Piirakkapöhinä jatkuu! Kaurainen mustikkapiirakka rapealla toscakuorrutuksella sisältää ihania kontrasteja. On raikkautta, äkkimakeutta, pehmeyttä ja rapeutta. Kaura-mustikkapiirakka on todella helppo tehdä, ja ulkonäkö saa olla rennosti roiskittu. Piirakan maku on kuitenkin suorastaan elegantti.
Lempeää, raikasta ja sopivasti makeaa
Lempeä kaura ja raikas, kirpeä mustikka. Siihen kun yhdistää vielä syvän kardemumman, alkavat hyvän elämän ainekset olla kasassa.
Kun aloin googlailla inspiraatiota tähän reseptiin, mielessäni oli rapsakka kaurapaistos. Esimerkiksi Iltalehden kaura-mustikkapelti näytti houkuttelevalta, saatoin tuntea paahtuneen kauran ronkseen suussani.
Päädyin lopulta muokkaamaan Yhteishyvän kaura-mustikkapiirakan ohjetta. Siinä kun houkutti karamellisoitunut, hitusten toffeinen toscakuorrute, jota ripotellaan nokareina mustikkatäytteen päälle.
Vegaaninen kaura-mustikkapiirakka, silvuplee
Totesin, että Yhteishyvän kaura-mustikkapiirakka on lähes vegaaninen, joten veganisoin sen loppuun. Korvasin pohjan kananmunan omenasoseella, joka sopii syksyyn. Voin sijaan käytin suolaista maidotonta margariinia. Ja kun tosiaan sitä kardemummaa rakastan, lisäsin sitä kunnon tujauksen sekä pohjaan että toscaan.
Loppukesän aikana leipomistani piirakoista tämä oli perheen suosikki. Marjojen runsasta määrää ja hieman hillomaista koostumusta kiiteltiin, karamellisoitunutta kauramurua suorastaan ylistettiin. Esikoinen kyseli, miten tämä piirakka voi olla näin hyvää.
Siksi, lapseni, että siinä on ihan jumalattomasti sokeria ja voita (tai sitä margariinia, mutta got the point).
VINK: Jos et pidä kardemummasta, jätä se pois tai korvaa kanelilla.
VINK VINK: Voit korvata omenasoseen 0,5 desillä soijajugurttia. Suosittelen Alpro Greek Style Vaniljaa.
Kaura-mustikkapiirakka toscamurulla
Noin 24-senttiseen piirakkavuokaan
Pohja:
- 100 grammaa suolaista margariinia
- 0,75 desiä sokeria
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 1 teelusikallinen kardemummaa
- 0,5 teelusikallista leivinjauhetta
- 2 desiä kaurahiutaleita
- 0,5 desiä kauraleseitä/kaurajauhoa
- 1 desi vehnäjauhoa
- 0,5 desiä omenasosetta
Marjatäyte:
- 400 grammaa mustikoita
- 3 ruokalusikallista hillosokeria
- 1 ruokalusikallinen perunajauhoa
Toscamuru:
- 75 grammaa margariinia
- 1 desi tummaa sokeria (esim. fariini)
- 50 grammaa mantelirouhetta/mantelilastuja
- 2 desiä kaurahiutaleita
- 1 ruokalusikallinen vehnäjauhoa
- 0,5 teelusikallista kardemummaa
- 2 – 3 ruokalusikallista kasvimaitoa
- Ota margariini pehmentymään huoneenlämpöön reilu puoli tuntia ennen leivonnan aloittamista. Jaa se kahtia pohjaan ja toscaan tuleviin osioihin. Leikkaa margariini kuutioiksi.
- Tee ensin pohja. Sekoita siihen tuleva margariini ja sokeri keskenään. Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää ne ja omenasose rasva-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa, ettei pohjaan tule sitkoa. Anna taikinan jähmettyä hetki jääkaapissa, jotta sen käsittely on helppoa.
- Voitele piirakkavuoka. Levitä taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille.
- Sekoita kulhossa mustikat, perunajauho ja hillosokeri. Kaada mustikat piirakkapohjan päälle. Esipaista piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla 20 minuuttia.
- Tee tosca, kun piirakka esipaistuu. Pane toscaan tuleva margariini pieneen kattilaan. Lisää joukkoon toscan muut ainekset. Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes se alkaa kuplia ja tuoksuu karamellisoituneelta.
- Ota piirakka uunista. Ripottele tosca nokareina mustikkatäytteen päälle. Paista piirakkaa vielä 15 – 20 minuuttia, kunnes reunat ja toscamuru ovat kullankeltaisia.
- Tarjoa lämmin piirakka vaniljajäätelön kera.
Mustikkapiirakkaa joka makuun
Ja sitten niitä muita mustikkapiirakoita, joita olen viime aikoina leiponut.
Mielettömän mehevä ja helppo mustikkapiirakka on nykyään luotto-ohjeeni. Tämäkin piirakka on vegaaninen ja vaivaton valmistaa. Se eroaa kaura-mustikkapiirakasta siten, että pohja on paksu ja kakkumainen. Jos pohja on mielestäsi piirakan pakollinen paha ja täyte the juttu, tuo ohje kumoaa käsityksesi. Reseptin juju on todella maukas, tummalla sokerilla ja kardemummalla maustettu, kimmoisa kakkupohja.
Kakkumaisen piirakkapohjan voi myös puolittaa. Vegaanisessa vanilja-mustikkapiirakassa on sama pohja, täytteenä taas vaniljaista soijajugurttia ja marjoja. Pohjassa on makeutta, täytteessa raikkautta. Pohjan ja täytteen määrä ovat hyvässä tasapainossa keskenään ja piiras mahtuu matalaan piirakkavuokaan.
Sekaanisista mustikkapiirakoista lempparini on valkosuklaa-mustikkapiirakka. Tämä on heviä kamaa, sillä täytteessä on sulatettua valkosuklaata ja kuohukermaa. Samettinen, ylellinen jälkiruoka hienompaankin juhlapöytään – tai lenkin jälkeen palautusruoaksi. 😀
Jos perinteisempi toscapiirakka kiinnostaa, sen ohje löytyy täältä. Sen verran olen ohjetta janicoinut, että olen lisännyt veriappelsiinia sekä taikinaan että kuorrutteeseen. Voit käyttää muitakin makeita sitrushedelmiä tai sesongissa olevaa omenaa. Omenoita voi myös siivuttaa pohjan päälle ja kuorruttaa siivut toscalla.