Mielettömän mehevä ja helppo mustikkapiirakka

Pakko se on myöntää, nyt on syksy. Vaikka pelkään lähestyvää pimeyttä hirveästi, yritän ottaa tästä vuodenajasta kaikki irti. Ruokapuolella se tarkoittaa marja-, omena- ja sieniruokia. Opin kesällä tekemään niin hyvän ja yksinkertaisen vegaanisen piirakkapohjan, että paluuta muihin ohjeisiin ei taida olla. Nyt syntyi mielettömän mehevä ja helppo mustikkapiirakka, joka vain paranee mehustuessaan jääkaapissa.

Perunajauho, muhkean pohjan salaisuus

Testasin tätä vegaanista piirakkapohjaa ensimmäisen kerran, kun tein vegaanisen kinuskilla kuorrutetun raparperipiirakan. Siitä tuli jumalaisen hyvää. Yleensä leivon mahdollisimman ohuen pohjan ja satsaan täytteisiin.

Tämä Vegeviettelykseltä oppimani paksu vegaaninen piirakkapohja on kuitenkin niin maukas, pehmeä ja paksu, että haukkaus on kuoresta pohjaan asti silkkaa nautinnon sinfoniaa. Et tarvitse munia, et voita, et vaahdotusta, mutta lopputulos ei ole mureneva, kova tai littana!

Voit tehdä piirakan vaikka mökillä, missä ei välttämättä ole sähkövatkainta. Se onnnistuu myös silloin, kun tuntuu, että jääkaapissa ei ole mitään aineksia. Perustason kuiva-aineista ja rypsiöljystä syntyy parempi pohja kuin munista ja voista.

Pohja on niin muhkea, että mustikkapiirakka kannattaa tehdä irtopohjavuokaan. Käytin 25-senttistä vuokaa, ja vähän isommallakin vuoalla piirakasta tulisi pullea.

VINK: Pohja on niin makea, että mustikat voi laittaa päälle sellaisenaan tai kevyesti sokeroituina. Minun mustikkani olivat vähän vetisiä, joten pyörittelin ne kevyesti kaurahiutale-perunajauho-sokeriseoksessa. Näin mustikat eivät värjänneet taikinaa.

Mehevä vegaaninen mustikkapiirakka

25-senttiseen tai suurempaan irtopohjavuokaan

Vegaaninen piirakkapohja:

  • 3 desiä kauramaitoa
  • 1,5 desiä rypsiöljyä
  • 1 desi sokeria
  • 1 desi tummaa sokeria
  • 5 desiä vehnäjauhoa
  • 3 ruokalusikallista perunajauhoa
  • 2 teelusikallista leivinjauhetta
  • 1 teelusikallinen kardemummaa
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 0,5 teelusikallista suolaa

Mustikkatäyte:

  • 5 desiä mustikoita
  • 1 ruokalusikallinen perunajauhoa
  • 1 ruokalusikallinen sokeria
  • 2 ruokalusikallista kaurahiutaleita

Lisukkeeksi:

  • 2 desiä vispautuvaa (kaura)vaniljavispikermaa
  • tai (kaura/soija)vaniljajäätelöä

  1. Tee ensin pohja. Sekoita keskenään kauramaito, öljy, sokeri ja tumma sokeri.
  2. Sekoita toisessa astiassa pohjan kuivat aineet. Lisää ne vähän kerrallaan, kevyesti sekoittaen taikinaan. Älä vaivaa liikaa, ettei taikinaan tule sitkoa.
  3. Sekoita mustikat, perunajuho, sokeri ja kaurahiutaleet hölskytellen pussissa tai kannellisessa astiassa.
  4. Vuoraa 25-senttinen tai suurempi irtopohjavuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja ripottele mustikat tasaisesti pohjan päälle. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen, eikä tikkuun tartu raakaa taikinaa.
  5. Tarjoile mustikkapiirakka vaniljavaahdon tai jäätelön kera. Säilytä piiras jääkaapissa kelmun alla. Näin se mehevöityy entisestään, eikä kuivu.

Vegaaninen mustikkapiirakka ja vegaaninen piirakkapohja
Vegaaninen mustikkapiirakka ja vegaaninen piirakkapohja

Mustikkaherkkuja ja täydellinen kuivakakku

Jos lähestyvästä talvesta jotain hyvää etsii, niin kuivakakut. Ei kun korrekti ilmaus on nykyään kai kahvikakku? No ihan sama. Minulla on vegaanisen taatelikakun resepti, joka on kaukana kuivasta, vaikka kuivakakuista puhunkin. Kyseisellä reseptillä syntyy niin pehmeä, joustava, mausteinen ja mehevä taatelikakku, että en näe enää mitään syytä kokeilla muita ohjeita, ja todella moni muu on sanonut samaa.

Voi kun oppisi vielä tekemään yhtä mehevän vegaanisen vaalean kahvikakun. En valitettavasti ole onnistunut, saa vinkata, jos tiedät hyvän!

Sitten ihan tavallinen mustikkapiirakka, jossa on kuitenkin kiva juju. Valkosuklaa-mustikkapiirakka on yhtä aikaa samettinen ja raikas. Täyteläinen valkosuklaa on loistava pari raikkaille mustikoille. Sama makumaailma löytyy jugurtti-valkosuklaapannacottasta, joka kuorrutetaan mustikoilla. Valkosuklaapannacotta on ollut jo vuosia hätäkiirepaniikkijälkkärini. Teen sen silloin, kun ei ole aikaa ja energiaa pipertää, mutta haluan silti tehdä vieraille jotain, en vain avata jäätelöpakettia.

Aina on tykätty!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.