Kun himo iskee, sitä on saatava. Nimittäin mustikkapiirakkaa. Mustikan ja kardemumman liitto on yksi vastustamattomimmista makupareista, ja tämä tuskin jää syksyn ainoaksi mustikkapiirakkaohjeekseni. Aloitetaan putki ja esitellään ensimmäiseksi vegaaninen vanilja-mustikkapiirakka.
Piirakkapohja, jossa on makua ja muhevuutta
Teen nykyään makeiden piirakoiden pohjan lähes aina samalla ohjeella. Vegeviettelyksen muhkea vegaaninen piirakkapohja on yksinkertaisesti paras, myös munaa ja maitoa sisältäviin pohjiin verrattuna.
Taikinaan tulee valkoisen lisäksi aromikkaampaa tummaa sokeria. Käytän yleensä fariini- tai palmusokeria, mutta mikä tahansa tumma sokeri käy. Niissä kaikissa on karamellisoitunutta, paahteista makua, jota valkoisessa perussokerissa ei ole.
Maailman paras piirakkapohja sisältää tietenkin myös aimo ripauksen kardemummaa. Kyllä, tiedän, osa teistä vihaa sitä. Heittereiden kannattaa jättää kardemumma suosiolla pois ja korvata se ripauksella kanelia. Minä taas läträän tällä mausteiden aatelisella mielin määrin.
Alkuperäisestä ohjeesta tulee muheva, paksu piirakka, joka kannattaa tehdä irtopohjavuokaan. Täytteitä on päällä kuorrutuksen verran. Toisinaan haluan kuitenkin litteäpohjaisen piirakan, jossa on paljon kosteaa täytettä.
Olen aika kyllästynyt perusmurupohjaan. Olenkin alkanut korvata sen Vegeviettelyksen ohjeella, jonka puolitan. Pohjasta tulee ohut ja napakka, mutta pehmeä, ei siis murumainen.
Soijajugurtti hyytyy uunissa
Minulla on ollut pari katastrofaalista kokemusta soijajugurtin käyttämisestä leivonnassa. Viime kesänä rohkaistuin taas yrittämään ja onnistuin. Vegaaninen vanilja-raparperipiirakka on tehty aika lailla samalla tavalla kuin tämän ohjeen mustikkapiirakka.
Idea on yksinkertainen: täytteeksi lusikoidaan purkillinen Alpro Greek Style Vanilja -jugurttia, jota on terästetty hieman vaniljasokerilla. Jugurtin päälle ripotellaan marjat tai muut täytteet.
Soijajugurtti hyytyy uunissa, ja kun maltat jäähdyttää piirakan ja antaa sen vielä kiinteytyä jääkaapissa, se pysyy varmasti kasassa. Vegaaninen mustikkapiirakka on maukas ja raikas. Pohjassa on kunnolla sokeria ja mausteita, mutta täyte on fressi ja marjat maistuvat itseltään. Et myöskään tarvitse erikseen vaniljakastiketta tai -jäätelöä.
VINK: Huomioi, että pakastemustikat ovat kosteampia kuin tuoreet marjat. Jos käytät pakastemarjoja, pane uuni kiertoilmalle, ettei piirakka vety, kun marjat sulavat. Pakastemarjoista tehtyä piirakkaa kannattaa myös pitää uunissa hieman pidempään kuin tuoremarjapiirakkaa, jotta pohja kypsyy varmasti.
VINK VINK: Piirakka kannattaa tehdä korkeareunaiseen vuokaan, ettei täyte valu kypsyessään yli.
Vegaaninen vanilja-mustikkapiirakka
22 – 24 -senttiseen piirakkavuokaan
Pohja:
- 1,5 desiä kaura- tai muuta kasvimaitoa
- 0,75 desiä rypsiöljyä
- 0,5 desiä vaaleaa sokeria
- 0,5 desiä tummaa sokeria
- 2,5 desiä vehnäjauhoa
- 1,5 ruokalusikallista perunajauhoa
- 1 teelusikallinen leivinjauhetta
- 0,5 teelusikallista kardemummaa
- 0,5 teelusikallista vaniljasokeria
- 0,25 teelusikallista suolaa
Täyte:
- 400 grammaa Alpro Greek Style Vanilja -jugurttia
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 150 – 200 grammaa mustikoita
- halutessasi mustikoiden päälle ripaus sokeria
- Tee ensin taikina. Sekoita kulhossa kauramaito, öljy ja sokerit. Sekoita toisessa astiassa taikinan kuivat aineet. Lisää kuivia aineita kosteisiin vähän kerrallaan. Sekoita kevyesti, mutta älä vaivaa, ettei taikinaan tule sitkoa.
- Kaada taikina öljyttyyn vuokaan. Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pohja on kiinteytynyt hieman.
- Sekoita jugurttiin teelusikallinen vaniljasokeria. Ota esipaistettu pohja uunista ja levitä jugurtti tasaisesti sen päälle. Ripottele mustikat jugurtin päälle ja niiden pinnalle halutessasi hieman sokeria.
- Paista piirakkaa vielä noin 25 minuuttia. Piirakka on valmista, kun painat tikun tai haarukan piirakan keskelle, eikä siihen tartu taikinaa.
- Jäähdytä piirakka ja anna sen mielellään kiinteytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
Mustikkapiirakka valkosuklaan ja nektariinin kera
Olen käyttänyt samaa pohjaa myös tässä mustikkapiirakassa, jonka idea on muhkea pohja ja kevyt marjakuorrutus. Yleeensä olen ohuen pohjan ja runsaan täytteen ystävä, mutta Vegeviettelykseltä oppimani piirakkapohja on niin hyvä, että sitä syö ilokseen.
Valkosuklaa-mustikkapiirakan pohja on hieman murutaikinamaisempi. Se luo hyvää kontrastia pehmeään ja syntisen makuiseen täytteeseen, jossa on reilusti sulatettua valkosuklaata. Tuo piirakka on yksi parhaita kehitelmiäni, se menee myös hienommasta jälkiruoasta.
Mustikka sopii hyvin yhteen myös makeiden aprikoosien, nektariinien ja persikoiden kanssa, jotka ovat loppukesällä parhaimmillaan. Mustikoilla ja hedelmillä täytetty piirakka viimeistellään lorottamalla pinnalle hieman hunajaa tai vaaleaa siirappia. Piirakka on myös ulkomuotonsa puolesta todellinen keskikesän kaunotar.