista ruskeaa kastiketta, joten suurustin, mutta voit tehdä täysin liemevän kastikkeen ilman jauhoa. Voit suurustaa kastikkeen myös siten, että lisäät jauhot pannulle heti alussa sipulin kanssa. Tällöin saat kastikkeeseen hieman tummemman värin. Minä olen tottunut suurentamaan nesteellä, mutta molemmat tyylit toimivat.

VINK VINK VINK: Voit korvata rosmariinin salvialla.

Seitanallinen jallu-kebabpannu

4 – 6 annosta

  • 1 iso kelta- tai punasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 laakerinlehteä
  • kourallinen tuoretta rosmariinia/pari teelusikallista kuivattua
  • 460 grammaa eli kaksi pakettia Vegemin seitankebabia
  • 4 desiä kaurakermaa
  • 1 desi Jaloviinaa
  • 1 ruokalusikallinen vesitilkkaan liuotettua vehnäjauhoa
  • 2 ruokalusikallista soijaa
  • hippunen sokeria
  • suolaa
  • reilusti mustapippuria
  • reilusti öljyä tai margariinia kuullottamiseen

  1. Kuori ja silppua sipuli ja kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Lorauta paistinpannulle reilusti rasvaa ja kuullota sipulisilppua, laakerinlehtiä ja rosmariinia pari minuuttia. Lisää seitan ja jatkaa kuullottamista toiset pari minuuttia.
  2. Lisää joukkoon kaurakerma ja Jaloviina. Huuhtaise kermatölkit ja kaada pannulle myös huuhteluvesi. Anna kastikkeen porista keskilämmöllä, kunnes se alkaa paksuuntua.
  3. Jos haluat suurustaa kastikkeen, kaada tässä vaiheessa sekaan ohuena nauhana pieneen vesitilkkaan sekoitettu vehnäjauho.
  4. Mausta kastike soijalla. Maistele, ja kun kastikkeen väri ja suolaisuus miellyttävät, lisää reilusti mustapippuria, pieni ripaus sokeria ja tarvittaessa vielä hieman suolaa. Sekoita hyvin ja tarjoile pannu vaikkapa uuniperunoiden tai riisin kera.

jaloviinalla maustettu vegaaninen seitankastike
jaloviinalla maustettu vegaaninen kermakastike ja seitan

”Keinoliha” ei ole aina lisäainepommi

Pakko kehua, että tästä tuli aivan seitanan hyvää! Oli ruokavaliosi mikä tahansa, suosittelen lämpimästi testaamaan kasvispohjaisia tuotteita, koska osa niistä on kulinaristisesti yksinkertaisesti parempia kuin liha- ja maitotuotteet.

Esimerkiksi marketeissa poronkäristyksenä myyty liha on yleensä saksanhirveä ja laadullisesti kaukana porosta. Kaupan pakastealtaan lihakebabsuikaleiden koostumus taas on usein, noh, mielenkiintoinen. Suikaleissa ei ole lihaa aina nimeksikään, mutta lihamassaa jatketaan samalla soijalla ja vehnägluteenilla, joita lihankorvikkeissa on. Itse liha taas on monesti hyhmäisen rasvan peittämää rustoa. Olin nuorena pizzeriassa kesätöissä, ja nähtyäni ö-luokan kinkku- ja kebabsuikaleet en ole pystynyt syömään niitä.

Epäluuloiset haukkuvat seitania ja muita ”lihankorvikkeita” usein lisäaineita viliseväksi keinoruoaksi. Kannattaa kuitenkin tutkia pakkauselosteita. Esimerkiksi Vegemin seitanissa on vähemmän lisäaineita kuin monissa marinoiduissa broilerisuikaleissa. Ja vehnägluteenista ja kikhernejauhoista tehty seitan on mielestäni puhtaampi raaka-aine kuin lihaseos, joka sisältää lihan lisäksi samaa vehnää, kikhernettä tai soijaa.

Mausteisia pataruokia

Toinen todella kiva pataruoka – ja lohturuoka – on armaan puolisoni nimeä kantava mausteinen Villen pata. Pataan tulee makkaraa, kaalia, Koskenlaskijaa ja runsaasti mausteita ja yrttejä. Tuonkin ruoan voi muuttaa kasvisversioksi vaihtamalla makkaran seitankebabiin, joka sopii makumaailmaan loistavasti. Koskenlaskijalle en valitettavasti osaa vinkata vegaanista versiota. Ehkä korvaisin sen jollakin voimakkaasti maustetulla kasvispohjaisella tuorejuustolla, tai sitten tekisin ruoasta vain kasvisversion (en siis ole itse vegaani).

Mutta saa ehdottaa! Mikä olisi mahdollisimman paljon Koskenlaskijaa muistuttava vegaaninen tuorejuustoke?

Nyhtispullat punaviinikastikkeessa taas on täysin vegaaninen ohje. Ruoka valmistuu nopeasti valmiista kasvispyöryköistä, mutta saat luksusta arkeen, kun lisäät kastikkeeseen lorauksen punaviiniä ja muutaman laakerinlehden. Jos olet vegaani, muista tarkistaa myös viinin vegaanisuus. Hyviä ja vastuullisesti tuotettuja vegaanisia viinejä löytyy esimerkiksi Castillo de Molina -sarjasta.

 

4 Kommenttia

  1. Mervi Lehikoinen

    Tein tätä Seitanallista jallu-kebab-pannua jouluna 2022 pääaterialle ja voin sanoa, että toimii juhlaan kuin juhlaan. Helppo myös maustamalla saada eri sävyjä juhlittavan teeman mukaan. Tätä vois mainostella näin joulun alla sekasyöjillekin ja vinkiksi heille, jotka pähkäilevät tarjoilun kanssa, kun samaan pöytään on kutsuttu vegaani tai kasvissyöjä.

    • Miten ihana kommentti, kiitos! Tämä on parasta, mitä ruokaharrastaja voi kuulla. Minäpäs linkkaan ohjeen pariin ruokaryhmään.

  2. Tiina Hiljanen

    Tuo kastike näyttää ihan siltä, että (ruskeat) herkkusienet sopisivat sinne joukkoon hyvin?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.