Viime viikolla alkunsa saanut leipomissaaga jatkuu. Sitruuneliöt eivät onnistuneet, mutta sain ajettua itseni ns. raivoleivontatilaan. Tiedäthän. Silmät loistavat kuumeisesti päässä, kädet tärisevät ja keittiö on täynnä munankuoria ja jauhokasoja. ”Vielä minä teille näytän”, korisee raivoleipoja ja käy viimeiseen taistoon. Hylkäsin idean tahmeasta sitruunakakusta ja valitsin uuden strategian. Se onnistui, ja vihdoin edessäni oli täydellisen kostea ja raikas persikkarahkapiirakka.
Täytä rahkapiiras persikoilla tai mangoilla
Hain tähän ohjeeseen inspiraatiota Vappu Pimiän rahkakakusta. Tein pohjan sen mukaan, mutta täytteen keksin omasta päästäni. Halusin raikkaan persikkarahkapiirakan, jossa maistuu selvä hedelmä, ei pelkkä sokeri.
Korvasin osan sokerista persikkasoseella, Ihan semmoisella vauvojen välipalaksi tarkoitetulla. Päälle vielä hedelmäliemeen säilöttyjä persikanpuolikkaita, kunnon vetäytyminen jääkaapissa ja ah! Lopputuloksena syntyi pohjaltaan juuri sopivan napakka, täytteeltään samettinen ja raikas rahkapiiras.
Voit varioida persikkarahkapiirakkaa ja käyttää vaikkapa säilykemandarineja tai mangoja. En oikein ymmärrä säilykehedelmien dissaamista. Sesongin ulkopuolella ne ovat paljon parempi vaihtoehto kuin raa´at hedelmät. Nykyään tarjolla on entistä useammin mehuun, ei sokerilimeen säilöttyjä hedelmiä. Niistä voi lohkoa sattumia vaikka lasten välipalajugurttiin. Ei tarvitse kuoria ja kuunnella kitinää siitä, että mandariini on kuiva ja persikka kova.
Rahkapiirakka paranee jääkaapissa
Osa leivonnaisista lötsähtää jääkaapissa. Sen sijaan rahkapiirakka suorastaan nauttii viileästä ja hieman kosteasta säilytysympäristöstä. Piiras kannattaa paistaa tarjoilua edeltävänä päivänä. Laita jäähtynyt rahkapiirakka kelmun alla jääkaappiin. Kelmu estää kuivumista, ja rahkassa oleva kosteus imeytyy ihanasti pohjaan.
VINK: Voit käyttää myös jotain muuta, keltaisesta hedelmästä tehtyä sosetta tai hilloa. Jos käytät makeutettua hilloa, täyte ei välttämättä kaipaa kauheasti sokeria.
VINK VINK: Rahkapiirakan kypsyminen riippuu todella paljon astian koosta ja muodosta. Mitä syvempi astia, sitä pidemmän paistoajan piiras vaatii. Älä tuijota ohjeessa olevaa minuuttimäärää, vaan tarkkaile uunin tapahtumia ja kokeile välillä tikulla, onko pohja kypsä.
Raikas persikka-rahkapiirakka
Keskikokoiseen, noin 26-senttiseen, korkeareunaiseen vuokaan tai samankokoiseen/pienempään irtopohjavuokaan
Pohja:
- 150 grammaa pehmeää voita
- 1,5 desiä sokeria
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 2 munaa
- 1 teelusikallinen leivinjauhetta
- 3,5 desiä vehnäjauhoja
Täyte:
- 500 grammaa maustamatonta rahkaa
- 125 grammaa eli noin Piltti-purkillinen persikkasosetta
- 1 desi sokeria
- 3 munaa
- 2 tölkillistä hedelmämehuun säilöttyjä persikanpuolikkaita
- Tee ensin pohja. Leikkaa pehmennyt voi kuutioiksi. Vaahdota se sokerin ja vaniljasokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksi kerrallaan, koko ajan vatkaten.
- Sekoita pohjaan tulevat kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseosta vähän kerrallaan muna-sokerivaahtoon. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa. Muotoile taikinasta pallo ja siirrä se hetkeksi jääkaappiin viilentymään.
- Levitä vuokaan leivinpaperi. Painele taikina tasaisesti vuokaan ja sen reunoille.
- Sekoita keskenään rahka, persikkasose, munat ja sokeri. Maistele, ja kun täyte on mielestäsi tarpeeksi makeaa, kaada se vuokaan.
- Valuta persikat, painele niiden ylimääräinen kosteus talouspaperiin ja aseta persikanpuolikkaat koristeiksi täytteen päälle.
- Paista rahkapiirakkaa 180 asteessa uunin alatasolla 45-60 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen, eikä pohjasta jää tikkuun taikinaa. Jos pinta alkaa tummua kovin nopeasti, peitä piirakka foliolla.
- Jäähdytä valmis piirakka ja laita se kelmun alla jääkaappiin mehevöitymään. Piiras vain paranee päivien myötä.
Rahkaa, jugurttia ja sitrusta pääsiäiseen
Tein pari vuotta sitten toisen pääsiäiseen sopivan rahkakakun. Mausteisessa sitruunarahkapiirakassa on mausteena sitruunankuorta ja lemon curdia, pohjassa hippunen inkivääriä.
Toinen kiva ja helppo kevätsesongin kakku maistuu appelsiinille. Appelsiinijuustokakku koristellaan kanelikastikkeella. Meidän tyttönen tykkäsi tästä ja nimesi sen tiikerikakuksi. Ja veriappelsiinijuustokakku se vasta mehevä onkin, aaaaaah! Tätä voi tehdä sesongin ulkopuolella siten, että maustaa täytteen turkkilaisen jugurtin sijaan Alpron veriappelsiinijugurtilla (K-Markettien verkkokaupasta saa lähes aina) ja tekee kiilteen God Morgonin veriappelsiinimehusta.
Ja jos pyhinä riittää leipomisintoa (mulla ei enää tämän savotan jälkeen! 😀 ), testaa vegaaniset valkosuklaa-sitruunacookiet tai appelsiinin makuiset kaurakeksit. Helppoa, eikä tarvitse ottaa ressiä leipomusten ulkomuodosta.