Joulupöydän jälkiruoka ei ole koskaan ollut lempihommani, eikä suvussamme kukaan muukaan siitä erityisemmin innostu. Olisi kuitenkin kivaa, että aterian päättäisi jokin makea, ei pelkkä konvehti. Mutta kukaan ei yksinkertaisesti jaksa tehdä mitään kovin fancya, koska kaikki paukut laitetaan alkupalapöydän kaloihin ja kylmiin salaatteihin. Keksin onneksi superhelpon ja nopean vegaanisen jälkiruoan, jossa on jouluinen maku. Se on kahden raaka-aineen Biscoff-mousse!
Keksitahna on jumalten keksintö!
Hehkutin Bicoff-tahnaa jo pari viikkoa sitten, kun tein siitä kastiketta uuniriisipuuron lisukkeeksi (ko. ohje on muuten vegaaninen).
Biscoff-tahna on siis tehty kirjaimellisesti Biscoff-kekseistä. Keksit maistuvat hieman piparkakkujen ja toffeen sekoitukselle. Vegaaninen Biscoff-tahna on syntistä herkkua sellaisenaan. Se sopii vaikka puuroon tai paahtoleivän päälle banaanin ja pienen suolahippusen kera.
Tahna on herkkua myös ihan vain purkista vedeltynä. Siitä voi myös jatkojalostaa vaikka mitä: täytettä ja kuorrutetta kakkuihin, kastiketta puuron, jäätelön tai muiden jälkkäreiden päälle, fudgea tai korvapuustitäytettä Chocochilin tyyliin.
Tällä kerralla tein tahnasta Biscoff-moussea, joka on suorastaan idioottimaisen helppo vegaaninen jälkiruoka. Kaikkein karsituimmillaan aineksiksi riittävät Biscoff-tahna ja mieluinen vispikerma. Jos haluat syventää Biscoff-moussen hienoista suolaisenmakeutta, mausta se pienellä suolahipulla. Päälle voi murustella koristeita, jos fiiniksi heittäytyy.
VINK: Tein vegaanisen version, joten käytin kauravispiä, jonka maku sopii hyvin kekseihin. Voit käyttää myös soijavispiä tai vispikermaa.
Kahden raaka-aineen Biscoff-mousse
6 annosta
- 4 desiä (kaura)vispikermaa
- 170 grammaa eli vajaa puoli purkillista Biscoff-tahnaa
- 1/3 teelusikallista suolaa (jos haluat)
- koristeeksi keksimurua ja/tai marjoja (jos haluat)
- Lusikoi Biscoff-tahna pieneen kattilaan. Sulata tahna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Voit sulattaa tahnan myös vesihauteessa.
- Maistele sulanutta kastiketta. Jos haluat korostaa suolaisenmakeaa makua, voit lisätä kastikkeeseen pienen ripauksen suolaa, mutta tämä ei ole pakollista. Ota kastike pois liedeltä ja anna sen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
- Kun kastike jäähtyy, vispaa kerma. Kaada Biscoff-kastike ohuena nauhana kermavaahtoon ja sekoita hyvin.
- Lusikoi Biscoff-mousse annosmaljoihin. Nauti sellaisenaan tai koristele halutessasi piparimurulla ja marjoilla.
Helppo mousse toimii aina
Noh nih, jos tämä joulu sujuisi aterioinnin puolesta nyt vähän iisimmin kuin pari vuotta sitten, jolloin tein joulupöytään elämäni ensimmäisen ja viimeisen raakakakun. Tuon kokemuksen jälkeen en ole suostunut syömään raakaruokaa, ja kutsun raakakakkuja hyydykkeiksi. 😀
Toinen helppo jälkkäri laiskoille kokeille on vegaaninen Snickers-mousse. Siihen tulee vispikermaa, suklaata ja maapähkinävoita. Suolaisenystävä taas voi surauttaa vuohenjuustomoussen, joka maistuu raikkaiden hedelmien, esimerkiksi päärynän tai persimonin kanssa.
Mutta mutta. Nyt huokaisen syvään. Imuroin eteisestä kurat pois, mössähdän sohvalle, otan lasin punkkua ja toivon, että joulumieli tulisi. Siitä huolimatta, että tämä pelontäyteinen syksy on ollut tosi, tosi raskas.
Hyvää joulua pupuset!
Thank you!!1