Muhkea, mehevä ja helppo omenapiirakka

Kyllähän se nyt yksi omenapiirakka pitää joka syksy pyöräyttää. Löysin kesällä Vegeviettelyksen superhelpon vegaanisen piirakkapohjan ohjeen, ja se oli menoa. Olen tehnyt piirakasta jo kinuski-raparperi- ja mustikkaversion. Kun saimme anoppilasta ison kassillisen kotimaista omenaa, vuorossa oli muhkea, mehevä ja helppo omenapiirakka. Tämä piiras kohoaa upeasti, etkä tarvitse sähkövatkainta, sillä taikinan ainekset vain sekoitetaan kevyesti.

Paksu pohja täynnä makua

Aikaisemmin vihasin paksuja piirakoita. Monen makean piirakan pohja kun on aika mauton ja kuiva ja kaipaa täytteiden kosteutta.

Tämä piirakkapohja on esimmäinen, muhkea, kakkumainen pohja, josta todella pidän. Pohja on niin hyvää, että voisin vedellä sitä sellaisenaan ilman täytteitä, eräänlaisena kahvikakkuna. Syvän maun salaisuuksia ovat tumma sokeri ja kardemumma.

Rakastan myös piirakkapohjan helppoutta. Ei tarvitse vaahdotella munia ja voita. Sen kuin vain sekoittaa kaikki ainekset ja that´s it. Rypsiöljy toimii täydellisesti, eikä munien ja voin puute vaikuta makuun ja koostumukseen millään tavalla. Perunajauho kuohkeuttaa pohjan ja pitää sen kasassa. Kukaan, jolle olen piirakkaa tarjonnut, ei ole tajunnut, että se on vegaanista tai allergiakakku (sopii muna- ja maitoproteiiniallergikoille).

Tästä ohjeesta en enää luovu

Minä rakastan piirakkapohjassa ennen kaikkea makua, koostumusta ja helppoutta. Kynnykseni leivontaan on laskenut, kun löysin pomminvarman ohjeen, johon ainekset löytyvät aina, ja jonka kanssa ei tarvitse kuhnata, tuhnata, sotkea, kohottaa ja vaahdottaa.

Minulta on muuten kysytty, riittääkö näin pieni perunajauhomäärä todella pitämään pohjan kasassa. Kyllä riittää! Olen testannut piirakkaa monta kertaa ja maistattanut sitä monille kavereille, ja aina on toiminut.

VINK: Myös päärynä, persikka, luumu ja nektariini sopivat piirakan täytteiksi.

VINK VINK: Perunajauhoklimpit on helppo tasoittaa ja sekoittaa taikinaan silikonisella nuolimella.

Muhkea vegaaninen omenapiirakka

25-senttiseen tai suurempaan irtopohjavuokaan

Pohja:

  • 3 desiä kaura/muuta kasvimaitoa
  • 1,5 desiä rypsiöljyä
  • 1 desi vaaleaa sokeria
  • 1 desi tummaa sokeria
  • 5 desiä vehnäjauhoa
  • 3 ruokalusikallista perunajauhoa
  • 2 teelusikallista leivinjauhetta
  • 1 teelusikallinen kardemummaa
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 0,5 teelusikallista suolaa

Täyte:

  • 4 pientä kotimaista omenaa
  • ripaus kanelia
  • ripaus sokeria

  1. Tee ensin pohja. Sekoita keskenään kauramaito, öljy, sokeri ja tumma sokeri.
  2. Sekoita toisessa astiassa pohjan kuivat aineet. Lisää ne vähän kerrallaan, kevyesti sekoittaen taikinaan. Älä vaivaa liikaa, ettei taikinaan tule sitkoa.
  3. Leikkaa omenat puolikuun muotoisiksi viipaleiksi.
  4. Vuoraa 25-senttinen tai suurempi irtopohjavuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja levitä omenaviipaleet lomittain piirakan päälle. Ripottele siivilän läpi omenoiden päälle hieman kanelia ja sokeria.
  5. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen, eikä tikkuun tartu raakaa taikinaa.
  6. Nauti lämmin piirakka vaniljavaahdon tai jäätelön kera. Piirakka kannattaa säilyttää jääkaapissa kelmun alla, jolloin se mehevöityy entisestään.

Vegaaninen helppo omenapiirakka
Vegaaninen omenapiirakka helppo vegaaninen piirakkapohja

Omenastruudeli ja tarte tatin, mainettaan helpommat

Oletkos koskaan leiponut itävaltalaista perinneherkkua, omenastruudelia? Minä välttelin sitä pitkään, koska kuvittelin, että stuudeli on vaikea tehdä. Kattia kanssa. Konjakkitilkalla maustettu omenastruudeli on helpoimpia testaamiani leivonnaisia. Ainekset ovat yksinkertaisia, ja kun käytät vegaanista margariinia, leivonnainenkin on automaattisesti vegaaninen.

Struudelia voi muokata laittamalla täytteeseen pähkinärouhetta ja rusinoita tai jättämällä ne pois. Täytteeksi käy oikeastaan mikä tahansa hedelmä, marjoista myös kirsikat. Konjakkiloraus ei ole pakollinen, ja voit korvata konjakin millä tahansa aromikkaalla jälkiruokaviinillä.

Ranskalainen omenakeikauskakku eli tarte tatin on vähän visaisempi, mutta amatööriköökkimme onnistui siinäkin! Kaikkein tärkeintä on se, että kaadat pannulle ensin sokerin, sen jälkeen voin ja kolmanneksi calvadoksen. Kun tämä pyhä kolminaisuus on pannulla, ÄLÄ SEKOITTELE SITÄ! Ihan vain nopeasti pyöräytät ja sen jälkeen annat ainesten sulaa tahmeaksi levyksi, johon omenat kiinnittyvät. Jos sekoitat seosta, tarte tatinin pinnasta tulee klimppinen.

Ja kuten sanottu, jos minä olen onnistunut tässä, sinäkin onnistut. Ei kun Rockyn teema taustalle pauhaamaan ja ääntä kohti!

 

One Comment

  1. Herkullista! Tuli todella mehevä piirakka ja kohosi upeasti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.