Rahkapiirakka on luottoleivonnaiseni. Se on helppo tehdä ja piirakka vain paranee oltuaan pari päivää jääkaapissa. Nyt uunissa paistui luumurahkapiirakka marinoiduilla luumuilla. Luumupiirakka sopii erinomaisesti joulupöytään ja lupaan, että tämä maistuu niillekin, jotka eivät voi sietää joulutorttujen luumumarmeladia.
Raikas ja mehevä leivonnainen
Minun rahkapiirakassani on pehmoinen pohja ja paljon raikasta täytettä. Vapun rahkapiirakka toimi aikoinaan reseptin inspiraationa, mutta olen muokannut täytettä monet kerrat omasta päästäni.
En laita rahkapiirakan täytteeseen kauheasti sokeria. Maustan sen hedelmäsoseella tai hillolla ja lisään makeutusta vain hieman. Koristelen piirakan yleensä hedelmäsiivuilla, jotka tuovat leivonnaiseen lisää makeutta ja kosteutta.
Pohja mehevöityy, kun se saa imeä täytteen makuja reilun vuorokauden jääkaapissa kelmun alla. Mitä pienempään vuokaan teet tortun, sitä paksumpi rahkatäytteestä tulee.
Makeutta marinoiduista luumuista
Makeutin luumurahkapiirakan samalla luumumarmeladilla, jolla tortut täytetään. Tiedän, että tätä marmeladia rakastetaan tai vihataan. Sen maku on joidenkien mielestä yksinkertaisesti liian voimakas ja imelä ja ulkonäkö, noh. Sanotaanko näin, että luumusose ei ole niitä kaikkein esteettisimpiä raaka-aineita. Ymmärrän hyvin, miksi kyseinen herkku ei maistu kaikille vaippaikäisten vanhemmille. 😀
Luumurahkapiirakkaan marmeladia tulee puoli purkillista. Luumun maku erottuu selvästi, mutta rahka tekee piirakasta raikkaan. Tämä maistuu varmasti niillekin, joiden mielestä torttujen täyte on liian äitelää.
Luumut eivät ole joulukuussa parhaimmillaan. Syksyllä voisin koristilla piirakan luumunpuolikkailla, joille ei ole tehty mitään, mutta talvella kovahkot, kirpeät luumut kaipaavat lisämakua. Marinoin luumunpuolikkaat nesteessä, jossa oli rommia, hunajaa ja joulumausteita. Jokaisessa piirakkapalassa on sekä makea hedelmäsydän että paljon mukavan hapanta rahkaa.
VINK: Luumujen alkoholi haihtuu paistettaessa, mutta voit marinoida luumut myös ilman alkoholia. Korvaa rommi vedellä tai mehulla ja käytä marinadissa hieman enemmän hunajaa.
VINK VINK: Rommin lisäksi muut makeat alkoholit, kuten portviini, sherry ja erilaiset liköörit sopivat marinointiin.
VINK VINK VINK: Voit maustaa rahkan myös makeuttamattomalla luumusoseella, kuten Piltti-luumusoseella. Tällöin voit lisätä rahkatäytteeseen hieman enemmän sokeria.
Luumurahkapiirakka marinoiduilla luumuilla
Keskikokoiseen, noin 26-senttiseen, korkeareunaiseen vuokaan tai samankokoiseen/pienempään irtopohjavuokaan
Pohja:
- 150 grammaa pehmeää voita
- 1,5 desiä sokeria
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 2 munaa
- 1 teelusikallinen leivinjauhetta
- 3,5 desiä vehnäjauhoja
Täyte:
- 500 grammaa maustamatonta rahkaa
- 150 grammaa eli puoli purkillista luumumarmladia
- 0,5 desiä sokeria
- 3 munaa
Marinoidut luumut:
- 4 – 5 luumua (vuoan ja piirakan koosta riippuen)
- 0,5 desiä rommia
- 0,5 desiä hunajaa
- 1 teelusikallinen kanelia
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria tai koverretun vaniljatangon sisus
- Pane luumut marinoitumaan vähintään puoli tuntia etukäteen. Halkaiset luumut ja koverra niistä kivet. Sekoita pienessä kulhossa kaikki marinadin ainekset ja pane luumut marinadiin. Sivele marinadia luumujen päälle ja kallistele tai hölskytä astiaa välillä, jotta luumut marinoituvat tasaisesti. Mitä pidempään luumut marinoituvat, sitä herkullisempia niistä tulee.
- Tee seuraavaksi taikina. Leikkaa pehmennyt voi kuutioiksi. Vaahdota se sokerin ja vaniljasokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksi kerrallaan, koko ajan vatkaten.
- Sekoita pohjaan tulevat kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseosta vähän kerrallaan muna-sokerivaahtoon. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa. Muotoile taikinasta pallo ja siirrä se hetkeksi jääkaappiin viilentymään.
- Levitä vuokaan leivinpaperi. Painele taikina tasaisesti vuokaan ja sen reunoille.
- Sekoita keskenään rahka, luumumarmeladi, munat ja sokeri. Maistele, ja kun täyte on mielestäsi tarpeeksi makeaa, kaada se vuokaan.
- Valuta luumut, painele niiden ylimääräinen kosteus talouspaperiin ja asettele luumunpuolikkaat koristeiksi piirakan päälle.
- Paista rahkapiirakkaa 180 asteessa uunin alatasolla 45 – 60 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen, eikä pohjasta jää tikkuun taikinaa. Jos pinta alkaa tummua kovin nopeasti, peitä piirakka foliolla.
- Jäähdytä valmis piirakka ja laita se kelmun alla jääkaappiin mehevöitymään. Piiras vain paranee päivien myötä.
Rahkapiirakoita ja luumutorttu joulupöytään
Helppo rahkapiirakka on bravuurini, josta olen tehnyt erilaisia sesongin mukaisia versioita. Pirteä persikkarahkapiirakka sopii pääsiäiseen, mutta sen voi tehdä helposti ympäri vuoden. Piiras nimittäin makeutetaan Piltti-hedelmäsoseella ja koristellaan säilötyillä persikoilla. Ihanan retroa!
Mehevä veriappelsiinipiirakka sopii jouluun, sillä voit tehdä sen appelsiineista tai satsumista nyt, kun veriappelsiineja ei vielä ole saatavilla. Tähän versioon keitin itse appelsiinihillokkeen, jolla torttu makeutetaan. Makeat ja kosteat appelsiiniviipaleet sopivat sellaisenaan koristeiksi, mutta jos appelsiinit ovat kovin kuivia, viipaleet kannattaa marinoida. Testaa marinadissa vaikka Cointreau-likööriä.
Jos taas pidät luumusta, kirsikka-luumugalette on näyttävä, mutta helppo jälkiruoka. Pohjan päälle sivellään ensin hapankirsikoista keitettyä hilloketta, jonka päälle levitetään vielä luumuviipaleita. Suosittelen lisukkeeksi vaniljajäätelö tai kermavaahtoa. Galette on simppeli veganisoida: käytä vain pohjaan voin sijaan margariinia.