Hekumallisen herkulliset pistaasi-valkosuklaacookiet

Hekumalliset herkulliset pistaasi-valkosuklaacookiet

Rapeille kekseille on omat hetkensä, pehmoisen sitkaille jenkkikekseille omansa. Hekumallisen herkulliset pistaasi-valkosuklaacookiet eivät ole mitään pikkumakeaa, vaan häpeilemättömän makeita ja voisia jättikeksejä.

Keksin ja cookien ero on rapeudessa

Juu, tiedän, otsikko ärsyttää kielinillittäjiä. Kuulen jo korvissanio mäkätyksen ”miksi käytät lainasanaa, kun meillä on suomenkielinen sana keksi?”.

No siksi, että keksi ja cookie ovat mielestäni eri asioita. Keksi on täysin kypsäksi paistettu ja rapea. Cookie taas paistetaan nopeasti, joten se on hieman pehmeä ja sitkas. Cookiet ovat myös yleensä isompia kuin keksit.

Olen leiponut aikasemmin suklaahippukeksejä eli chocolate chip cookieseja. Nyt muokkasin reseptistä keväisen version. Siinä on valkosuklaata sekä nyt niin kovin trendikästä pistaasia. Suolainen pistaasi ja täyteläinen valkosuklaa sopivat mainiosti yhteen.

Vanilja-aromi on vaniljasokeria vahvempaa

Vanilja korostaa hienosti valkosuklaan makua. Korvasinkin näissä suklaahippukekseissä vaniljasokerin nestemäisellä vanilja-aromilla. Löydät sen kaupan leivontahyllystä samasta paikasta, missä strösselit ja leivontasuklaat ovat.

Nestemäisessä vanilja-aromissa ei ole sokeria ja tuote on erittäin voimakkaan makuinen. Yksi teelusikallinen riittää loihtimaan keittiöön selkeän vaniljan aromin. Jos maistat vanilja-aromia, huomaat, että puhtaan vaniljan jälkimaku on hieman kitkerä. Vanilja-aromi sopiikin mielestäni rommin korvikkeeksi mocktaileihin, kuten rommicolaan ja Cuba Libreen.

VINK: Sopiva kypsennysaika riippuu keksien koosta. Ota keksit uunista mieluummin hieman liian aikaisin kuin myöhään. Voit aina paistaa niitä lisää, mutta ylikypsää cookieta ei saa enää pehmeämmäksi. Huomaa, että cookiet jatkavat kypsymistään vielä kuumalla pellillä, kun olet ottanut ne uunista. Cookiet saavat olla pehmeitä, kun otat ne ulos. Ne jähmettyvät samalla tavalla kuin piparkakut.

VINK VINK: Keksit litistyvät ja leviävät uunissa, joten jätä niiden välille hyvin tilaa. Keksejä ei myöskään tarvitse muovailla kovin litteiksi. Meidän pulleat keksimme olivat raakoina taikinapalloja.

Pistaasi-valkosuklaacookiet

10 – 12 reilun kokoista keksiä tai useampia pieniä

  • 100 grammaa pehmeää voita
  • 1,5 desiä tummaa sokeria
  • 1,5 desiä valkoista sokeria
  • 1 teelusikallinen vanilja-aromia
  • 2 munaa
  • 4,5 desiä vehnäjauhoa
  • 1 teelusikallinen ruokasoodaa
  • teelusikan kärjellinen suolaa
  • 130 grammaa rouhittua valkosuklaata
  • 70 grammaa kuorittuja pistaasipähkinöitä, esim. Pirkka

  1. Esivalmistele ainekset. Leikkaa suklaa suurella veitsellä rouheeksi. Murskaa pistaasipähkinät rouheeksi morttelissa tai suurella veitsellä.
  2. Leikkaa voi kuutioiksi ja anna sen pehmetä huoneenlämmössä tai sulata se mikrossa. Vatkaa tumma ja vaalea sokeri voin joukkoon tasaiseksi massaksi.
  3. Vatkaa munat taikinan joukkoon yksi kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Lisää seokseen vanilja-aromi.
  4. Sekoita toisessa kulhossa kuivat ainekset. Lisää ne vähän kerrallaan taikinaan. Sekoita, mutta älä vaivaa pitkään, ettei taikinaan tule sitkoa.
  5. Sekoita lopuksi suklaamuruset ja 3/4 pistaasirouheesta taikinaan. Pyörittele taikina palloksi ja pane se jääkaappiin jähmettymään uunin lämpiämisen ajaksi.
  6. Levitä uunipellille leivinpaperiarkki. Muovaile taikinasta haluamastasi keksien koosta riippuen 10 – 20 palleroa. Painele loppu pistaasirouhe koristeeksi palleroiden päälle. Aseta ne väljästi pellille. Paina palleroita hieman päältä, mutta älä litistä niitä voimakkaasti.
  7. Paista keksejä 200 asteessa uunin keskiosassa 5 – 8 minuuttia, keksien koosta riippuen. Keksit ovat valmiita, kun niiden reuna on tummunut hieman, mutta ne saavat olla pehmeitä, kun otat ne uunista.
  8. Kun keksit ovat jähmettyneet, nosta ne kuumalta pelliltä ritilän päälle tai toiseen astiaan. Näin keksit jäähtyvät, mutta eivät jatka kypsymistä kuumalla pellillä.

pistaasi-valkosuklaacookiet
pistaasi-valkosuklaacookie

Takuuvarmat keksireseptit ja ylelliset pistaasiherkut

Jos valkosuklaa ei kolahda, perinteiset suklaahippukeksit maito- tai tummalla suklaalla toimivat aina. Ohje on mausteita lukuun ottamatta samanlainen kuin tämä. Voit murustaa cookietaikinaan myös maustettua suklaata tai sekoittaa joukkoon M´n´M -karkkeja, Ranskan tai Amerikan pastilleja. Voit myös maustaa valkosuklaacookiet kuivatulla vadelmalla, mustikalla tai karpalolla.

Myös vanhan ajan kaurakeksit maistuvat minulle. Lapset diggaavat näistä sellaisenaan, minä taas tykkään maustaa taikinaa milloin milläkin. Raastettu appelsiininkuori, kuivatut marjat, maltillinen määrä suklaahippuja ja kaneli antavat kauralastuille kivaa särmää.

Jos taas rakastat pistaasia, testaapas suolaisista ruoista pistaasilohi ja pistaasirisotto. Helppoja ruokia, mutta pistaasi tuo molempiin ripauksen ylellisyyttä, jota kaipaan viikonloppuruokiin.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.