Persikat, aprikoosit ja nektariinit ovat nyt parhaimmillaan. Popsin näitä uskomattoman makeita hedelmiäni joka päivä ja ihmettelen, miten joku voi maistui näin tajuttoman hyvältä. Minulla on myös tapana leipoa luottopiirakkaani sesongin täytteillä, ja vegaaninen piirakkapohja sai nyt täytteekseen tuoretta persikkaa. Helppo ja mehevä persikkapiirakka ei vaadi vaahdotusta ja vatkaamista, joten leivonnainen onnistuu helposti myös mökillä ja vaikka perheen pienimmiltä.
Vegaaninen piirakkapohja on maukkain ja helpoin
Tein persikkapiirakan pohjan samalla ohjeella, jolla syntyvät vegaaninen mustikkapiirakka, vegaaninen omenapiirakka ja vegaaninen raparperipiirakka kinuskikastikkeella. Nerokas, uskomattoman maukas, hyvin kohoava ja kasassa pysyvä piirakkapohja on alun perin Vegeviettelyksen ohje.
En leivo enää makeaa piirakkaa juuri muilla pohjilla, koska tämä on mielestäni helpoin ja paras. Pohja on paksumpi kuin ns. lättänäpiiraissa, mutta makua piisaa. Pohjaan ei tule voita tai munia, mutta sitä ei huomaa koostumuksesta millään tavalla. Piirakka ei murene eikä se ole likilaskuinen tai kivinen.
En näe enää mitään syytä tehdä sekaanipohjia, koska vegaaninen taikina on helpompi, nopeampi, halvempi ja paremman makuinen. Ainekset löytyvät kaapista aina, eikä tarvitse lähteä kauppaan hakemaan munia, jtoka tuntuvat olevan loppu aina silloin, kun niitä tarvitaan. Kannattaa siis kokeilla, oli ruokavaliosi mikä tahansa.
VINK: Persikan sijaan voit käyttää myös aprikoosia tai nektariinia.
VINK VINK VINK: Jos et pidä kardemummasta, jätä se pois taikinasta. Voit myös korvata sen tässä piiraassa pomeranssilla tai raastetulla appelsiininkuorella.
VINK VINK VINK: Jos persikoista jää yli paloja, jotka eivät muotonsa puolesta sovi mielestäsi piirakan päälle, ota ne talteen ja nauti jugurtin kera.
Mehevä vegaaninen persikkapiirakka
25-senttiseen tai suurempaan irtopohjavuokaan
Vegaaninen piirakkapohja:
- 3 desiä kauramaitoa
- 1,5 desiä rypsiöljyä
- 1 desi sokeria
- 1 desi tummaa sokeria
- 5 desiä vehnäjauhoa
- 3 ruokalusikallista perunajauhoa
- 2 teelusikallista leivinjauhetta
- 1 teelusikallinen kardemummaa
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 0,5 teelusikallista suolaa
Pinnalle:
- 2-3 persikkaa
Lisukkeeksi:
- 2 desiä vispautuvaa (kaura)vaniljavispikermaa
- tai (kaura/soija)vaniljajäätelöä
- Tee ensin pohja. Sekoita keskenään kauramaito, öljy, sokeri ja tumma sokeri.
- Sekoita toisessa astiassa pohjan kuivat aineet. Lisää ne vähän kerrallaan, kevyesti sekoittaen taikinaan. Älä vaivaa liikaa, ettei taikinaan tule sitkoa.
- Leikkaa persikat viipaleiksi ja viipaleet puolikuun muotoisiksi. Kuivaa runsain neste viipaleista talouspaperiin.
- Vuoraa 25-senttinen tai suurempi irtopohjavuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja asettele persikkasiivut pohjan päälle. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen, eikä tikkuun tartu raakaa taikinaa.
- Tarjoile persikkapiirakka vaniljavaahdon tai jäätelön kera. Säilytä piiras jääkaapissa kelmun alla. Näin se mehevöityy entisestään, eikä kuivu.
Monenlaisia mustikkapiirakoita ja persikkajälkkäreitä
Jos olet ohuen, murumaisen piirakkapohjan ja runsaiden täytteiden ystävä, arkistosta löytyy herkkuja sinullekin. Mustikka-nektariinipiirakassa on runsaasti loppukesän hedelmiä ja marjoja, joiden päälle lorotellaan vielä hunajaa. Bloggauksesta löytyy myös itse tehdyn vaniljakastikkeen ohje, nam!
Tein samalla ohuella murupohjalla valkosuklaalla täytettyä mustikkapiirakkaa. Pakko vähän nostaa itseään jalustalle, on meinaan pirun hyvä ohje. Täyte on niin makeaa ja muhevaa, että ei haittaa yhtään, vaikka käyttäisit pakastealtaan valmista murotaikinaa.
Jos taas persikat, nektariinit tai aprikoosit kolahtavat, testaas tämä: viinikastike zabaione ja paahdetut hedelmät. Käytin ohjeessa persikoita, mutta oikeastaan kaikki hedelmät käyvät, myös ananas, omena tai päärynä.
Tämä lienee hyvä hetki paljastaa, että olen niitä ihmisiä, joiden mielestä zabaione on hyvä konvehti! Ja tästä asiasta ei keskustella!!!!!