veriappelsiinikakku

Mehevä veriappelsiinipiirakka

Ah, lempikauteni parsan ohella on täällä: veriappelsiinikausi! Tiedossa on taas armotonta sitrustykittelyä, joten jos et pidä appelsiineista, ei kannata lukea juttujani pariin kuukauteen. 😀 Nyt vuorossa on raikas jälkiruokaresepti, mehevä veriappelsiinipiirakka. Tai oikeastaan tämä on rahkakakku, jossa on mureat reunat ja paksu kerros samettista rahkatäytettä.

Mausteeksi veriappelsiinihilloa

Sovellan tässä rahkapiirakassa Vappu Pimiän rahkakun ohjetta. Pidän sen muhevuudesta: täytettä on reilusti, ja kyseessä on korkea leivonnainen, ei lättänä piiras. Vaikka pohja on paksuhko, rahka kosteuttaa sen, ja kakku vain parantuu kelmun alla jääkaapissa. Jokaiseen lusikalliseen tulee kunnolla samettista täytettä ja rapeaa reunaa.

En kuitenkaan välitä kauheasti valmiiksi maustetuista rahkoista, joita alkuperäisessä ohjeessa on, joten makeutan rahkan itse. Viime pääsiäisenä tein keväisen persikkarahkapiirakan, jonka maustoin Piltti-hedelmäsoseella ja kevyesti sokerilla.

Veriappelsiinipiirakan maustoin veriappelsiinihillokkeella, jonka keittelin itse. Se ei ole suuri vaiva, vaikka voi kuulostaa hifistelyltä. Pilkot vain appelsiinit kattilaan, keität ne vestilkan ja hillosokerin kera ja soseutat seoksen.

Lisäsin sokeria vain hillokkeeseen, mutta en enää rahkaan. Lopputulos oli mielestäni juuri sopivan makea, mutta sokeri ei peittänyt hedelmän omaa makua.

Lisäsin pohjaan myös hieman kardemummaa, sillä rakastan sitä appelsiinin kanssa. Jos haluat viedä makunautinnon seuraavalle asteelle, lorota kakkupalan päälle vielä tilkka hunajaa.

VINK: Jos et jaksa keittää hilloketta, voit maustaa rahkan appelsiinimarmeladilla, hedelmähillolla tai purkillisella mieluista Piltti-sosetta (125 g). Jos käytät Pilttiä, lisää rahkaan 1 desi sokeria.

VINK VINK: Voit jättää kardemumman pois tai korvata sen kanelilla.

Rahkapiirakka veriappelsiinilla

Keskikokoiseen, noin 26-senttiseen, korkeareunaiseen vuokaan tai samankokoiseen/pienempään irtopohjavuokaan

Veriappelsiinihilloke:

  • 2 veriappelsiinia
  • 1 ruokalusikallinen raastettua veriappelsiinin kuorta
  • 1 desi hillosokeria
  • 2 ruokalusikallista vettä

Pohja:

  • 150 grammaa pehmeää voita
  • 1,5 desiä sokeria
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 2 munaa
  • 1 teelusikallinen leivinjauhetta
  • 1 teelusikallinen kardemummaa
  • 3,5 desiä vehnäjauhoa

Täyte:

  • 500 grammaa maustamatonta maitorahkaa
  • 3 munaa
  • veriappelsiinihilloke (jos appelsiinit ovat isoja ja hilloa tulee paljon, käytä reilu desi)
  • pinnalle 2-3 veriappelsiinia

  1. Tee ensin hilloke. Kuori veriappelsiinit, paloittele ne pieniksi lohkoiksi ja poista kovat osat. Laita appelsiinikuutiot, hieman raastettua kuorta ja vesi pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää hillosokeri joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, noin 10 minuuttia, kunnes seos on sakeaa ja hillomaisen tahmeaa.
  2. Anna hillon jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja hienonna se sauvasekoittimella. Jos hillo tuntuu liian tahmealta, sekoita siihen pari teelusikallista vettä.
  3. Tee hillon jäähtyessä pohja. Sekoita suuressa kulhossa kuutioitu voi, sokeri ja vaniljasokeri ja vatkaa sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksi kerrallaan, koko ajan sekoittaen.
  4. Sekoita pohjan loput kuivat ainekset toisessa kulhossa. Lisää jauhoseosta vähän kerrallaan muna-sokerivaahtoon. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa. Muotoile taikinasta pallo ja siirrä se hetkeksi jääkaappiin viilentymään.
  5. Levitä vuokaan leivinpaperi. Painele taikina tasaisesti vuokaan ja sen reunoille.
  6. Sekoita keskenään rahka, appelsiinihilloke ja munat. Maistele, lisää tarvittaessa sokeria ja kaada täyte vuokaan.
  7. Kuori pinnalle tulevat veriappelsiinit ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Painele siivujen runsain kosteus talouspaperiin ja levitä appelsiinisiivut piirakan päälle.
  8. Paista rahkapiirakkaa 180 asteessa uunin alatasolla 45-60 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen, eikä pohjasta jää tikkuun taikinaa. Jos pinta alkaa tummua kovin nopeasti, peitä piirakka foliolla.
  9. Jäähdytä valmis piirakka ja laita se kelmun alla jääkaappiin mehevöitymään. Piiras vain paranee päivien myötä. Halutessasi kaada piirakkapalan päälle hieman hunajaa.

veriappelsiinirahkakakku ohje
appelsiinirahkapiirakka veriappelsiinista resepti

Makeaa ja suolaista veriappelsiinista

Toinen veriappelsiinista tehty ihana leivonnainen on upean punainen appelsiinijuustokakku. Mutta miten tuollaisen syvän punaisen kiilteen saa, sillä joskus veriappelsiinit ovat pettureita. Niiden väri saattaa olla mitä tahansa verenpunaisen ja tavallisen oranssin väliltä, eikä tätä voi aina päätellä appelsiinin kuoresta.

Ei hätää. God Morgonilla on loistava veriappelsiinitäysmehu, jossa on hedelmälihaa, ja mehun väri on mehevän punainen. Voit siis tehdä veriappelsiinijuustokakkua sesongin ulkopuolellakin. Maustat vain täytteen tavallisella appelsiinilla ja teet kiilteen mehusta.

Myös makea toscakakku saa raikkautta veriappelsiinista. Toki tämänkin voi tehdä tavallisesta appelsiinista tai vaikka mandariineista sesongin mukaan.

Suolaisista ohjeista suosikkejani ovat veriappelsiinilohi ja merellinen feta-veriappelsiinipasta. Lempeän tulinen, mintulla ja (veri)appelsiinilla maustettu harissapasta taas sopii vegaanille.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.